Röstvärdar hjälper dig förtidsrösta

Det är valtider i Sverige och full aktivitet på gator och torg. Har du förtidsröstat eller är du en av de många som väljer att gå och rösta på valdagen? 

Valet är fritt och din röst räknas, det är det som är demokrati. Valrörelsen mål är att få så många röstberättigade som möjligt att rösta. För att underlätta processen finns röstmottagare på plats som ger tydliga instruktioner på hur det går till när väljaren ska lägga sin röst. Informationen finns även tillgänglig att läsa på tydliga affischer i vallokalen. På plats vid biblioteket i Ockelbo växlar vi några ord med Lena Schenström (c), som är ordförande i valnämnden.

– Det är mitt jobb att samla folk som kan jobba i vallokalerna, berättar Lena.

– Det är många som förtidsröstar i Ockelbo. Igår hade vi över 100 personer som kom in.

Förtidsröstning kommer även erbjudas i byarna och på Mobygården, Bysjöstrand den 6 september. För svenskar som inte lärt sig hantera språket till fullo finns även språkvärdar tillgängliga som extra resurs. Alla språkvärdar är anställda av kommunen och talar tigrinja, arabiska, kurmanji eller afar.

– De finns här som stöttning och för att förklara proceduren. Det är olika hemspråk som erbjuds på bestämda tider, förklarar Lena.

Filimon Andmichael Kiflu är språkvärd och översätter från Arabiska och Tigrinia. Han arbetar som handläggare på AME. 

–Det ingår inte i mina ordinarie arbetsuppgifter, men vi fick frågan om vi kunde skapa tid för det och jag tycker det är viktigt. 

– Många utlandsfödda som kommer hit har aldrig röstat förut. Vi förklarar hur det går till. 

–Idag har 4-5 personer varit in. Jag ber dem sprida informationen så att fler kommer och röstar. Många har även sett informationsvideon som kommunen lade ut på sin hemsida.