Samisk utställning i Ockelbo

Richard Schill, pedagog på Länsmuséet Gävleborg. Linda Widéen på Ockelbo Församling.  FOTO: Henrik Westberg


Till och med den 14 maj finns utställningen Ohtsedih i Ockelbo Kyrka. Linda Widéen, pedagog på Ockelbo Församling, hade tidigare sett utställningen i Torsåkers Kyrka och tänkte att den hade passat bra även i Ockelbo.

– Att kyrkan kan vara mötesplats för detta och vara med och bidra till ökad kunskap inom området är viktigt.

– Från vårt håll är det en liten del i försoningsarbetet mellan samer och kyrkan, berättar Linda.

Richard Schill, pedagog på Länsmuseét Gävleborg, fanns på plats då Kuxabladet besökte Ockelbo kyrka. Han berättar att utställningen är ett samarbete mellan Gävleborg- Dalarna- och Västmanlands länsmuseum.


– Det har funnits sydsamisk kultur i våra tre län. Allt från kringresande till bofasta, berättar Richard.

– De åtog sig arbete som bönderna inte gärna jobbade med och var skickliga på att jaga björn och varg.

– Att slakta hästar var en vanligt förekommande syssla. 
– Samerna var också duktiga hantverkare inom bland annat tenntrådsslöjd.

 
 

Rester av samernas traditioner på våra breddgrader lever kvar, det har gjorts utgrävningar som lämnade en hel del intressanta fynd vilket går att läsa mer om i utställningen. Så kallade QR-koder är integrerade i utställningen, dessa kan avläsas med en smartphone för att ge besökaren fördjupande information. 

Hög- och mellanstadieklasserna i Ockelbo kommun kommer bjudas in att ta del av utställningen.

Den är även öppen för allmänheten vardagar 10-16, då kyrkan är öppen. Även om det inte kommer finnas någon guidad genomgång av utställningen finns Linda Widéen, oftast, på plats och kan svara på allmänna frågor.


– Utställningen har fått mycket beröm och varit välbesökt. Det har varit både lärorikt och roligt att jobba med den, berättar Richard.

– Det kan komma att det bli fler vandrande utställningar hos oss inom en snar framtid. Det finns ett flertal kandidater, avslutar Linda.


"Under mycket lång tid har det bott samer i Gästrikland och Hälsingland. Hur länge är det ingen som vet. I maj 1732 reste naturforskaren Carl von Linné genom Jättendal i norra Hälsingland. Där mötte han sju samer och en renhjord. Linné blev förvånad att finna samer så långt söderut, men samerna berättade att de var födda i Hälsingland och tänkte bo kvar där hela sitt liv. Det är en tidig nedtecknade berättelse om samer i Gävleborg.

Samer är inte bara ett nomadiserande och renskötande folk som hör hemma i fjällvärlden. Samernas historia inrymmer så många fler berättelser. Utställningen Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige berättar en del av dessa mindre kända historier... "

Om utställningen Utställningen Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige, 

www.lansmuseetgavleborg.se 


Nyheter på KUXA.SE