Rudans utställning om Corona på Ådala
Fotogruppen Rudan har under sommaren färdigställt och hängt sin utställning på temat Corona. Under pandemin blev det svårare att träffas, men att ha gemensamma projekt gick lika bra och bilderna visar hur det var att leva i en pandemi full av restriktioner. Utställningen finns på Arbetarmuséet, Ådala, i Norrsundet och visas officiellt för sista gången den 13/8. Samma dag ger Ådala friluftsteater Hålet i holken, även det en säsongsfinal.
När vi träffar deltagarna i fotosällskapet Rudan är tretton personer samlade. Vi samtalar i grupp med gänget som senaste åren har dokumenterat det som hänt under två år i pandemin, projektet har betitlats ”Rudan minns tillbaka”. Eftersom gruppen inte kunde ses som normalt hittade de ändå ett bra sätt att arbeta gemensamt i ett fotoprojekt på skilda håll, utöver fotograferandet har det under pandemin även blivit ett flertal skogsutflykter tillsammans – på behörigt avstånd. Utbudet av bilder var stort, småbilder framkallades och fotografierna fyllde flera långbord. Efter mycket arbete valdes drygt 40 bilder ut och hängdes i gamla skolsalen. Här har under många år en mer eller mindre permanent installation funnits, besökarna har i de flesta fall blivit glatt överraskade över att få se någonting nytt.
Bilderna berättar tillsammans en historia. Motiven växlar mellan det uppenbara men ändå unika, som övertepjade soffor där endast en person får sitta, till det mindre uppenbara, en tom handukshängare för gäster. En månadskalender utan en enda anteckning är talande för hur livet kunde se ut. Här finns även målade tavlor av viruset och dess varianter som Eva Axman gjort. Fotografierna och tavlorna i utställningen är hängda i kronologisk följd. Från pandemins start med första varianten av Corona följd av statsepidemiologen Anders Tegnell, och sista motivet är en avbildning av den senaste varianten –som påminner om att pandemin inte är över än, eller att vi i alla fall får leva med viruset. Det är gruppen ense om.
– Kanske blir coronan som den årliga influensan, något vi får leva med.
Även om faran inte är helt över vad gäller coronaviruset känns uställningen ändå lite som ett bokslut.
Tekniken som använts i projektet är av enklaste slag, de flesta har uteslutande använt mobiltelefonen. Men gruppen jobbar också etiskt, de tar inte bilder på vad som helst och frågar fotograferade personer om lov att de kan vara med i utställningen.
Det finns också en nästan orimlig kompetens som jobbar med gruppen i form av Anna Sohlman och Kalle Boman, det mycket välmeriterade filmproducentparet bor i Norrsundet sedan några år tillbaka. De ligger bakom mycket av kunskapen och Anna har haft huvudansvaret i urvalet av bilderna. Alla är ense om att hennes speciella blick varit viktig för urvalet. På sikt kan det komma att anordnas en filmcirkel, det är en av många idéer som finns inom fotosällskapet Rudan. Sammansättningen är öppen för alla och drivs som en studiecirkel under ABF. Idag är ungefär 15 personer involverade i Rudan.
–Men vi är öppna för att fler kommer med och alla behöver inte vara med på alla projekt. Det är helt upp till var och en.
Det är ändå en speciell känsla att som åskådare gå och titta på bilderna som hänger i lokalen. Även om faran inte är helt över vad gäller coronaviruset känns uställningen ändå lite som ett bokslut. Det är en smått obegriplig tid vi genomlevt, som också synliggörs på väggarna. Julfirande på tu man hand eller utomhus på lagom avstånd. Handspritsförsäljning på caféer, med den fyndiga undertexten "kaffe med avec". Humor är ibland befriande och avväpnande efter en svår tid av pandemi, sjukdom och död.
Den 13 augusti (2022) klockan 15.00 slås portarna upp på Arbetarmuséet och allmänheten hälsas välkomna till utställningen. En förhoppning från arrangörerna är att de som kommer för att se föreställningen Hålet i holken även besöker Rudans fotoutställning, som är tänkvärd och rekommenderas varmt.