Sommar-recept: Kokosglass, Iskaffe, och fler svalkande godheter

(Detta är en artikel från 2018)

I takt med att värmen kommer kan man räkna ut med lilltån att även glassförsäljningen ökar! För är det något som hör den svenska sommaren till så är det just det, en stor härlig glass som avnjuts med andakt i skuggan.

Därför tycker jag att det passar alldeles utmärkt att jag delar med mig av några svalkande och goda recept som jag brukar göra hemma hos mig under den här tiden på året.

Det är så otroligt enkelt att göra egna varianter av glass! I mina recept hittar du frukt och bär och andra nyttigheter. Alla ä laktos- och glutenfria och utan vitt socker. Det betyder att detta är glass du bör äta mycket av i sommar.

Låt er väl smakas, njut i solen och kom ihåg solskyddsfaktorn!




Bärsorbé

4 dl frysta bär (Jordgubb, hallon, blåbär)

1 banan (gärna fryst)

Ev. ½ msk honung

Lägg allt i en hög skål som du mixar med en stavmixer eller i en blender.

Banan- och jordnötsglass

3 st skivande och frysta bananer

2 msk jordnötssmör

3 st kletiga urkärnade dadlar

1 tsk kanel (gärna ceylon)

Ev. 2 msk kakao

Lägg allt i en hög skål som du mixar med en stavmixer eller i en blender.

Tips!

Skär din favoritfrukt i passande bitar, stoppa in en glasspinne och frys in.

Ät den som isglass eller använd som kylare i dryck. Både festligt, enkelt och smarrigt!


Sugen på en god Kokos-ananas dink? Klicka här

Kokosglass med varma hallon

1 paket fet kokosmjölk

4 st äggulor

1 msk honung

1 tsk äkta vaniljpulver

2 dl hallon

Värm kokosmjölken i vattenbad och tillsätt honung och vaniljpulver. Rör till dess att honungen löst upp sig, låt svalna.

Vispa äggulorna, rör sedan i kokosmjölks-blandningen försiktigt. Vispa allt ordentligt till en lätt porös smet. Häll smeten i en behållare för frysen. Rör om i smeten en gång i halvtimmen i ca tre timmar

eller till önskad konsistens.

Om du har en glassmaskin kan du använda den med fördel, det tar ca 30min.

Servera din färdiga kokosglass med varma hallon.

Denna glass är fantastiskt god, len och krämig. Precis som en vaniljglass ska vara!



Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet



Svalkande iskaffe

2 dl kallt svart kaffe

2 dl växtbaserad/nöt mjölk (kokos, mandel, havre, cashew)

2 dl krossad is

1 msk agavesirap eller honung

En nypa cayennepeppar (kan uteslutas)

Smaksätt med kakao, kanel, vaniljpulver eller kardemumma.

Krossa isen och häll upp i två stora glas. Blanda kaffe, valfri mjölk, agavesirap eller honung och de

kryddor du föredrar. Om du använder honung, rör tills att den löser upp sig i blandningen.

Mixa med fördel i en blender så blir blandningen något skummad.

Häll kaffeblandningen över isen och servera med lite krydda på toppen!


Fler recept på Kuxa.se


Fler artiklar på Kuxa.se