Håkan Alkberg tar pension - Ockelbo kommuns trotjänare tackar för sig
Sista april gör Håkan Alkberg sin sista dag på jobbet hos Ockelbo kommun, en arbetsplats han kommit till sedan 1976. Det är en era över sex decennier där Håkan gjort ett starkt avtryck och skapat förutsättningar för att föreningslivet ska fungera i bygden. Håkan är personalansvarig inom vaktmästeriet och sedan många år tillbaka även fritidsintendent, han beskriver sig själv som “lite av en inventarie”.
– Det känns väl lite konstigt att sluta, konstaterar Håkan.
Kuxabladet träffar Håkan Alkberg i kafeterian i Kuxahallen – en plats som varit Håkans bas i 47 år.
– Det här är kommunens huvudentré brukar jag säga, på sitt sedvanliga lite återhållsamma men underfundiga vis.
Han började som timanställd och fick fast tjänst september 1977. Håkan var vaktmästare och även mycket ute i fält, klippte gräs och rensade i landen.
– Mycket har förändrats genom åren. Jag tycker det är mer gnäll på allmänheten idag.
Men personligen har han inte mottagit så mycket sådant ansikte mot ansikte.
– Vid det här laget vet nog de som klagar att de kommer få en kontring av mig kanske, resonerar Håkan.
Genom åren har han haft många bra chefer och varit verksam under fyra olika kommunalråd.
– Magnus Jonsson är bäst någonsin tycker jag. Han har skapat en annan atmosfär, det finns inget “vi och dom” längre utan det är alltid “vi”.
Den dagliga verksamheten inom vaktmästeriet tycker Håkan idag fungerar utmärkt och till stor del beror det enligt honom på att arbetsgruppen är kommunanställda.
– Under sexton års tid låg yttre skötsel ute på entreprenad och upphandling, det var sällan det fungerade bra. Det blir en massa tvister, diskussioner och möten som kostar tid.
– Att det kom tillbaka i egen regi är min förtjänst. Man ska nyttja det lokala så mycket som möjligt, det är klart billigare med egen personal.
– Upphandlingar fungerar inte. En gång togs ett anbud från en firma i Arboga för att installera en ny matta, det skulle vara så bra och billigt. Men den mattan som anbudet gällde var inte den vi ville ha och slutresultatet blev betydligt dyrare.
Som ett annat exempel på att det blir billigare med egen personal nämner Håkan ombyggnaden av fiket i Centrumhuset.
– Där sparade vi 800 000.
Rollen som fritidsintendent tog Håkan över efter Bodil Backlund som han tycker aldrig fick det erkännande som hon förtjänade.
– Hon var otroligt bra och betydde mycket för föreningslivet.
– Bodil räddade Pålsgården, vars tak läckte och hembygdsföreningen hade inte pengar till att byta tak. Det fick hon en orimlig mängd hård kritik för, men utan Bodil hade byggnaderna förstörts.
– Jag har också tagit svåra beslut och stått bakom dem. Jag anser att Rönnåsen är Ockelbos pärla, något år behövde de hjälp att röja i backarna. Friluftsfrämjandet som bar ansvaret hade inga pengar, jobbet kostade 35-40000.
Håkan har själv en bakgrund inom föreningslivet och har bland annat varit fotbollstränare.
– I en grupp finns det alltid någon person som tar tag i saker, jag är en sådan person, förklarar Håkan som varit lite av spindeln i nätet och haft sin lokalkännedom som sin styrka.
– Det krävs en förståelse kring hur de olika föreningarnas ekonomier ser ut för att klara av den rollen.
Håkan har också, på grund av sitt nära samarbete med föreningarna, vid flera tillfället anklagats för att sitta i en jävposition genom åren. Men hans svar på det är enkelt.
– Gör man inte saker för egen vinning kan man inte göra fel.
– Därtill är det politiken som bestämmer, min uppgift är att lägga fram förslag – men jag tar inga slutgitlitga beslut.
Håkan håller föreningslivet varmt om hjärtat och det är även något han anser är viktig för ungdomar. Håkan har länge varit en eldsjäl inom Åbyggeby idrotts- och fritidsklubb.
Under fjolåret förekom en hel del skadegörelse i och kring Kuxahallen, där klev föreningslivet in och gjorde en förändring.
– Basketen startade en fritidsklubb i Kuxahallen. De bjöd på mellis och pratade värdegrunder, det föll ut väl och svängde problematiken.
– Jag tycker det är något som det ska satsas mera på, varför inte ha en ungdomsgård här med aktiviteter i A-lokalen?
Just samhörigheten menar Håkan är viktig.
– Som på min tid i fotbollen. Vi träffades, krattade planen och tog en bastu – tillsammans.
– Man måste få in den kulturen i föreningslivet igen, annars kommer det inte att gå.
Samhörigheten och gemenskapen som ideellt arbete ger är något som Håkan arbetar aktivt med. Han har blivit lite av en mentor till en yngre generation både inom Åbyggeby FK och ävenandra föreningar.
Framtiden på kommunen
Inför pensioneringen hade Håkan en plan på hur han ville ha det. Han beskriver sin roll och att den inte enkelt fyllas av vem som helst, det krävs en person med en helhetsbild som kan göra det lilla extra.
– Jag har kommunen med mig dygnet runt. När jag går på ICA kommer det fram någon och frågara om halltider – och så ska det vara. Min efterträdare är också en sådan person.
Personen som kommer ta över rollen som fritidsintendent efter Håkan är Patrik Fliesberg. Patrik har mångårig erfarenhet av arbete inom kulturskolan och på Perslunda, varit aktiv inom det lokala föreningslivet och har senaste åren jobbat direkt under Håkan inom vaktmästeriet.
– Man kan säga att jag värvade honom från skolan, mitt förtroende för Patrik är stort. Det skulle inte gå att ta någon utifrån helt utan koll på Ockelbo.
– Han kommer sköta det här på sitt sätt. Han är en föreningsmänniska, och mer pedagogisk och diplomat än jag är, det kommer bli bra.
Patrik Fliesberg kommenterar sitt framtida jobb.
– Håkan har stora skor. Ingen kan ersätta honom, det måste bli på mitt sätt, sammanfattar Patrik.
Efter 47 år på jobbet är det många som har vant sig vid att ha Håkan där. Det finns till och med något i folkmun som kallas för “Håkanlösningar”. Vi ber om något exempel.
– Helhetsbilden jag har kan ge idéer. Kuxahallen hade en läktare för kortsidan som inte används på en massa år, nu har den gjorts om till en portabel läktare vi kan frakta runt till olika evenemang och erbjuda sittplatser till 50-60 personer. Det är en Håkanlösning.
– Det betyder givetvis inte att jag själv stått för arbetsinsatsen, det är en del av pusslet jag byggt upp genom åren är att ha rätt personer inom organisationen som kan genomföra specifika arbeten.
Men det är inte alltid kommunen som kan lösa föreningslivets behov.
– Det finns projektpengar till det mesta, men jag säger alltid att man ska börja i bakänden. När du fått projektet i hamn – vem är det som ska driva det och ta ansvaret?
– I Åbyggeby skapade vi fotbollsplanen för 5000 kronor, med hjälp av ideella krafter. Det mesta går att lösa, men det kräver mycket arbete och att de involverade vill samma sak.
Omställningen till att bli pensionär tror Håkan kommer bli kul, även om han tror det också kan bli psykologiskt jobbigt då det blir tyst.
– Jag har precis blivit morfar och det är fler barnbarn på gång.
– Jag kommer spendera mycket tid i skogen, har tagit på mig att gå igenom alla älgpass.
– Det är ingen brist på förfrågningar, men jag har avböjt allt.
Anställningen upphör i sommar, men Håkan kommer vara hemma från sista april och tar semester sista tiden.
– Sen blir jag konsult, och konsulter är det värsta jag vet. Då hjälper jag hellre till gratis.
Bland det sista Håkan gör är att lämna över det han kallar för svarta boken till sin efterträdare.
– Där har jag skrivit in alla som gjort sattyg och dumheter genom åren.
Håkan plirar på oss och undrar om han tror vi är med i svarta boken – innan han avslöjar att den faktiskt inte existerar.
– Det skämtet har varit en riktig långkörare.
Håkan ser tillbaka på ett långt arbetsliv och säger sig redo att gå hem, med högburet huvud. Han tackades officiellt av i samband med nyinvigningen av Ockelbo IP, på isen i Ugglebo arena.
– Jag lyckades hålla tillbaka tårarna då, det var andra som grät. Sen vet ju inte jag om det var glädjetårar eller inte, säger Håkan med sitt sedvanliga leende.