Kuxabladet besöker Ockelbo Drilling tools

Alla foton till hör Kuxagruppen AB. Foto: Henrik Westberg


Bolaget AB Hårdmetallverktyg startades i Ockelbo 1945 med huvudinriktning att tillverka skärande verktyg såsom svarvstål, fräsar och strax därpå även bergborrar. Kärt barn har många namn, idag heter denna 79-åring Ockelbo Drilling Tools och har längs vägen även kallats bland annat Atlas Copco och Epiroc – men mest känt kanske företaget ändå är under namnet som antogs 1977, nämligen Rebit. 

– I folkmun kommer det nog alltid att kallas så, fastslår Roger Lindgren som sedan juli i år är VD på Ockelbo Drilling Tools.

Roger Lindgren, VD

Idag är företaget ett dotterbolag till norska Monark AS, som ursprungligen kom till Ockelbo som intressenter av att köpa maskiner.

– Men det slutade med att de förvärvade hela företaget från Epiroc. Det är nog det bästa som hänt oss, vi har fått en helt annan framtidstro.

I mars 2019 varslade Epiroc 19 anställda, vilket motsvarade en tredjedel av personalstyrkan. Stora delar av produktionsleden stod stilla och skulle avyttras. Men i december samma år vände allt, då Monark köpte företaget.

– De kunde ej använda namnet i Sverige. Därför blev vi Ockelbo Drilling Tools.

– Sedan Monark tog över märks det att vi är huvudfokus tillsammans med fabriken i Hof, Norge. De har gjort stora investeringar för att vi ska kunna producera nya produkter och fortsätta producerar våra befintliga produkter i stora volymer.

– Våra kunder köper kvalitén. Det finns få företag som gör dessa produkter med sådan kvalitet och hållbarhet som vi gör.

Christer Uppman, jobbar på företaget och är ordförande för IF Metalls lokala fackförening.

Med på intervjun finns även Christer Uppman, som jobbar på företaget och är ordförande för IF Metalls lokala fackförening.

– Då Norge inte är med i EU är det en fördel att vi är det. Vi kan vara flexibla med om varor skickas från oss eller från Norge, berättar Christer.

Roger berättar att företaget producerar samma produkter åt sig själv (Monark) men även åt konkurrenter och därmed har en något unik position. 

– Man kan säga att vi konkurrerar med oss själva på ett vis när det gäller vissa produkter.

Idag har företaget 48 anställda och gör en stor satsning världen över med produkter som går under namnet Viking series.

– Idag har vi kunder över hela världen. Det mesta av våra produkter används inom gruv- och tunnelindustrin.

Ockelbo Drilling Tools levererar till cirka 50 olika länder, men numera ett mindre. Inget har levererats till Ryssland sedan kriget utbröt.

Att jobba på Ockelbo Drilling Tools bedömer Roger vara trivsamt.

– Folk blir ofta kvar här länge. En del har varit här i 30-40 år.

– Själv har jag varit här sedan 2002, jag började som praktikant i produktionen men tillhör fortfarande det yngre gardet. 

En medelålder bland produktionspersonalen på 53,7 år kan ses både som en styrka och en svaghet.

– Idag är 67 år pensionsålder, det är förslag på att det ska ändras till 68 inom några år, säger Christer.

Hur länge en kropp orkar med inom industriarbete är individuellt. Mycket är idag automatiserat.

– Men det ingår alltjämt en del tunga lyft och monotomt arbete trots rotation på arbetsstationer.

Utmaningen som företaget står inför är att inom tio år behöva hitta 20-25 stycken nya personer att anställa, varav cirka 10 stycken redan inom fem år då flera ur personalen kommer nå pensionsålder.

 – Det rör sig om verkstadsteknisk personal, CNC-operatörer och administrativ personal, berättar Roger.

Ockelbo Drilling Tools gör vad de kan för att synas, visa upp sig lokalt och locka till sig nyutbildade. Alla högstadieklasser från Perslundaskolan har varit hit på studiebesök under åren 2022-2023. 

– Vi har också ett nära samarbete med CVL-vuxenutbildningen i Sandviken, som erbjuder CNC och verkstadstekniska utbildningar. 

Ockelbo Drilling Tools har många olika former av skiftgång, inklusive nattskift.

– Idag har vi några som går ständig natt. Är man en person som inte kan sova på dagen så fungerar man i långa loppet inte som människa heller, vi tvingar därför ingen till nattskift. Utöver nattskift arbetar vi dagtid, 2-skift och kontinuerligt 2-skift.

På rundtur ute på industrigolvet stannar vi förbi många arbetsstationer och robotceller och får träffa flera ur personalen. Det kapas, bearbetas, blästras, svarvas, fräses, härdas, löds, slipas, pressas och smids för fulla muggar. En veteran hos Ockelbo Drilling Tools är Peter Jonsson.

– Jag har varit här i 32 år nu, fastslår Peter.

Då kollegorna som står intill tilläger att Peter precis fyllt femtio (grattis!) kan vi konstatera att han är en av många som tidigt hittat en arbetsplats att trivas på. I andra änden av det spektrat hittar vi Magnus Veinbergs, som varit hos Ockelbo Drilling Tools i två år.

Vissa delar av processen gör det mänskliga ögat bättre än en robot.

– Jag trivs jättebra här, det finns inget att klaga på. Utbildning har jag fått på plats, berättar Magnus.

I lokalerna finns även ett antal robotceller, som går på full automatik. 

– Dessa arbeten har alla en gång i tiden gjorts manuellt. Men en robot är såklart effektivare, den behöver inga raster och har inga sjuka barn, säger Roger.

Namnet Rebit, som Ockelbo Drilling Tools tidigare hette, lever än idag kvar i form av produktgruppen stenverktyg som man producerar.

I utlämningshallen ligger konstänger, bortåt 12 meter långa, redo att skickas. 

– En del produkter kan väga nästintill 100 kilo styck. Men vi producerar även verktyg för handhållna verktyg.

Ockelbo Drilling Tools mål i framtiden är att fortsätta vara en tillförlitlig producent och leverantör. Företaget satsar på en långsiktig överlevnad och förväntar sig en tillväxt.

– Vi ska fortsätta ta marknadsandelar och sakta men säkert växa, avslutar Roger.