Vi träffar Conny Blom - en livslång kärlek till hästen och skogen

Efter ett helt yrkesliv i skogen har Conny Blom officiellt tagit pension. Men intresset för hästar har han kvar och nyligen arrangerades en skogsdag av Hälsinglands ardennerklubb, där Conny i allra högsta grad var involverad.

– Telefonen ringer inte lika ofta längre. Förr ringde det minst 20 gånger om dagen, men allt har sin tid, säger Conny som kan se tillbaka på 56 år som skogsarbetare.

Conny var 16 år då han, 1966, första gången drog till skogs. Ensam med en häst boendes i en koja utanför Jädraås, två mil från civilisationen.

– Det är nog inte många 16 åringar som gör så idag, tänker Conny.



– Men jag var heller inte så kaxig då vid nattutfodringen av hästen, jag tyckte det knäppte och knakade överallt.

Samtidigt förkunnar 72-åringen, med glasartade ögon, att han heller aldrig haft vilja eller ambition att göra något annat än att arbeta i skogen.

– Det var det enda jag ville göra. När jag var liten lekte vi häst och vagn, en drog och den andra lastade på ved på kälken, minns Conny.

Conny berättar om en barndomsvän som var blott fyra månader äldre, men född årtalet tidigare.

– Jag var så avundsjuk, han gick sju år i skolan och kunde sedan börja jobba. Jag behövde göra nio år i skolan.

Vi befinner oss vid köksbordet i Svartsbo där Conny bor tillsammans med sambon Margareta Blom. Det bjuds på kaffe och hembakat medan den kyliga marsvinden blåser förbi utanför. Djur finns det alltjämt kvar på gården, två ardenner Lillan (som är den största häst han någonsin haft) och Lissandra bor i stallet hemma på gården och Conny äger två till hästar som står hos Stefan Gustavsson. 

– Det är starka och bra skogshästar, de kan dra flera ton. 

Att arbeta med en häst beskriver Conny som ett lagarbete, ofta jobbar man i tio år med samma häst.– Man lär känna varandra. Jag vet vad hästen tål och den förstår vad jag vill då jag grymtar lite.

– När hästen är ungefär 15 år blir den lite stelare. Jag har aldrig skadat eller kört slut på någon häst, fastslår Conny.

– Mår hästen bra så mår gubben bra!

Ett särskilt minne var då en häst fastnat, samtidigt som det var skare.

– Vi fick välta hästen som då kom loss och åkte kana på rygg nerför en lång slänt innan den till slut kunde resa sig upp.

Conny hade även tagit beslut på att inte ha kor längre, men det gick sådär... Margareta påminner om den dagen då nötdjuren såldes.

– Två dagar senare hade vi fyra nya, skrattar hon.


– Ja, det tog kanske två veckor innan de kom på plats. Men jag hade ju allt, foder och plats, samtidigt som en vän hade fyra kvigor, det blev som det blev helt enkelt, säger Conny.


Nu räcker det gott och väl till för att fylla dagen ändå, arbetet med djuren tar sin tid i anspråk.

– Genom åren har jag haft 11-12 föl. Men det är tillräckligt mycket jobb att motionera hästarna jag har.

Man lär känna varandra. Jag vet vad hästen tål och den förstår vad jag vill då jag grymtar lite.

Conny har involverats i många evenemang genom åren där han hjälpt föreningar, skjutsat brudpar och Hollywood kändisar.

– När Isabella Rossellini var i Ockelbo skulle jag hämta henne med häst och vagn vid Wij Herrgård. Hon visste ingenting och vände tvärt för att byta kläder då hon såg mig.


Arbetsuppgifterna i skogen var många genom åren, med allt från röjning till hästkörning, hyggesbränningar och brandjour. Just hästkörningarna är en arbetsinsats som alltmer försvinner.

– Det hör den äldre generationen till. Det ger i stort sett ingen åverkan i naturen att köra timmer med häst och vagn. Det svåra är att ta betalt för insatsen, det är vanligare söderut. 


Inför den skogsdagen som kommer äga rum i Svartsbo (skogsdagen skedde 4 mars 2023) räknar Conny med mellan 100-150 åskådare. Det är ett ganska stort projekt att få ihop, de ska grillas kolbullar och flera personer med hästvana behövs utöver funktioner som hjälper till på olika vis. Skogsdagar som denna har Conny varit med och anordnat ett tiotal gånger, de tidigaste tillfällena var redan på 90-talet.


– Vi behöver vara ett tiotal personer. Det finns ett stort intresse, vi har huggit timmer som vi ska köra fram med 4-5 hästar. Kanske kommer jag även köra människor med häst och vagn, funderar Conny.

– Det blir spännande att se, säger Conny med en blick som utstrålar både längtan och förväntan.


Mer om skog och häst på Kuxa.se