Nya kooperativa fastigheter i Ockelbo

– 65 plusare erbjuds centrala lägenheter

Kvarteret Hästen har i olika former varit på gång att ta form i centrala Ockelbo. Kvarteret som kallas Hästens på grund av att det tidigare låg kyrkstallar på platsen öppnar för inflyttning i början av mars. Mycket arbete återstår då Kuxabladet gör ett besök och träffar Tommy Stigenberg (c), kommunens representant, och Elisabeth Lindblom, ordförande i Ockelbo kooperativa fastigheter. 

Elisabeth Lindblom, ordförande i Ockelbo kooperativa fastigheter. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

– Fastigheten ägs till 40% av kommunen och 60% av föreningen, förtydligar Tommy.

Den kooperativa formen av bostadsrätt innebär att man lägger en fast insats och får tillbaka samma peng då man säljer.

Den kooperativa formen av bostadsrätt innebär att man lägger en fast insats och får tillbaka samma peng då man säljer. Detta förhindrar värdespekulation och gör att lägenheterna inte är något man kan tjäna pengar på. 

– Det gäller ju oavsett på bostaden skulle öka eller minska i värde. Samma pengar man lagt i insats får man tillbaka vid försäljning.




Vi ser fram emot att göra en rundvandring när allt är färdigt.

Elisabeth är en av dem som ska flytta in. Hon bor för närvarande i Lingbo tillsammans med sin make och har varit i kö eller involverad på annat vis i sex år.

– Det tog sin tid, men nu är vi med från början då det är nytt och fräscht, berättar Elisabeth.

– Lingbo är fint, men servicen är dålig. Det finns ingen affär och vi är helt beroende av bil. Tänker man långsiktigt är det en ohållbar situation, nu flyttar jag hem till Ockelbo efter 40 år i Lingbo.


Lägenheterna i kvarteret Hästen är från tvåor till fyror. Utöver en marknadshyra betalar hyresgästen endast för hushållsel och bredband, allt annat ingår. I varje lägenhet finns tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Lägenheterna är ljusa och med ekparkett och värms upp med fjärrvärme. Det finns även ett gemensamt samlingsrum med köksutrustning som även kan hyras ut till gäster om lägenheten blir för liten.

– Konceptet har lockat boende från Umeå, Sandviken och Bollnäs, berättar Tommy.

– Men det är även bra att de äldra flyttar hit, då frigörs fler eftertraktade småhus, det blir fler skattebetalare i kommunen på sikt. Det finns 40-50 familjer som söker hus i kommunen idag.

– Men det är även bra att de äldra flyttar hit, då frigörs fler eftertraktade småhus, det blir fler skattebetalare i kommunen på sikt.



Insatsen varierar beroende på lägenhetens storlek, men från 500000 kan hyresgästen räkna med att behöva lägga. I samband med flytt blir man medlem i föreningen och har en beslutsröst.

– Det finns kostnader vi kan påverka genom att göra saker själva exempelvis. 

Tommy Stigenberg (c), kommunens representant, Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


– Dessa beslut tar vi tillsammans, berättar Elisabeth.
– Vi kan även påverka hyrorna, även om nybyggen såklart kostar en del.

Som medlemmar i samma förening får hyresgästerna även lära känna varandra på ett naturligt sätt.

– Grannarna förblir inte anonyma direkt.



Än så länge finns lägenheter kvar, men ett tjugotal intressenter finns redan även om de ännu inte valt att förbinda sig till något ännu, enligt Tommy. Fastighetsbyrån är involverade och kommer annonsera om lägenheterna framöver.
– De har varit jättebra. Fastighetsbyrån och Swedbank kommer kunna hjälpa till med övergångslån. Då bostaden ska säljas kanske det inte alltid synkar, säger Tommy.

När byggdammet lagt sig ser vi fram emot att göra ett nytt besök vid kvarteret Hästen. 


Fakta om Projektet Hästen i Ockelbo

17 lägenheter byggs, mellan 2-4 r o k 

och 63,5-87-9 kvm

Upplåtelseinsats: 500000-670000

Hyra 7810-9659 kr /månad

Upplåtelseform: Kooperativ hyresrätt. Insatsen fås tillbaka vid avflyttning.

Adress: Sjöängsvägen 29, centralt i Ockelbo

Full tillgänglighet genom hiss


Mer nyheter på Kuxa.se