Speltest: Waterfall Park
Vem blir den bäste entreprenören som utvecklar det bästa nöjesparken någonsin? Den frågan ställer sällskapsspelet Waterfall Park och vi har nu utforskat hur roligt det är, under ett antal kvällar i oktober. Vem är bäst på att strategiskt välja sina platser, köpslå och till sist stå som segrare då de tjänat mest pengar?
Waterfall park. 3-5 spelare från 10+ år och spelen tar cirka 45 min (verifierat).
Waterfall Park är ett enkelt familjevänligt sällskapsspel med viss blandning av strategi, taktik och tur. Du vinner genom att efter den fjärde och sista rundan ha tjänat mest pengar. Varje runda består av tre moment. Först väljer spelarna ut ett antal platser för attraktioner som dras ur en korthög. Sedan delas ett antal slumpmässiga attraktioner ut och sedan köpslår spelarna fritt med varandra om dessa attraktioner och platser.
Målet är att få kluster av attraktioner som är värderade från 3 till 5 i storlek. En 3:a behöver alltså tre av samma i ett kluster för att vara färdigbyggd. Spelarna får bara bygga sina attraktioner på sina egna tomtplatser, det är alltså viktigt att ha tur och få tomter som ligger intill varandra eller byta till sig dem. Då bygget är genomfört på en plats är den fast och spelaren kan inte köpslå med den i framtiden.
En session med Waterfall Park. Plastramarna används för att muta in sina områden, numren på spelplanen. Pengarna finns i valörer 20, 10, 5 och 1, och de är likadan på baksidan - vinstpoängen är således dold.
Det finns endast två regler när det kommer till köpslagning: har ni båda tackat ja får ni inte backa. Men affärsuppgörelser som spänner in i framtiden behöver inte hållas (det har inte uppstått någon sådan under våra fem sessioner). Ett exempel på en uppgörelse kan vara ”jag får din glassbars-bricka mot att du får slott nr 27 på kartan” eller ”jag ger dig en glassbar och en biljardhallsbricka mot att jag får din biograf-bricka” etc. När alla är nöjda (eller som i vårt fall, tiden gick ut då vi satte en timer) placerar varje spelare ut sina attraktioner där de vill — det är inget måste, det går att spara attraktioner på handen.
När spelet avslutats räknas det hur mycket pengar varje person tjänar. Det är en tydlig process och det står på spelbrädet hur man räknar. En ofärdig attraktion med en bricka ger 1 i inkomst, en ofärdig attraktion med 4 brickor ger 7 i inkomst — allt står på brädet.
I vår testgrupp var Theo var väldigt köpsugen och bjöd bort både mynt och attraktioner under de första spelomgångarna, men i senaste omgången hade han lärt sig sin läxa och var mer återhållsam och vann.
Det finns även fler regler på brädet; antalet rundor, hur många tomtplats-kort varje spelare ska få och hur många de måste slänga och hur många attraktionsbrickor de ska få.
Spelet är enkelt, går fort att spela och det är lättsamt. Momentet att få nya kort, där du sitter och hoppas på vissa nummer, är kul. Likaså att få en ny giv med attraktioner — här lever du lite på hoppet. Du hoppas också att dina motspelare inte ser vad du tjänar på ett visst byte och du hoppas få ut mer av affären en dem. Det är där strategin kommer in. Waterfall Park kommer inte gå till historien som ett måste-ha-spel men om du dyker på det och har rätt sällskap kan det absolut ge några roliga, lättsamma timmar mellan mer avancerade spel.
Senaste på kuxa.se/spel