Trädgårdsministern - odlarskola och tips för vintersådd
Foto: @bialons Unsplash
När solen skiner känns det som att våren är på gång och det är nu som odlarlivet börjar igen, vilket är helt fantastiskt. Den här gången ska ni få läsa om vintersådd och vad ni ska skaffa inför kommande nummer.
Såhär års planerar jag för fullt inför sommarens alla grödor och blommor, och har redan ett rejält gäng plantor på tillväxt. Inte för att de sorter jag har måste odlas så oerhört tidigt utan för att jag VILL. Jag är onödigt ivrig, det vet jag, MEN:
Vad gör en lika glad som att ha ett gäng plantor att pyssla med dagligen, vattna, se dem växa och slutligen belönas till sommaren med det mest sagolika blommor och grönsaker som man kan tänka sig.?
Odlarskola i tre delar
Får ofta frågan om jag inte ska ha kurser i odling och det kommer det att bli så fort pandemin är över och vi kan umgås som vanligt igen, men fram tills dess tänkte jag att jag skulle bjuda er på en odlarskola i 3 delar med start nästa nummer. Så om ni vill hänga på och lära er hur man odlar sina egna snittblommor, från sådd v 12 till omskolning v.16 och sist utplantering v.20, så ska ni hänga på och hålla utkik i kommande nummer.
Som en liten teaser kommer jag att skriva om dessa magiska sommarblommor:
Rosenskära, sommarrudbeckia, astrar, sommarflox och zinnia. Så nu har ni lite tid på er att skaffa frön tills vi sätter igång.
Några fina sorter som jag har är bland annat Sommarflox `Cherry caramel, Rosenskära `Cupcakes mix och Sommarrudbeckia `Sahara. Bildgoogla gärna för att hitta era favoriter.
Bra-att-ha saker inför odlingsskolan:
Favorit-fröer
Såjord
Odlingskärl, tex glasslådor eller mjölkkartonger
Blomspruta (alt, borra hål i korken på en PET-flaska och du har en duschflaska)
Etiketter (diska & klipp smörlock i remsor)
Sax
Gladpack (eller tomma brödpåsar som klipps upp i sidorna)
Blyertspenna & permanent smal tuschpenna
Gammal matsked
TIPS Vintersådd för ivriga
Är ni ivriga som jag så kan ni testa vinter-sådd som har blivit ett alltmer populärt sätt att odla på. Det innebär egentligen att man försöker efterlikna naturen så mycket som möjligt och låter fröna få en start redan under den kallaste perioden, för att sedan börja gro när förutsättningarna är de rätta.
Då får man tåliga plantor som inte behöver avhärdas innan de planteras ut i landet.
Kål av olika slag är tacksamma att odla på detta sätt. Enklast är svartkål och grönkål/ purpurkål.
Gör så här:
Du sår precis som vanligt i ett odlingskärl med jord, men istället för vatten lägger du på lite snö. Se till att det är hål i kärlets botten så överskott av vatten kan rinna ut. Ställ sedan byttan under tak på altan, terrass, växthus eller på en plats ute där sådden inte dränks av regn eller stora snöfall.
En plastback med hål i locket funkar bra om du inte har växthus. Det viktiga är att de står i utomhus temperatur.
I mars brukar sådden gro, beroende på var du har placerat din sådd. Kolla till ibland så att jorden inte torkar ut så att sådden förstörs. Fortsätt att fukta jorden lätt vid behov.
Linda Hellström, trädgårdsmästare, ger enkla tips och råd för sommarens sysslor i trädgården.
Dags för Del 3 i odlingsskolan. Denna gång handlar det om avhärdning och utplantering
Varför, hur och när ska man omplantera? Läs mer i del 2 i Trädgårdsministerns odlarskola…
Den första delen av Trädgårdsministerns odlarskola - lär dig mer om hur du skall ge din trädgård bästa förutsättningarna i år.
Våren är på gång och det är nu som odlarlivet börjar igen, vilket är helt fantastiskt. Den här gången ska ni få läsa om vintersådd…
Hämta inspiration för höstträdgården av Trädgårdsministern Ockelbo…
Linda Hellström, Trädgårdsministern, uppmanar oss alla att stanna upp och njuta. Sen bjuder hon även på tips om ätbara blommor…
KUXABLADETS Trädgårdsminister Linda Hellström lämnar tips om påskdukningar och hur du kan väcka nytt liv i trädgården efter vintern…
Trädgårdsministern Linda Hellström ger inspiration till hälsosamma och vackra ting för ditt hem…
“Trädgårdsministern” Linda Hellström tipsar om inspiration för din höstträdgård…
Nästa nummer: Odlarskola del 1- samt en liten special kring hur ni lyckas med luktärter som ska förodlas v 12 för att bli så bra som möjligt.
Och glöm för allt i världen inte bort att beställa era dahlior som jag också tipsade om i förra numret.
En inspirerande påskdukning av Trädgårdsministern, med ICA Ugglebos varor. Vad är det för material och färger som gäller i år?
Ockelbo basket besegrade i helgen Aros och befäster sin femteplats i tabellen
Syskonduon Cezar Norling och Isabella Forsberg har blivit virala. Cezar från Ockelbo har nu även synts på tv i UR’s satsning Må bra tv
©Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet ®
Lingbo kan få Sveriges största solpark, etablering undersöks.
Karta: Källa Lantmäteriverket
Den klassiska Ockelbodelikatessen Agnetatårtan gör comeback efter en viss tids frånvaro – nu utifrån originalreceptet. Kuxabladet träffar Agneta och originalreceptinnehavaren Catharina
Kuxabladet firar 300 nummer och möter representanter ur Ockelbo skoterklubb – som naturligtvis kan uppvisa en klassisk Ockelbo 300 skoter.
17 maj går dagen av stapeln med aktiviteter som träning, härligt umgänge och en föreläsning som kan förändra resten av ditt liv. Sabina Dufberg har ägnat hela 30 år åt att träna, utbilda och förkovra sig inom träning och hälsa. Länk till anmälan.
Nu i mitten av mars tar vi en titt i Trädgårdsministerns kalender för att se vad vi ska göra i trädgården. Vill du ha en egen kalender finns den att köpa i de flesta butiker i Ockelbo centrum och förbutiken på ICA Ugglebo.
Sista hemmamatchen för säsong 2024/25 är spelad. Coach David Pettersson summerar säsongen.