Trädgårdsministern: En perfekt rund krans

Trädgårdsministern: En perfekt rund krans

Äntligen är vi inne i första vårmånaden och när solen tittar fram blir det riktigt härligt. Nu längtar jag efter att få vårstäda altaner och pynta med lite våriga detaljer.  I mina odlingar växer penséer i ljuvliga färger. Ser framemot tiden när de första ska planteras ut i krukor på växthusterrassen och vid entrén.


Den här gången tipsar jag om hur man på ett enkelt sätt gör en rund och fin vårkrans av björkris. Passar att exempelvis hänga på ytterdörr, vägg eller liggandes på ett bord.



GÖR SÅ HÄR:

Plocka en bunt med björkris med hjälp av en riktigt vass sekatör. 

Leta fram en stor skål, hink eller liknande som du använder som mall. 

Välj storlek på kärlet med tanke på var du ska placera din krans.



Jag börjar med att böja varje kvist lite försiktigt utmed hela längden,  så de inte knäcks. Man får liksom mjuka upp kvistarna lite. Lägg sedan ned en efter en i kärlet lite omlott på varandra, med ändarna åt samma håll. Fortsätt att fylla på med kvistar tills du är nöjd med tjockleken på kransen.



Klipp sedan lagom långa bitar av järn eller ståltråd som du sticker ned mellan riset och kärlets kant.  Fiska upp tråden och vira sedan ihop omkring riset så att det blir stadigt. Jag monterade tråden korsvis på min krans, för att få ett jämnt resultat. Man får testa sig fram och med lite övning så har man snart kläm på det.

Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Jag väljer att hänga upp min krans som den är för tillfället,  men kommer pynta den lite mer till påsk. 

I trädgården har jag börjat med beskärning av äppelträd,  men går varsamt fram. Klipper man för hårt så kommer trädet svara med mängder av toppskott. Jag är egentligen förespråkare av JAS- beskärning men tar ändå några grenar nu, samtidigt som jag gör en översyn på träden för att upptäcka eventuella skador.

Har man unga, nyplanterade träd som man vill få fart på, passar det bra nu på vårvintern.  Körsbär och plommon är ALLTID JAS-beskärning. Och ska alltså inte klippas nu.  (JAS= Juli,  Augusti,  September)

I växthus-odlingarna har jag olika kålar, ringblomma,  rosenskära, aster, dill, spenat, rävsvans,  blomstermorot, prydnadshirs, zinnia mm. 

Dessa odlar jag kallt. Googla gärna 'Farbror Grön's tips om kallsådd av grönsaker och blommor. Där står att läsa allt ni behöver veta.

Inomhus under växtbelysning står tomater,  sommardahlia, klotamarant,  stockros, lejongap,  eucalyptus, purpurvinda och spetspaprika.  Men det är ju bara början på säsongen och många många fler sorter ska odlas vartefter.

Lycka till med kransarna!

Nästa gång blir det påsk- inspiration.



Gröna hälsningar Trädgårdsministern 

Vi träffar Conny Blom - en livslång kärlek till hästen och skogen

Vi träffar Conny Blom - en livslång kärlek till hästen och skogen

Jobbmässa i Ockelbo

Jobbmässa i Ockelbo

0