Benny Andersson - i all enkelhet.
FOTO: Nicho Södling
I samband med att kören Konvaljerna I Ockelbo kommun sjöng ABBA tema i Lingbo den 3 november 2019 passade kulturskribent Jenny Christoffersson på att ställa några frågor till Benny Andersson. Jenny som är som pianist, är särskilt nyfiken på Benny ur ett musikaliskt och kreativt perspektiv. Vi vill rikta ett särskilt tack till Benny som ställde upp.
1. Jag har förstått att du är ett stort fan av JS Bach. Vad är det som tilltalar dig i hans musikspråk?
Allt!
2. När du skapar en låt; hör du en ensam melodislinga först, eller hör du hela harmoniken på en och samma gång?
Melodi, harmonier och rytm skall helst materialisera sig samtidigt.
3. Själv kan jag tycka att mycket av dagens poppiga ”radioskval” saknar substans. Låtarna kan vara väldigt bra, men jag saknar något. Vad är substans i musiken, för just dig?
Det kan vara vad som helst, artisten, klangbilden, svänget. Men jag uppskattar om det går att skönja en avsändare med ärligt uppsåt bakom det jag hör.
4. Du har en låtskattkista som är överfull. Kan du förklara hur det kommer sig att din produktiva/kreativa förmåga aldrig tar slut?
Det kan man ju aldrig veta. Jag fortsätter så länge jag kan.
5. Kommer musiken bara till dig, eller måste du leta på den?
Om det vore så väl att den bara kom! På sätt och vis gör den ju det, men ytterst sporadiskt. Jag försöker skriva varje dag och det är ytterst sällan som det dyker upp något som jag känner är tillräckligt bra.
6. Att spela, är att uttrycka och förmedla. Kan du känna ungefär ”Äh, idag blev förmedlingen halvkrass...” och ”Oj så tonerna gick rätt in i publiken!”- beroende på din känsla just där och då?
Vi är ju så många på scenen i min orkester så det finns nog alltid någon som tycker att det blev bra. Eller dåligt...
Då tackar jag den ständig aktuella och enormt produktiva musikmästaren Benny Andersson, och sätter mig vid orgeln och spelar ”Arrival”. Sedan ska jag öva ”Anthem” med sångaren Gustav. Just det, ett körarr på ”Lay all your love on me” måste få en finputsning.