Förbud att elda löv och grenar från trädgården
- krönika av Eva Bingel
Har ni hört att EU har förbjudit oss att elda löv och gamla grenar? Frågan, som ställdes vid en fikastund med grannarna, fick mig direkt att tänka, aha ett första aprilskämt! Och eftersom jag är den jag är kunde jag inte släppa frågan utan var tvungen att kolla närmare.
För om det nu inte var ett skämt så riskerar ju många av årets majbrasor att vara olagliga. Och med tanke på så många små embryon till brasor som börjat växa både här och där så kan det finnas rätt många potentiella lagbrytare här i kommunen. Jag ser i andanom rubriker om ”Kraftig ökning av miljöbrott i Ockelbo”.
Nå, jag gick till den bästa officiella källan, nämligen Naturvårdsverket. Här fanns besked: Jo det stämmer att det från och med första januari är förbjudet att elda trädgårds- och parkavfall i form av löv och grenar.
Det hela beror på en EU-lag som handlar om att alla ska samla in och skilja ut mat- och bioavfall. En indirekt effekt av lagen blir då att det är förbjudet att elda upp det.
Det hela beror på en EU-lag som handlar om att alla ska samla in och skilja ut mat- och bioavfall. En indirekt effekt av lagen blir då att det är förbjudet att elda upp det.
Så här skriver Naturvårdsverket om bioavfall: ”Bioavfall som är trädgårds- eller parkavfall utgörs framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av privata eller offentliga parker och trädgårdar. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar ingår i begreppet trädgårds- eller parkavfall.”
Det här avfallet ska enligt Naturvårdsverket antingen komposteras på plats i trädgården eller tas omhand av kommunen, läs köras till återvinningsstationen. Att sätta fjutt på det hela är alltså olagligt. Även för kommuner. Det betyder att de eventuella kommunala majbrasorna också ser ut att vara i fara.
Men Naturvårdsverket slänger ut ett litet grässtrå av hopp till oss braslängtare. De skriver att det är möjligt för kommunerna att ge dispens att elda trädgårds- och parkavfall vid offentligt arrangerade tillställningar, typ majbrasor. Men någon dispens här i Ockelbo verkar inte vara på gång enligt Magnus Enbarr, miljöinspektör på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning.
– Nej det är inget som har diskuterats, säger han och kommer samtidigt med något som skulle kunna tolkas som indirekt förslag när han påpekar att det är tillåtet att elda grenar som kommer från skogsavverkningar.
Jag tycker mig höra en lätt suck när han medger att det kommer att bli en hel del knepiga tolkningar framöver. Betyder det att polisen och miljöinspektörerna kommer att fara runt och fingranska innehållet i brasorna och försöka bestämma om en björkgren kommer från skogsbrynet eller från en trädgård?
På den frågan får jag ett lätt undvikande svar:
– Vi måste naturligtvis ingripa om vi ser att det otillåtet avfall på brasorna.
Det är ju uppenbart att det är otillåtet att elda gamla bildäck, plastpulkor och oljerester – som jag sett på brasor i andra delar av landet – men det är lite svårt att förstå hur en stackars miljöinspektör ska kunna bestämma ursprunget på en hög med grenar.
För mig är det heller inte helt uppenbart när en gren blir ved. För medan det för förbjudet att elda grenar från trädgården är det okej att elda ved, även om trädet är hugget i trädgården. Själv har jag en hel del grövre grenar som är rester av en lite mer kraftfull trädbeskärning.
I högen ligger sådant som jag själv skulle definiera som ved. För mig är nämligen allt ved som kan eldas i vedspisen, det mesta faktiskt. Men jag är inte säker på att en miljöinspektör skulle hålla med mig.
Eftersom jag nu inte äger någon skog att hämta tillåtet brasbränsle i får jag väl slänga mina gamla pinnstolar och ruttnande pallkragar på hög och tända på, så borde jag vara på rätt sida om lagen.
Skulle för övrigt inte komma på tanken att elda löv, för de ska förvandlas till fin såjord i lövkomposten nämligen.