Livet på landet: Slakt, skörd och skötsel

Nu har det gått nästan fyra veckor sedan sist jag skrev och då summerade jag sommaren. I denna kolumn får man nog definitivt välkomna hösten. Träden börjar ändra färg, höstens första frost har märkts av i trädgårdslandet, det är svalare och just i dag regnar det rejält. Personligen så gillar jag verkligen hösten, en lite lugnare och mer avslappnad årstid med vackra färger och krispig luft. Det är inte mycket som slår en ridtur i skog och mark nu.

Så idag när regnet öser ner ska jag hacka, koka och frysa morötter på längden och tvären.

Hösten innebär, i vårt och många andra bönders fall, även slakttid. Nu har bagglammen vuxit till sig ordentligt och imorgon är det dags att säga hejdå till dem. Det här med slakt är alltid både jobbigt och trevligt, ledsamt och glatt. Vi älskar våra fina killar som är så sociala och trevliga, men vi älskar också det goda lammköttet och de krulliga fårskinnen de skänker oss. Slakt och styckning sker som vanligt hos E-gården och jag ser verkligen fram emot att få sälja några riktigt fina lammlådor till våra kunder. Passa på ni som inte bokat än, jag har några lådor över att sälja vid nästa slakt i november!

Äppelskörden har börjat här på gården och det finns både lite äppelmos och lite äppelmust i vinterförråden nu. Ni som har äpplen som ni inte hinner ta hand om kan lämna in dem för mustning i Ockelbo nu! Otroligt roligt med ett nystartat musteri i byn. Vi önskar Nyholms Lantgård lycka till!


Trots en sommar med väldigt lite tid för grönsakslandet så har jag lyckats skörda kopiösa mängder med morötter, potatis och mangold nu i veckan. Det är så otroligt tillfredsställande att gå där i landet och plocka upp sin potatis, tänka tillbaka på hur man kämpade med att göra iordning odlingsbädden, stod och vattnade sent på kvällarna när myggen anföll varje oskyddad hudyta, oroade sig för skorv och att sorkarna skulle äta upp allt men nu tillslut kan jag äntligen fylla matkällaren med fina potäter.

Det är lyxigt och skänker mig en känsla av trygghet och tacksamhet.

Ett angenämt problem är bara mängden sommarmorötter. De är inte lämpade för lagring någon längre stund utan måste omvandlas till något som till exempel går att frysa. 

Så idag när regnet öser ner ska jag hacka, koka och frysa morötter på längden och tvären. För den som vill ha finns det morötter i båda kylarna i gårdsbutiken. Det finns för övrigt även potatis, bönor, squash och sallat där så kom och köp närodlad mat.

Efter branden i våras har vi mest gått runt och tittat på allt som behövs rustas upp, fixas till och målas på den ladugårdsbyggnad som finns kvar. Ingen av oss har haft någon större lust att ta tag i något projekt, vi har känt oss rätt dränerade på energi och bara låtit det vara ett tag. Livet har gått lite på sparlåga och vi bävade inför att ta tag i taket på ladugården. Hur skulle vi både hinna och orka med?

Av en slump så fick vi kontakt med en liten nystartad firma från Sandviken som glatt tog sig an projektet att riva silon, byta ut murkna brädor och takstolar, fixa en ny yttervägg och slutligen lägga ett plåttak på byggnaden. Nu känns det fantastiskt att snart kunna köra in vinterns hö under tak, att veta att byggnaden håller i några generationer till och att vi äntligen känner att vi är på banan igen.

Härom veckan fick vi hem två nya tackor och en jättefin bagge. Anders Bagge heter han och är hornlös. Det är till och med så att han är släkt med den allra första gruppen Gästrikefår som all avel nu är baserad på. 

Den gruppen kom ju som jag berättat tidigare, ifrån Mörtebo – så han är så gott som hemma igen! Han ska få betäcka de hornlösa tackorna jag har sedan tidigare för att ytterligare skydda den grenen av rasen som är just hornlösa. Både Anders och hans damer har kommit in fint i gruppen och är ett fint tillskott till vår lilla flock. Lite senare i höst ska vi även hämta fyra tacklamm från Furuviksparken som också har en fin avelsverksamhet just rörande Gästrikefår. Det kommer bli lite fokus på fåren framöver för det är mycket som händer kring dem såhär på hösten. Ni ska få följa lite fårklippning, betäckning och stallbygge i kommande texter.

Inom ramen för att sköta en gård finns också en massa regler och förordningar att följa. Det handlar framförallt om djurhälsa men också om hur vi hanterar gödsel och sköter vår dokumentation. Visste ni att till exempel varje transport fåren gör ska dokumenteras och sparas i 3 år? Detta för att bland annat kunna smittspåra vid olika sjukdomsutbrott. 

Likaså ska all avmaskning, alla lamm, all slakt och så vidare, dokumenteras för att ni som köper lammkött både i butik, på REKO eller hemma på olika får-gårdar ska veta att allt kött håller samma kvalitet och är lika spårbart oavsett försäljningsställe. 

Under sommaren har både kommunen och länsstyrelsen varit på besök för att utföra vissa slumpvisa kontroller. Allt har gått bra och vi har fått fina omdömen vid båda besöken. Sådant känns extra skönt och är ytterligare ett kvitto på att vi tänker och handlar rätt.



Mer från Säbyås Gård på Kuxa.se