Snårig konflikt om kulturskolan
Efter fem månader har skolchefen Malin Larsson nu beslutat sig för att träffa de oroliga föräldrar som har barn i kulturskolan. Mötet har föregåtts av motstridiga och förvirrande besked som har lett till spekulationer och en växande ryktesspridning – precis som det kan bli när kommunikationen brister.
Det var i början av maj som föräldrarna och övriga Ockelbobor nåddes av beskedet att Kulturskolan skulle flytta sin verksamhet från Kulturstation till Perslundaskolan. Främsta motiven uppgavs vara att spara pengar och få mer tillgänglighetsanpassade lokaler. Därefter lade man till att inga beslut är fattade, i avvaktan på en lokalutredning.
Samtidigt presenterades ett beslut om att kulturskoleundervisning hädanefter endast får ske utanför skoltid, på grund av bestämmelser i skollagen. Information om detta gavs på kommunens webb och i sociala medier, uppger Malin Larsson, chef för utbildnings- och kulturförvaltningen i ett brev till Kuxabladet. Malin Larsson ställer inte upp på någon intervju utan svarar endast via mejl.
Albin Åström är förälder till ett kulturskolebarn och han är mycket kritisk till skolledningens sätt att informera, eller snarare inte informera om varför kulturskoleverksamheten måste förändras.
– Vi har fått lite information via lärarna på kulturskolan, men inte heller de har varit särskilt insatta eftersom de har saknat chef. Och hade jag inte varit en så engagerad förälder så hade jag nog inte vetat något alls, säger han.
Albin Åström upplever att den information som kommit via skolledningen varit motsägelsefull och bitvis osaklig.
– Det har talats svepande om att frånvaron är hög och inverkar menligt på skolresultaten, som rent generellt är erkänt dåliga i Ockelbo. Men och det är ett stort men, vi har också fått försäkringar om att detta inte gäller elever på kulturskolan som genomgående är högpresterande.
– Varför vill man då försvåra för just dessa elever att få 10 eller max 20 minuter ledigt i veckan till musikundervisning? Särskilt som erfarenheter visar att musikstudier ökar elevernas inlärningsförmåga och kapacitet inom ämnen som matematik och språk, säger han och tillägger att musiken betyder mycket för hans son som inte alltid vill gå till skolan men att han glatt springer dit de dagar som han har gitarrlektioner.
Det ursprungliga beskedet om att all kulturskoleverksamhet måste bedrivas utanför ordinarie skoltid har modifierats efter hand. Senaste budskapet är att musikundervisningen kan ske på raster och håltimmar samt i undantagsfall bedrivas på skoltid, om inga andra lösningar finns. Vilket är ungefär som det har fungerat hittills. Och som sannolikt ingen motsätter sig heller.
Albin Åström säger att det blir allt svårare att förstå vad det hela handlar om. Samtidigt understryker han att det är bra att skolledningen nu äntligen har beslutat sig för att tala direkt till föräldrarna, något som borde ha skett för länge sedan för då hade alla olyckliga spekulationer kunnat undvikas.
– En sak jag verkligen vill få svar på är varför skolledningen i Ockelbo tolkat skollagen på detta sätt, tvärtemot intentionerna i Skolinspektionens beslut från 2022, säger han.
Det Albin Åström hänvisar till är ett förtydligande av skollagen som kom till för att underlätta för små kommuner att ge elever ledigt för att delta i kulturskolan. Här sägs uttryckligen att det inte är ett brott mot skollagen att ha kulturskola på skoltid och att eventuell ledighet ska likställas med annan ledighet, som ansöks om och beviljas utifrån elevens skolsituation och prestation.
Det är endast föräldrar till barn som går på kulturskolan idag som är inbjudna till det informationsmöte som hålls den 21 oktober. Och där deltar förutom Malin Larsson, chef för utbildnings- och kulturförvaltningen, Jörgen Andersson, rektor för mellanstadiet på Perslundaskolan och nytillträdd chef för kulturskolan samt Anna Schönning (S), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden.