Stor fyndighet av litium i Bergby - inviger Geologins dag
Stor fyndighet av litium i Bergby. Det är något föreningen Geologins dag vill uppmärksamma och har nu anordnat en exkursionsdag tillsammans med Hamrånge hembygdsförening. Vi tog ett samtal med Bjarne Almqvist som är geolog och geofysiker och lektor vid Uppsala universitet. Om arbetet med att få upp folks medvetenhet om geologi och om den stora fyndigheten litium som kan innebära att Sverige kan få större inhemsk tillgång till det eftertraktade grundämnet som idag finns i världens alla batterier.
Lördagen den 14 september är det geologins dag runtom i Sverige. Bjarne Almqvist är på väg upp med bilen, till Bergby då vi tar en telefonintervju.
– Jag är styrelseledamot i Geologins dag. Det blir evenemang med fokus på geologi på ett femtiotal platser runt om i Sverige.
– Dagen bildades 2001 och det är en ideell förening som jobbar med den. Vi koordinerar de olika evenemangen.
I år får Bergby inviga geologins dag
Karin Högdal är professor vid Uppsala universitet och hon kommer att föreläsa på hembygdsgården och sedan leda en exkursion på platser runt om kring Bergby.
– Vi tittar på berghällar i Bergby-området. Det är mellan 10-15 personer som anmält, men vi hoppas på 20-25 personer på plats. Det krockar en del med att folk arbetar och skolbarn går i skolan eftersom vi lagt det på en fredag.
Bjarne berättar att skälet till att valet föll på Bergby är att det just nu pågår en prospektering för grundämnet litium. Detta är ett ämne som man bygger batterier av. Främst kommer det utomlands ifrån idag.
– 2007 var det studenter som var uppe i Bergbyområdet och på en fältexkursion hittade de en stor sten i en fotbolls storlek med ett mineral som innehåller mycket lithium.
Idag tittar företaget United Lithium på berghällar i området runt omkring för att se omfattningen av fyndigheterna.
Det är den mest lovande fyndigheten av litium i Sverige någonsin,
– Det är den mest lovande fyndigheten av litium i Sverige någonsin, säger Bjarne Almqvist och fortsätter.
– SGU, Sveriges geologiska undersökning, har länge försökt få till att vi hittar nya fyndigheter av mineraler som är av värde för samhället under många år. Mineraljakten var ett initiativ för flera år sedan, där amatörer (och förstås professionella) inom geologi kunde gå i fält och hitta nya fyndigheter. Men den lades på is för cirka 10 år sedan , men i år är den igång igen
– Då passar det bra att ta upp det här fyndet, där studenter hittade
fyndigheten och lyfta att amatörer har stort värde för att hitta nya fyndigheter av eftertraktade metaller och mineraler.
Brytning av litium, ännu långt bort
Bjarne förklarar att det finns stora krav för brytning i Sverige och ännu är de i stadiet att utvärdera hur mycket som finns. Det kan ta fem till tio år för att först och främst komma fram till hur stor fyndigheten är — även om man redan nu vet att det är den största fyndigheten av litium i Sverige.
– Men sen tillkommer tillstånd och annat. Miljökraven och kraven på att inte förstöra naturen är väldigt stora i Sverige. Det tar tid.
Karin Högdahl kommer prata om geologin i området och mindre om prospekteringen
– Gruppen ska få en mer allmän kunskap om geologin i området. Det blir en förenklad föreläsning om hur det ser ut när berget bildades från början.
– Berget är 1,8 miljarder år gammalt. Karin kommer prata om vad som hände då och hur bergarterna bildades.
Öka intresset för geologi
– Från Geologins dags sida försöker vi främja kunskap om geologi och allmänbilda för att väcka intresse för den plats där man lever. Många har intressen av skog och natur, men just berggrunden blir inte lika påtänkt.
– Under exkursionen kommer vi bland annat titta på pegmatiter — mineraler som är väldigt stora med kristaller som är flera centimeter i storlek.
– Man tänker inte på det när man går förbi stora kristaller, man kanske ser dem som stora block i skogen eller på en berghäll, de förekommer där naturligt.
– Många kanske har ett stort intresse för skogen och naturen, men intresset för berget vi går på är inte lika stort. Det vill vi ändra på.