Vägföreningen flaggar för avgiftsökning - efter den snörika vintern

Vägföreningen flaggar för avgiftsökning - efter den snörika vintern

Vintern 2023-24 har så långt varit extraordinärt snörik. Större delen av det kommunala vägnätet ombesörjs av Ockelbo vägförening som nu flaggar för att budgeten är slut. Nu planerar man att göra en tidigare utbetalning och höja medlemsavgiften för att klara vintern och sommarens underhåll.

Förutom snöröjning genomför vägföreningen även sandning, hyvling, dagvattenbrunnar, skyltning, slåtter, sopning, asfaltering och renovering av körbanor. Enligt en gatuinventering som togs fram 2015 ska under en tioårsperiod ska en viss statusnivå uppnås på vägarna, som Ockelbo vägförening ansvarar för. 

I Ockelbo kommun har 20,1 kilometer körbana inventerats. Ytorna har delats in enligt följande klass: Klass 1 - gator. Den totala ytan för klass 1 körbanor är 126129 kvadratmeter med en medelstatus på 74 vilket innebär en genomsnittlig restlevnadstid på cirka 6-10 år innan totalrenovering krävs. Den totala kostnaden för att uppnå statustal 80 på samtlinga körbanor inom klass 1 är i nuläget 8.993 000 kr. Om inget underhåll utförs skulle summan stiga med cirka 2.821 000 till år 2020. 

Sedan gatuinventeringsplanen togs fram har Ockelbo vägförening lagt 4,3 miljoner på asfaltering. Under 2024 fanns planer på att renovera sträckan från Jägarvillan till Böle (Vigatan), men på grund av resursbrist kommer det arbetet ej kunna ske nu.
– Vi får inget extra för att göra asfaltering, utan det tar vi normalt från det som blir över efter snöröjningen. I år kommer vi därför inte kunna göra någon asfaltering alls, säger Hans Ledin, vägfogde. 
– Bidrag från Trafikverket för bussvägar kan vi ansöka om, men det finns inga garantier att vi får något.
– Kostnaderna för underhåll har precis som allt annat stigit rejält sedan 2015, tillägger Åke Stark, som är ordförande i Ockelbo vägförening.
– Plogningsavgifterna har gått upp med 20-25% och detsamma gäller för alla entreprenader som hyvling och sandning.

Foton: Henrik Westberg, Kuxabladet

Som exempel nämner Hans att plogningen under den förhållandevis milda vintern 2020 kostade drygt 400000, i mitten av februari i år har plogningen kostat över 2,1 miljoner kronor.
– Då är det två månader kvar. Till 13 februari i år har vi varit ut 32 gånger, en normal vinter ligger den siffran på under 20, berättar Hans. 
Sandning, hyvling, snöbortforsling ingår inte i dessa siffror
– I år har vi kört bort 130 snölass till dags datum. Ob-tillägg och jourersättningar, tillkommer förstås

Årligen får vägföreningen in 2,1 miljoner kronor från medlemmar och fastighetsägare. Denna summa inkluderar även ett vägbidrag från trafikverket. Kommunen har också fastigheter och är med och betalar. Även privatägda företag, som betalar en betydligt högre avgift än privatpersoner.
– Vi har 600 medlemmar och alla är med och betalar. Även de som bor längs trafikverkets vägar är med, men betalar halva summan. Bor man i bygden sliter man på vägarna.

För att lösa budgetunderskottet planerar nu Ockelbo vägförening att tidigarelägga betalningen från sina medlemmar för 2024 till våren istället hösten samt att höja medlemsavgiften.
– Vi håller årsmöte 20 mars, då fattas beslutet om eventuell höjning, säger Hans.

Publicerat: 20240226

Män som sjunger - succé i Ockelbo

Män som sjunger - succé i Ockelbo

Ockelbo Idrottsförening 120 år

Ockelbo Idrottsförening 120 år

0