ICA Ugglebos utvecklingsstöd till SFK Ycklaren - Vi besöker Sarvtjärn

ICA Ugglebos utvecklingsstöd till SFK Ycklaren - Vi besöker Sarvtjärn

Lennart Hållberg och Jan Enerhall vid SFK Ycklaren, tog emot Kuxabladet och ICA Ugglebos vd Fredrik Holm, här på en av de tre nya bryggorna som utvecklingsstödet gjorde möjligt. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

SFK Ycklaren är en anrik förening i Ockelbo. Det var tidigare en tävlingsklubb som kammade hem ett flertal SM medaljer på 70-80 talet och hade över 400 medlemmar. Idag är läget lite annorlunda, men namnet och fiskeintresset lever i allra högsta grad kvar. Nu har föreningen fått ett utvecklingsstöd från ICA Ugglebo. Kuxabladet har träffat Jan Enerhall och Lennart Hållberg på plats vid Sarvtjärn, som är en del av SFK Ycklarens fiskevårdsområde.

Aktiva inom föreningen har själva byggt tre nya bryggor, men förutom den ideella insatsen bidrog alltså ICA Ugglebo med 10000 kronor för att göra idén till verklighet.

– Utvecklingsstödet betyder jättemycket, våra egna pengar går åt till att fylla Sarvtjärn med ädelfisk, i form av regnbåge, berättar Jan Enerhall.

– Det kan finnas en del öring också, fortsätter Lennart.



Sarvtjärn

Materialet inhandlades lokalt hos C24, som SFK Ycklaren sedan tidigare haft ett bra samarbete med och de fick därmed ett bra pris. Vid vårt besök vid Sarvtjärn finns även Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, på plats. Vi bestämmer oss för att kika närmare på en av bryggorna för fototillfället, vi tar oss relativt torrskodda fram till bryggan – omgivningen är myrmark men längs stigarna är det ändå hyfsat torrt. Fredrik, Lennart och Jan intar bryggan pratar sinsemellan medan bilderna produceras. 

– Det är alltid roligt att kunna hjälpa till. Det finns så många fina platser i närområdet och det är kul att komma ut och träffa föreningarnas eldsjälar, berättar Fredrik.

Det satsas lite extra på fisketurismen just nu inom Ockelbo kommun genom ett leaderprojekt där alla fiskeklubbar samverkar.

– Får vi det stöd vi är ute efter kommer det tillkomma fler båtiläggningsplatser, berättar Jan.

Inom SFK Ycklaren har man sedan några år sedan öppnat för vinterfiske på Sarvtjärn. Tillgängligheten är bra, du kan ta bilen så nära som ett stenkast från tjärnen. Men området är större än så.

– Vi ansvarar för Testeboån från Sundsbron och neråt samt Ycklaren och Östersjön bort till Fjärden, förklarar Lennart.

SFK Ycklarens enda intäkt är det man får in på försäljning av fiskekort.

– Vi fyller på med 150 kilo fisk och fyller på med mera då det är slut, återrapporteringen är viktig.

Precis som för många andra föreningar vill SFK Ycklaren se att fler engagerar sig. Det är många som har idéer men det är svårt att hitta personer som gör ett aktivt arbete.

– På sikt behövs en föryngring, det sköter inte sig själv, förklarar Jan.

Jan Enerhall

– Men vi har en del entusiastiska ungdomar också. På premiären var några peppade ynglingar här först, en bra stund innan Jan kom, berättar Lennart.

– Ja, och vädret var riktigt dåligt. Jag tror vi var sex personer fram emot lunch då det sprack upp, fortsätter Jan.

Premiären brukar vara höjdpunkten vid Sarvtjärn och till slut blev det en bra premiär även i år med ett 30 tal fiskare på plats.

– Vi köper fisken till ett kilopris, drar någon upp tre regnbågar går vi back, säger Lennart med ett brett leende.

– Vi balanserar på noll, fastslår Jan.

På årskorten finns ett max antal fiskar på nio beslutat. Systemet bygger på ärlighet, även om SFK Ycklaren jobbar aktivt med fisketillsynen.

Bryggorna som utvecklingsstödet från ICA gått till kommer öppna upp för bättre möjligheter till flugfiske samt att det blir fler bryggor runt tjärnen att fiska från. Marken runtom är som sagt myrmark samt att träden växer nära intill och det kan därmed vara svårt att kunna fiska effektivt utan bryggor.

– Sarvtjärn är en riktig pärla. Många från närområdet fiskar här, berättar Jan.

– Folk från Sandviken, Gävle, Hofors är inte ovanligt. Men ibland har vi även utrikesfolk som hittar hit, vi vet faktiskt inte riktigt hur det går till, säger Lennart.

Hos SFK Ycklaren kan du lösa ett i-fiskekort, som köps via internet. Sarvtjärn finns även listat på ett flertal fisketurismforum inom sociala medier.

Kontantförsäljning av Fiskekort finns även på bl.a på Camillas Spel & Kiosk. 


Fler föreningar som fått stöd av ICA Ugglebo

Ungdomskytte på Häbbergs skjutbana

Ungdomskytte på Häbbergs skjutbana

Raggsocka Logi - Nu kan fler hitta till Ockelbo

Raggsocka Logi - Nu kan fler hitta till Ockelbo

0