Spiragården öppnar i Ockelbo

Spiragården är ett psykiatriboende för vuxna personer med långvarig och komplex psykiatrisk problematik. Under en tid har har Kaplansgården i Ockelbo optimerats för att rymma verksamheten som kommer bjuda in till öppet hus den 10 mars. Kuxabladet har träffat Lisa Knape, vd, som berättar mer om verksamheten.


– Den här lokalen är en riktig lyckträff. Spiragården finns sedan 2,5 år tillbaka i Alfta och vi såg ett behov av att expandera, berättar Lisa.

Lisa efterlyste lokaler i närliggande kommuner och till slut hittade hon Kaplansgården i Ockelbo som på många vis uppfyller Spiragårdens verksamhetsidé med möjlighet till samlingslokaler invärtes.



– Ockelbogårdar har varit jättebra att jobba med, vi var här och kikade december 2021 och därefter inleddes processen.

– Ska man rehabiliteras måste man finnas i ett samhälle. Endast då har man möjlighet att bli sin egen bästa version.


15 lägenheter ska det bli och även fast efterfrågan redan är hög kommer Spiragården att fyllas sakta men säkert.

– Vi måste lära känna individerna grundligt först.



Kunderna kommer från hela landet och det är socialtjänsten i alla Sveriges kommuner som kan köpa plats på Spiragården. En vanlig fråga Lisa får är beträffande vilka diagnoser de boende som kommer till Spiragården har.

– Det görs noggranna riskbedömningar. Personerna som bor här är inte farliga människor, samtliga saknar höga hot- och våldskapital. Spiragården är inte en låst byggnad.


Att Spiragården nu utökar sin verksamhet var inte någon vision Lisa haft från början. Snarare handlar det om att vilja hjälpa fler, med enkla metoder som fungerat väl för dem.

– Det är inte raketforskning. Men fler borde tillämpa vår metod. Det handlar om struktur på dagarna och att hitta en sysselsättning som känns meningsfull för de boende. Vi erbjuder även fysisk aktivitet flera gånger i veckan.


– En stor anledning till att vi har stor efterfrågan på våra tjänster är att vi också erbjuder medicinsk kompetens i form av både specialistsjuksköterska och läkare.


På Spiragården lagas mat av egen kock på plats, men alla lägenheter har eget kök med möjlighet att laga mat. 

– Vår tuffaste utmaning är att göra de boende redo för livet ute i samhället igen. Att själv laga mat kan vara ett viktigt steg för många.

– Vi kommer samverka med företag för att hitta sysselsättningar. Att ta hand om grovsopor eller liknande kan vara lämpligt. Jag vill att brukarna ska kunna uppleva fredagsfeeling inför helgen.

Del av allmänna utrymmet på Spiragården.





Som exempel från Alfta nämner hon arbete på en fäbodvall där fått lämpliga individuellt anpassade sysslor.

– Medan några följer med för att ta en kaffe, få frisk luft och röka kan det vara lämpligt för andra att klyva ved medan andra nöjer sig med att packa eller fästa etiketter.


Lisa berättar att de gärna tar emot förslag och även gärna tar emot samtal om frågor om de boende.

– Vi tar inte illa vid oss, om någon upplever något störande är det bara att ringa.

– Sammanfattningsvis kan jag säga att vårt mål är att tillföra något i samhället, inte att störa.





Lisa Knape, vd för Spiragården.

Spiragården bemannas dygnet runt och vi har anställt nio personer samt använder oss mycket av duktiga vikarier för att bemanna upp vid till exempel speciella aktiviteter. Specialistsjuksköterska finns på plats dagligen och Spiragården erbjuder även vårdhundar. Vid intervjutillfället fick vi hälsa på den nyfikna labradoren Charlie som snällt slog sig ner mellan oss och nosade nyfiket. Normalt bor brukarna på Spiragården i ungefär sex månader, men en del bor även under formen tills vidare och kan bli kvar i flera år.





– Vi försöker utveckla ett eget eftervårdsprogram. Vi fortsätter att ringa dem som flyttat, tills de avsäger sig samtalen. Vi kommer i framtiden erbjuda digitala samtal.


Den 10 mars kan alla som är intresserade besöka Spiragården då de har öppet hus, mer information om det finns i annonsen intill.


Senaste nyheterna på Kuxa.se