Trädgårdsministern: Så får du liv i tulpanerna
Tulpaner på bord Foto: Henrik Westberg
Nytt år och min första text handlar om Tulpaner. Både skötselråd och inspiration.
Jag skriver även om vad man kan börja så och göra i trädgården om det kliar i de gröna fingrarna. Tulpanens dag infaller den 15 januari och vad passar bättre än lite tips på vad man kan göra med en bukett.
När du kommer hem med dina tulpaner är det viktigt att snitta om dem och använd en riktigt vass, ren kniv. Det räcker att ta bort 1-2 cm.
Fyll en väldiskad vas med kallt, friskt vatten. Ungefär 10 cm. Låt buketten stå och dra i ett par timmar innan du tar bort emballaget.
Sedan är det bara att börja arrangera dem. Komplettera gärna med kvistar från trädgården eller kanske någon grön kvist finns kvar från jul/ nyårs buketten. Björkris och blåbärsris är mina favorit-kvistar. På så sätt får du en lyxig och maffig bukett.
Det blir även fint att sätta tulpanerna i singelvaser. Eller varför inte lägga en tulpan på varje tallrik om du vill duka lite festligt.
När tulpanerna börjat slå ut mer kan man även testa att vika ut kronbladen. Då får blomman ett helt nytt
utseende.
Tulpaner. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet
Rädda en slokande tulpan:
Börja med att snitta stjälken 45 grader. Fyll sedan en bricka eller stort fat, som har kanter, med kallt vatten. Låt blommorna ligga ett par timmar och dra. Om tulpanerna inte tagit skada av tidigare vattenbrist, som oftast är orsaken, så kommer de bli raka och stadiga igen.
Kom ihåg att snitta om buketten varannan dag och byt till nytt rent vatten.
När tulpanerna sjunger på sista versen brukar jag göra en fin islykta av dem. Googla för mer inspiration.
'
Drömmar och planer
Januari är en bra månad att börja planera för årets trädgårdsprojekt och vilka grönsaker och blommor som ska odlas.
Jag som är en inbiten odlare rivstartar med penséer och paprika. Även chili, jätteverbena och kronärtskocka behöver förodlas tidigt för att hinna växa till sig. Tänk på att använda extrabelysning, så plantorna inte blir långa och gängliga.
Linda Hellström aka Trädgårdsministern Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet
I trädgården kan man ta en sväng och ruska av snö som tynger ned buskar och mata småfåglarna som har svårt att hitta mat nu. Skydda även nyplanterade träd från rådjur och harar, som gärna gnager i sig det som de kommer åt.
Passa på att drömma och planera om allt du vill göra i trädgården längre fram på året. Läs frökataloger och anteckna de sorter du inte vill missa.
Gröna hälsningar
Trädgårdsministern