Speltest: Skull king - ett roande kortspel? – Arrrr!
För alla som spelat kortspelet Plump är likheterna väldigt uppenbara. Men pirattemat gör sitt till och tillägg av olika korttyper som exempelvis pirater, sjöjungfrur och skattkistor bidrar till att lyfta spelupplevelsen. Vem går vinnande ur striden om de stora haven? Är Skull King kungen av kortspel? Ett speltest i samarbete med spelexperten.com
med en vanlig kortlek. Det gäller att vinna stick, men du måste också säga innan hur många stick du ska vinna. Du vinner ett stick genom att lägga den högsta valören i färgen som är spelad. Tar du för få eller för många stick får du en plump.
Skull King är på ett vis en klon av nämnda Plump, men den lägger till ett annat poängsystem, ett annat sätt att lägga fram sin vadslagning om antal stick och specialkort som ger extra krydda till spelet. Det är lite som plump korsat med sten, sax och påse.
Sten sax påse
Förutom svitkort av valörerna 1 till 14 i fyra olika färger läggs pirater, sjöjungrur och Skull King själv (den svartklädde piraten). Pirater slår alla svitkort och sjöjungfrur. Skull King slår svitkort och pirater. Sjöjungfrur slår alla svitkort och Skull King.
Piraterna har specialförmågor, som till exempel att du kan höja eller sänka ditt stick-bud eller se vilka kort som finns i leken eller du kan ta de två översta korten i leken och byta till om du vill.
Till det läggs korten vit flagg och piraten Tigress vars funktion är att du kan välja om det är en pirat eller vit flagg. Vit flagg är då att du förlorar sticket, vilket förstås kan vara önskvärt om du är på väg att bli tjock.
Svitkorten består av grön, gul, lila och svart. Om du har färgen på hand måste du följa spelad färg, men om du inte har färgen men ett svart kort kan du spela det. Svarta korten slår alla andra valörer av svitkort. En svart tvåa slår alltså en grön av värdet 14 – men kom ihåg att du måste följa ursprungsfärg om du kan, även om det svarta kortet vinner sticket.
Spelets gång och poängräkning
Korten delas och spelarna får se sina kort. Sedan ska de gemensamt klunsa fram sin sticksiffra medan de gemensamt sjunger "Yo, ho, ho" och visar antalet med näven. Knuten näve är noll, och så vidare.
Första rundan får spelarna endast ett kort, i sista får de 10 kort — det är alltså tio omgångar med allt högre insats.
Spelaren som sitter näst efter delaren börjar. Spelar sitt kort och bestämmer således färg. Alla spelar ut sina kort och vinnaren av sticket utses.
Klarar du dina stick får du 20 poäng per stick. Klarar du inte dina stick är det -10 per differens, så skulle du ta tre stick och tar noll då får du -30 poäng och inga bonuspoäng.
Kraken, pirat, sjöjungfru och skull king - alla är de kort som förändrar dynamiken i spelet
Bonuspoäng? Ja, om du klarar dina stick kan du tillräkna dig eventuella bonuspäng. Har du bettat noll stick och klarar det, då får du 10 gånger antalet stick i given. I omgång 10 kan du alltså tjäna 100 poäng! Men klarar du det inte får du 100 minuspoäng — hög risk, hög belöning.
Kort med valören 14 som du vinner i ett stick får du 10 bonuspoäng för, svarta trumfkortet 20 bonuspoäng. 20 poäng för varje fångad sjöjungfru, 30 poäng för varje fångad pirat, 40 poäng om du fångat Skull King med en Sjöjungfru.
Poängsystemet och det att antalet kort per stick ökar gör att du alltid kan ta dig tillbaka in i matchen även efter en dålig runda – bra speldesign.
Skull King är fantastiskt roligt! När reglerna sitter och alla är uppslukade i spelet då når det riktigt höga höjder. Det går absolut lika bra att spela Plump — men å andra sidan kostar Skull King bara cirka 150 kronor och ger, som sagt, lite fler möjligheter till en kortspelsklassiker.