Deltidsbrandman i Bergby - Fredrik Engman

Foto från utställningen Hamrångebygden förr och nu, av föreningen Rudan, 2019.


I Bergby, på brandstationen X14 är Fredrik Engman deltidsbrandman. Han jobbar till vardags på Fixarna i Hamrångebygden. Han berättar om hur livet som deltidsbrandman ser ut, hur det påverkar hans vardag och om hur det praktiska arbetet under jour och utryckning ser ut. Och vad får egentligen en deltidsbrandman i betalning? 

– Förra veckan hade jag jour, berättar Fredrik Engman då vi når honom på telefon. Jouren är från måndag till måndag, var tredje vecka. Då måste du kunna infinna dig på plats, ombytt och klar i brandbilen på fem minuter. 

– Jag har tur att jag jobbar här hemma, så pass nära. 

Fredrik berättar att det förstås inverkar på livet i stort. Han kan inte samåka till olika platser utan måste alltid ha tillgång till egen bil. Han kan inte åka allt för långt bort och det gäller att ha en arbetsgivare som är villig att en anställd försvinner iväg några timmar eller ibland ett dygn. 

– Man måste få ett skriftlig godkännande från arbetsgivaren, från företaget, att det är okej att deltidsbrandmännen lämnar arbetet. Den blanketten fylls i och lämnas till räddningstjänsten i Gävle, vilka vi verkar under. 




Jouren
Fredrik anpassar sitt liv under jourtiden till att snabbt komma på plats och i brandbilen fördelas ansvaret. 

– Det går så fort när larmet kommer. Man hoppar i stället och i brandbilen. Sen beror det på, vi är fem i en jourgrupp. Vi går igenom vilken typ av larm, vem som tar sjukvården.  Om det är en brand då gör man klart med ett rökdykarpar. 

– Vi går igenom uppgifterna så snabbt som möjligt i bilen, oftast där man sitter där är ens huvuduppgift. Vid olycka då har vänster bak och höger bak olika uppgifter. "Jag tar sjukvården du stänger av vägen", och så vidare..

– Den som kör brandbilen sköter vattnet. Den som tar hand om fordonet kopplar bort batteriet. Den personen kallas säkerhetsman. Sjukvårdaren tar hand om skadade. 

– Vi har mest trafikolyckor i Bergby. I och med E4:an. 




Utbildning
Utöver jour och eventuella utryckningar får alla brandmän en gedigen utbildning. 

– Vi har övningar som pumpskötarövningar och taksäkringsövningar för att gå upp på tak. Vi har båtövningar, eftersom vi har vattnet nära, berättar Fredrik. 

– Oftast läggs övningsdagarna under jouren, men när det inte går får man hitta en annan tid.  





Det gäller att räddningstjänsten även har beredskap under övningen. Fredrik berättar att de alltid har en backup och bil redo för utryckning och att de anmäler övningarna centralt till Räddningstjänsten i Gävle. 

Bergby har även samövning med Ockelbo. 

– De har bandvagn. Det är jättekul. Vi i Bergby planerar en sjöräddningsövning som jag är ansvarig över. 

– Men det är lite svårigheter med corona och vi undviker stora övningar nu. 

–  I och med att jag varit fiskare och levt nära vatten hela mitt liv passar det bra att jag blir chef över just de övningarna. Men på grund av corona-läget får vi se när den övningen blir av.





Vi är tre grupper.  Runt 20 totalt - vi har även polgrupp på fem personer, till när det behövs. 





Att ha möjligheten att hjälpa
Sen var det där med betalningen. Fredrik tillstår att det inte är mycket betalt men också att det inte är för pengarna du blir deltidsbrandman. 

– Under jourveckan har du 26 kr timmen. För ett larm har du runt 300 kr första timmen. Vid skogsbrand kan det vara en hel dag, upp till en natt. 2-8 timmar är det en lägre betalning. Sen tar det om igen med 300 kr. Skogsbränder kan ju till exempel dra ut på tiden. 

–  Men jag är tacksam att jag har möjligheten att kunna göra det här. Det är en viss typ av människor som vill hjälpa till, som vill hjälpa samhället. 

– Sen är det ju det där, hur man klarar av vissa situationer. Att man känner ett lugn och inte stressar upp sig. Om en arm är av, hur gör du då? Vi kommer ju före alla andra, före ambulansen. Vi måste ha ett visst psyke. 

– Vi får vara med om väldigt mycket. Vi får ta hand om människor. Det är därför jag är deltidsbrandman. 

Att arbeta lokalt
Men i och med att alla deltidsbrandmän arbetar lokalt kan det uppstå jobbiga situationer.

– Ja, vi jobbar ju lokalt och känner människorna här och då kan det uppstå väldigt känsliga situationer. Att det är en nära vän som råkat illa ut. 

– Om sådant sker då byter vi ofta uppgifter, då får den som känner den olycksdrabbade personen en annan syssla vid olycksplatsen. 

– Men det blir nära inpå.  

Fredrik berättar att han möter tacksamhet varje utryckning. När någons hus håller på att brinna ner, när någon sitter fast i bilen. 

– Alla är tacksamma. Men sen finns det trafikanter som kommer till en olycka, de tycker det är drygt och vill åka förbi — men det är en liten skara människor.