Spelfrossa på Spelexpertens loppis

Brädspel känns som de alltid har funnits. Det är ett roligt sätt att umgås, ett tidsfördriv likt korsord eller en kamp på liv och död. Och trots att tv-spel säljer mer än aldrig förr har brädspelsintresset nog aldrig varit större än vad det är idag.




Eller är det kanske just för att tv- och datorspel finns, som lärt en hel generation som växt upp med det, att spel är kul, som intresset för bordsvarianten bara ökar?



Kuxabladet har testat och skrivit om brädspel sedan 2020. Det var Henrik på redaktionen som fick den spontana idén att varför inte höra av sig til Spelexperten.com för att se om det kunde inledas ett samarbete.



Där fick vi tag i Mattias Gladh som är en av delägarna och med honom har vi fått tillgång till en strid ström av recensionsexemplar genom åren.


Kuxabladets mission är att brädspel kan vara så mycket mer än Monopol.

Kuxabladets mission är att brädspel kan vara så mycket mer än Monopol.


Det är förstås lite orättvist mot Monopol som i sig är ett habilt ekonomispel. Men när vi ser hur många fantastiska spel det finns där ute är vårt råd - spendera inte en minut till med Monopol.

Mattias Gladh, delägare Spelexperten.com Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Vi stötte tidigt på en hel del bra och roliga spel, men som med allt annat ju fler spel vi spelade desto mer växte vår kunskap och vi blev också lite mer petiga.

Men några spel som vi spelade 2020 håller faktiskt ännu, fyra år senare. Frågespelet När då då, går alltid hem och i alla olika sällskap. Likaså det relativt enkla Ticket to ride Europe (den utgåva som vi spelat).


Spel som vi spelat långt tidigare och som får ses som riktiga klassiker är Carcassonne och Catan – har ni inte spelat dessa så är de båda starkt rekommenderade och är numera klassiker.


Men ju mer inbiten du blir i något desto mer utmaning vill du ha. Vi har inget emot enkla spel och ibland föredrar vi dem framför tyngre spel. Enkel setup, enkla regler är något vi ofta premierar. Men helt på andra sidan finns då spel som Gloomhaven.


Gloomhaven är ett spel där du utvecklar en karaktär under lång tid, sätter upp dungeons, styr motståndare utifrån satta regelverk och spelar tillsammans i en kampanj som kan ta upp emot hundra timmar. Det är ett av de bästa spelen vi någonsin spelat, men självklart kan vi inte enbart skriva om sådana spel i Kuxabladet.


Vi har testat och skrivit om upp emot 60 spel i Kuxabladet under fyra års tid. Men det finns ännu fler och det görs hela tiden nya spel.

Några av de spel vi köpte (första indykningen). Totalt blev det 15 spel som ni kommer få läsa om i framtiden här på Kuxa.se/spel

Fredagen den 24 maj höll Spelexperten i Gävle sin loppis. Det var med stor förväntan som vi anlände och anslöt till kön som snart växte till drygt 100 stycken. Klockan två öppnade de portarna till lagret och den nyfikna och fyndhungriga folkmassan ringlade in i den sprängfyllda hallen.


Vi passade även på att byta några ord med Mattias Gladh.

–  Jag hade stuga i Bergby, så då såg jag speltesten i Kuxabladet, sa Mattias.

–Vi har hållit på sedan 2010 och är nog Sveriges största försäljare av brädspel. Om någon är större rör det sig bara om någon procent hit eller dit.


Mattias förklarade att de har "loppis" två gånger per år och att det är kartonger med smärre skador som de har utförsäljning på, men. det finns även fynd i nyskick. Sedan vara han tvungen att hasta iväg och fortsätta hjälpa till med försäljningen.


Kuxabladet fyndade inte mindre än 15 stycken, för oss, nya spel och vi kommer skriva om dem i framtida nummer.


Henrik Westberg