Nygammal coach i Ockelbo Basket

I år kan Ockelbo baskets supportrar notera att inte mindre än tre klubblegender finns vid sidlinjen. Joaquim Linder och Håkan Löfstrand får i år sällskap av Johan Stark, som gör coachcomeback och axlar huvudansvaret.

– Jag har basketen att tacka för allt. Här fick jag förtroende att bli klubbdirektör tidigt och fick lära mig mycket. Under den tiden gick vi upp i basketligan, säger Johan Stark, som även varit klubbdirektör i Brynäs IF och generalsekreterare i Svenska Basketförbundet och Svenska Hockeyförbundet.

Johan Stark

Kuxabladet hade under 2015 ett profilreportage med Johan Stark då han precis börjat som klubbdirektör i Brynäs IF, inom ishockey alltså. Brynäs ville ta ett nytt grepp och valet föll på Johan. 

– Som klubbdirektör ansvarar du för att hålla ihop helheten. Med ekonomi och partners och allt annat.

– Det var jävligt kul, andra året gick Brynäs till SM-final 2017 något vi alls inte räknat med.

Att jobba inom idrotten, utan något egentligt ansvar över vad som händer på isen, beskriver Johan som speciellt.

– Förlorar laget matcher får man mycket skit. Det blir ett jäkla tryck då laget går dåligt, det gäller att hålla både sig själv och personalen lugn. 

– Det finns många passionerade människor inom idrotten och mycket bygger på känslor.

– Oavsett resultat är det viktigt att ha en bra organisation i grunden. Det finns en anledning till att klubbar som Färjestad, Skellefteå och Frölunda alltid är bra, de har alla otroligt stabila organisationer.

Johan lämnade uppdraget som klubbdirektör för Brynäs 2018 och övertog posten som generalsekreterare på Svenska Basketförbundet. 

– Jag har verkligen gjort allt inom basketen. Från elitspelare, till klubbdirektör och coach, sedan generalsekreterare.

Generalsekreterare i Svenska hockeyförbundet 

Trots en bakgrund inom ishockeyn på sitt cv och erfarenhet av att leda ett förbund blev Johan ändå förvånad då Svenska ishockeyförbundet rekryterade honom. 2020 tillträdde han som generalsekreterare för Svenska Hockeyförbundet.

– Det är en väldigt politisk roll som handlar mycket om diplomati. 

Hockeysverige är indelat i olika distrikt som alla har sina behov, från ungdomsidrott till elitlag. Då Johan tillträdde var ishockeyn omgiven av mycket dålig media, bland annat låg damkronorna i strejk och kände sig förbisedda och det behövdes bättre ordning i organisationen.

– Vi gjorde en stor satsning på damsidan. Bland de aktiva inom ishockeyn fanns 92% killar. 

– Jag är stolt över att under min ledning kunna se en tillväxt från 6000 aktiva tjejer till 10000. Tillväxten är det absolut bästa nyckeltalet att titta på tycker jag.

Damkronorna spelade sig även tillbaka in i A-gruppen och gjorde en generationsväxling och har nu en snittålder på 21 år.

– Det finns ett elittänk där nu som saknades tidigare. Spelarna känner att det är en ära att låna en landslagströja.

De tidigare nämnda distrikten inom hockeysverige skulle göras om till regionskontor. 

– Där finns det många viljor, det är en process. Min roll har inneburit att jag fått vara någon slags städare och det är inte kul att göra människor ledsna. Jag känner mig färdig med det.

Efter tre år på posten som generalsekreterare tackade Johan för sig. Han uttrycker att han vill kunna vara hemma ibland.

– Det vore trevligt om min nästa tjänst inte går ut på att duka av ett bord och duka nytt. 

– Jag har lärt mig mycket, jag vet vad som är en kris och inte. Det krävs mycket för att göra mig stressad.

Johan Stark tror att Ockelbo basket i år har potential till att nå topp fyra i Superettan. Om bollarna studsar klubbens väg kan man nå långt.

Tillbaka som coach i Ockelbo basket

Rollen som huvudcoach i Ockelbo basket är på det ideella planet. Coachtrion ser Johan som en grupp som kompletterar varandra väl och som känner varandra sedan många år tillbaka.

– Jocke och Håkan gjorde ett fantastiskt arbete på vårsäsongen efter coachbytet från Antonio Lopez. Nu ville inte Jocke vara headcoach längre så jag kliver in, att få göra detta med dem känns helt fantastiskt. Jag har saknat detta och adrenalinkicken man får vid match.

Att coachtrion har en lång historik tillsammans tror Johan kommer göra rollerna prestigelösa, alla tre kommer ta hand om lagsnacken under timeout, beroende på situation.

– Jocke ser enormt mycket basket. Har varit coach i ligan och scout ute i europa. Han är vår offensiva koordinator.

– Håkan jobbar mycket med det defensiva och har hela tiden funnits där för laget. Han accepterar inte en dålig inställning och har ett enormt klubbhjärta, truppen känner ett otroligt förtroende för honom. 

– Jag är verbal och är bra på att få spelare att ta i. Jag för gärna dialog med domarna, kommer man till Ockelbo ska man vara redo att döma och respektera oss. Det ska vara jobbigt att blåsa mot oss.


Jag för gärna dialog med domarna, kommer man till Ockelbo ska man vara redo att döma och respektera oss. Det ska vara jobbigt att blåsa mot oss.

Johan har varit baskettränare av och till i 35 år. Han spelade även på högsta nivå, men tvingades sluta till följd av dåliga knän vid 27 års ålder.

– Hade jag kommit vuxit upp idag skulle min karriär varat längre. Jag spelade sista året på kortisonsprutor, till slut hade jag inget brosk kvar.

Johans senaste coachuppdrag var på ungdomsnivå, där han tillsammans med just Jocke och Håkan tog Ockelbos pojkar U-16 till final four i riksmästerskapet, en bedrift med tanke på spelarunderlaget i en liten ort som Ockelbo. 

Håkan Löfstrand och Joaquim Linder är denna säsong assisterande tränare i Ockelbo basket

– Vi hade sex ungdomar födda -99 och resten var yngre. Vi var glada att kunna spela fem mot fem på träningarna, vi hade ingen möjlighet att selektera. 

– Fryshuset som vi tävlade mot hade säkert 150 barn som underlag i samma årskull.

Målsättningar inför säsongen 2024/25

Ockelbo basket spelar i år i näst högsta serien, Superettan, med anrika klubbar som Alvik, Djurgården och Malbas som motståndare. Vilka ambitioner har Ockelbo basket inför kommande säsong?

Bilder från internmatch inför säsongen 2024/25

Beträffande motståndet tycker Johan att framförallt Djurgården ser starka ut. Med örat mot marken har Johan hört att andra klubbar även ser Ockelbo som ett av favoritlagen.

– De andra snackar om att vi är ett topplag. Det kommer vara lite hackigt ibörjan, men jag tror vi har material för en topp fyra placering.

– Det ska bli den roligaste säsongen spelarna haft. De får mycket inflytande och med femton spelare i truppen har vi nog aldrig haft så hög konkurrens.

– Nyförvärvet Jonathan Ninkingira kan vara den bäste offensive spelaren i Superettan. Det är helt otroligt att ingen ligaklubb fiskade upp honom.

– Når vi inte dit är det coachernas fel. Eller rättare sagt mitt, Jocke och Håkan bevisade sig ifjol med en fantastisk vår.

– Staben känns klockren. Niclas Carlson och Victor Leijon håller i fysen och vi har fått in Anton Arkesjö som team manager.

– Killarna i laget är så snälla med varandra, det är en fin spelartrupp vi har fått ihop.

Med i truppen finns Johans söner Edvin och Viggo. Frun Anna är sedan ett par år tillbaka ordförande i föreningen. Dottern Alva coachar Högsbo i damligan samt Danmarks damlandslag. För familjen Stark är det med andra ord basket för hela slanten. Alva kunde även höras som expertkommentator på en del matcher under OS.

– Jag tror inte att Alva riktigt förstår vilken fanbärare hon har blivit för dambasketen. 

– Redan när hon började som tränare visste jag att hon var en bra ledare, men att hon även var så duktig taktiskt visste jag inte.

Johans barn: Edvin Stark, Alva Stark och Viggo Stark

– Alva ser alla Ockelbos matcher och är inte typen som håller igen. Hon är brutalrak och vi kommer bolla mycket med henne.

Att coacha sina egna barn ser Johan inga problem med.

– Edvin är lagkapten och är som en coach på golvet. Jag tycker han är för osjälvisk.

– Viggo är en av dem som komma kämpa för att byta om. Jocke håller de individuella utvecklingssamtalen med dem och det är inget vi diskuterar hemma vid köksbordet. 

Seriepremiären ske på hemmaplan den 22 september och klubben jobbar just nu hårt med att jaga sponsorer och att sälja säsongsbiljetter. Mer information om detta och alla nybörjarträningar finner du nedan.