Ockelbo jaktskytteklubb - Årets landsbyggare, Förening

Ockelbo Jaktskytteklubb vann kategorin förening då årets landsbyggare utsågs av Leader Gästrikebygden. Kuxabladet har träffat Tom Sjöberg, vice ordförande, och Niclas Carlson, sekreterare för att gratulera till utmärkelsen. 

Grunden till utmärkelsen är att föreningen under 2023 anordnade en SM-tävling ”av världsklass”, som motiveringen lyder, och verkligen satte Ockelbo på kartan. Men att föreningen lyckades genomföra en tävling av sådan magnitud måste ha setts som en helt omöjlig uppgift för bara fyra år sedan.
– Vi gjorde ett omtag 2021. Våra fasta kostnader skulle satt föreningen i konkurs 2024, berättar Tom.

Föreningen tog fram en ny 20-års plan och gjorde om strukturen inom föreningen ända ner på stadgenivå, Ockelbo jaktskytteklubb var i en tydlig nedåtgående spiral.
– Titta bara på medlemsavgiften, den hade höjts med 50 kronor över en 33-årsperiod… 
– En ny målsättning är att vi ska ha medel att kunna hålla oss flytande, om en bana går sönder ska vi kunna laga den.

Tom Sjöberg ville se till att Ockelbo kommun lyfts fram som en viktig del av föreningens framgång. “Vi vill hylla Ockelbo kommun som är mer som en samarbetspartner till oss”
FOTO: Henrik Westberg

De berättar om visionen som var att skapa en vi-känsla i hela föreningen, något Tom och Niclas tycker man lyckats genomföra.
– Man ska kunna vara vänner även om någon vill skjuta gevär med sikte och andra utan.
– Vi har införlivat ett bra ledarskap med tydliga riktlinjer. Det vimlar av folk som ställer upp ideellt på våra arbetsdagar, under SM-tävlingen var det nästan för många som ville hjälpa till, säger Niclas

Framöver planerar föreningen att erbjuda fler tävlingar, härnäst i början av maj där de erbjöd 100 platser som sålde slut direkt - ytterligare 200 skyttar står i väntelistan.
– Tävlingarna gör att vi kan utveckla verksamheten, inte bara bibehålla det vi har, tillägger Niclas. 

Skyttesporten beskriver de som en rörelse som har dåligt rykte och det är sällan verksamheten ses som något annat än ett nödvändigt ont. Tom berättar om flera situationer i angränsande kommuner där bostäder ska anläggas i närheten och problematiken med att det inte är så lätt att flytta på en sådan verksamhet. 
– Därför vill vi hylla Ockelbo kommun, som är mer som en samarbetspartner till oss. Det märks tydligt att de vill ha föreningen och skjutbanan kvar och hjälper och stöttar oss på alla sätt de kan, berättar Tom.

De beskriver att det är enkelt att komma i kontakt med representanter och att dialogen alltid bara är ett samtal bort.
– Ett exempel är inför SM då vi hade ett möte med dem och kommunen tog på sig att rodda fram boenden och stöttade oss ekonomiskt på många vis, säger Niclas.

Niclas beskriver att föreningen under SM-tävlingen ”sålde ut” Ockelbo under ett par dagar, alla bäddar som fanns var bokade och 700 luncher sålda.
– När vi presenterade arrangemanget inför kommunstyrelsen möttes vi av många hurrarop och redan under presentationen surrade det till i telefonen med SMS som berömde presentationen.
– Där har ni ännu ett exempel på jaktskyttets utanförskap, vi anordnar en suverän elittävling i sportskytte och Gävletidningarna väljer att inte rapportera alls. Det passar inte i deras mall, fastslår Tom.

Skjutbanan i Häbberg är en välutrustad anläggning med alla typer av skjutbanor i samma område.  Både jakt, pistol och gevärsbanor finns på kort promenadavstånd.
– Vi är bara en av 5-10 skjutbanor i Sverige som har det så.
– Att vi kunnat gå från en sluten nästan stängd verksamhet till en nationell hyllad förening och SM-anordnare på tre år är anmärkningsvärt, säger Niclas.

Just SM-tävlingen har föreningen fått mycket beröm för. I all sin enkelhet kan en sak som en kopp kaffe och lite fika betyda mycket.
– Vi har jobbat mycket med mjuka värden och sådana småsaker bidrar till en trevlig stämning överlag.

Men bara gott fika och kaffe räcker inte. SM-tävlingens skjutbana designades av Lars-Tony Skog, en flerfaldig SM och EM mästare.
– De tävlande märkte snabbt att banan var väldigt bra. Kul även att Lars-Tony, som är medlem i vår förening, tog hem ett SM-guld till klubben.
– Utan våra medlemmar och de mjuka värdena hade vi aldrig kunnat nå så långt så snabbt. Våra medlemmar är vår styrka och jag vill verkligen understryka hur stolt jag är över att alla sluter upp och gör ett bra jobb med ett glatt leende.  
–Det man brukar kalla Ockelboandan finns närvarande överallt i föreningen, alla hjälps åt och drar åt samma håll, säger Tom.

Utmärkelsen som årets landsbyggare är något föreningen jobbat hårt för.
– Det var rättvist att vi får utmärkelsen. Även om alla som var nominerade var värdiga, menar Tom
– Jag sa till juryn att jag tyckte de var modiga som väljer en skytteförening. Men de har tittat på helheten och tycker att vi var bäst, säger Niclas.

Föreningen har idag ungefär 350 medlemmar och räknar med att växa ytterligare i framtiden. 
– Vi ser ett uppsving på jägarsidan. Vi har verksamhet året runt med träningar, sju klubbmästerskap och andra träffar, sammanfattar Tom.