Ungdomskytte på Häbbergs skjutbana

Tom Sjöberg, Ockelbo Jaktskytteklubb instruerade ungdomarna i luftgevärsskytte. 

Lördagen den 21 maj anordnade Ockelbo jaktvårdskrets och Ockelbo jaktskytteklubb en prova på dag för ungdomar vid Häbbergs skjutbana. Ungdomarna kunde prova på luftpistol, luftgevär och 22-kaliber. De barn som var 13 år eller äldre hade även möjlighet att skjuta grovkalibrig pistol.

–Vi behöver få fler intresserade och förvalta intresset, det är ett åtagande vi har uttalat inom jaktvårdskretsen, berättar Elin Skoglund.

Dagen till ära bjöds vi på kanonväder och de ansvariga fick blåsa upp gott om ballonger som de nyfikna prova-på skyttarna ihärdigt sköt sönder. Någonstans mellan 20-30 ungdomar kom till Häbberg denna soliga lördag. Allt skytte utfördes givetvis under kontrollerade former med instruktör som gick igenom varje steg med ungdomarna som fick lära sig ladda, säkra och skjuta. I den intilliggande stugan kunde ungdomarna skriva upp sig på en lista för att göra en intresseanmälan och det såldes kaffe, fika och korv. 

– Idag kostar allt sju kronor. Sju som i skytte, förklarar Madeleine Törnfeldt.



Elin Skoglund,

Både Elin och Madeleine jagar. Madeleine ansvarar även för tjejskytte på Häbberg under namnet JAQT.

– Jag har jagat älg så länge jag kan minnas, berättar Madeleine.

– För mig blir det mest rådjur, men numera även älg för ”så är det bara” i dessa trakter, berättar Elin.


För att jaga krävs bland annat en jägarexamen samt att du måste tillhöra ett jaktlag. Kulturen kring jakt utvecklas hela tiden och handlar mycket om att hålla bestånden på en bra nivå.

– Till exempel var det vanligt förr i tiden att alkohol var ett naturligt inslag. Idag är det naturligtvis oacceptabelt och jaktledaren skickar hem personer som intar alkohol, säger Madeleine.


Jakten beskriver både Madeleine och Elin som årets höjdpunkt. Även om det är mycket bara sitta och vänta väger adrenalinpåslaget då något väl händer upp för det.


– Spänningen överväger det tråkiga. Efter fyra timmar dyker en älg upp och all väntan var värt det. Då får man bedöma om det är möjligt att skjuta. En obeskrivlig känsla, säger Madeleine.

Madeleine Törnfeldt.


Det har varit lugnt med aktiviteter under pandemin. Prova på dagen är tänkt att locka nya intresserade ungdomar och även utbilda i vad vi kan benämna som verklighetsbaserat vapenvett. En av instruktörerna visar hur en jägare bär sitt vapen och demonstrerar hur man plockar ur slutstycket ur salongsgeväret. Vid luftgevärsskyttet visar instruktörerna hur man säkrar geväret och hur man ska hålla vapnet. För många av barnen är utrustningen ganska tung och de får då en skumgummikudde att vila vikten mot.




Vi växlar även några ord med Niclas Carlson som är en del av Ockelbo jaktskytteklubbs styrelse. Idag sköter han måltavlan på korthållsbanan, intervjun innehåller därmed en del promenader till och från kojan där måltavlan finns. Vi och de förväntansfulla unga skyttarna följer efter Niclas in i kuren. Han trycker med van hand på knappen och måltavlan glider in via en räls. Spänt tar vi del av skjutningsresultatet. Niclas berättar för skytten och oss hur det går till. 

– Vi tejpar för hålen, är du riktigt säker skytt behöver du bara en tejpbit för två träffar. sen är måltavlan redo för nästa skytt, förkunnar Niclas.


Han berättar mer om anläggningen som är välutrustad men länge varit eftersatt. På Häbberg finns en 300 meterbana, hagelbanor – trap och skeet och en helt ny älgbana.

– Vi har varit driftiga och fått in 500 000 i bidragspengar, berättar Niclas.



På platsen finns även en inskjutningsbana och björnpass samt viltmålsbana, 50 meter med rälsmål.

– Sen finns en överdimensionerad pistolbana på 25 meter som har hela 30 bås. Här skulle man kunna ha riktigt stora tävlingar om man vill. 

– Det är en kanonbana och jag skulle säga att det hänt mer här de sista året än de senaste 30 åren.

– I Ockelbo finns många som ställer upp ideellt och kan saker. Några kan snickra, andra är elektriker, någon äger en traktor – alla hjälps åt.


Niclas såg mycket potential i Häbbergs skjutbana och har initierat många ansökningar av bidrag som burit frukt. 

Niclas Carlson

– Förr i tiden fanns skytte med på elevens val, men det tror jag försvunnit helt nu. Skjutbanan kan inte ligga centralt, det var lite svårt att bussa ungdomar hit också.

Förhoppningsvis kan prova på dagen göra att fler ungdomar vill komma till Häbberg och träna skytte. Mycket har hänt här sista tiden och mer är på gång. 


Text: Johan Beijer

Foto: Henrik Westberg


Senaste artiklarna på Kuxa.se