Livets första fest
“Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal”. Så lyder Svenska kyrkans beskrivning av dopet i en pågående kampanj. Kuxabladet har träffat kyrkoherden i Ockelbo församling, Christina Danielsson, och fått veta mer om dopet och dess betydelse.
– Det finns många som diskvalificerar sig själva från möjligheten att döpas, eller tror att de kommer bedömas inför dopet – en oro som inte ska behöva finnas. Alla vill känna en tillhörighet i livet och en andlig tillhörighet behövs också, säger Christina.
Barndopstraditionen i Sverige är stark. Under medeltiden förknippades dopet inte med en festlighet, utan det var ett måste.
– Det skulle ske inom åtta dagar efter födseln och kunde barnet inte tas till kyrkan eller prästen inte kunde var det dopfaddrarnas uppgift att se till att barnet blev döpt.
Idag är dopet något som genomförs på familjens eller individens aktiva val, och det blir vad man gör det till.
– Många upplever en press kring att dopet även måste vara en stor fest och det är alls ingen nödvändighet. Christina berättar vidare om att dopen under pandemiåren i mycket större utsträckning frångick det traditionella – dop hölls i hemmen, på altaner eller i trädgården.
För många år sedan döpte Christina en person som var 80 år.
– Kvinnan berättade för mig var yngst i en syskonskara och mamman var sjuk då hon var liten så dopet hade inte blivit av, medan alla hennes syskon hade döpts. Då föreslog jag att det väl är dags nu då, och hon tackade ja.
– Hon hade verkligen längtat, hennes man kom och det blev en fin stund.
I Ockelbo församling döps ungefär hälften av barnen, vilket är högre än rikssnittet. Det har blivit en liten minskning under de senaste tio åren. Många låter döpa sig i samband med konfirmationen. I år var det två konfirmander som döptes på konfirmationsresan till Israel.
– Att kliva ner i vattnet i Jordan och döpa på en helig plats är speciellt.
Att dopet just nu marknadsförs, bland annat på tv, och blir lite av en produkt tycker Christina känns konstigt på ett vis.
– Det föregicks av enkäter och det har visat sig att många tänker att deras tro nog inte duger, vi vill göra vad vi kan för att alla ska kunna känna tillhörighet.
– Dopet är en upptagandeprocess i kyrkan och kostar inget i sig. Det är ett välkomnande från kyrkan och Gud.
– Tro handlar om tillit till livet, en öppenhet för att världen är större. För mig är det som att erfara glädje eller tro på kärleken att tro på Gud.
Tradition är den vanligaste anledningen till att barn döps och i näst därefter är det för att skapa ett tillfälle där alla kan träffas.
– Barn säger ofta “Där är min kyrka, där är jag döpt”, i den meningen vill jag att alla ska känna sin kyrka.
– Det finns ett kulturellt värde i kyrkan, vi har många vackra kulturmiljöer och antikvariska byggnader att ta hand om. Att vara en del av församlingen är att vi tillsammans tar vara på kulturmiljön och bidra till en möjlighet för oss att erbjuda barngrupper, körer och liknande aktiviteter.
Vill du veta mer om dop i Ockelbo?
Epost: ockelbo.forsamling@svenskakyrkan.se
Telefon: 0297-42760