Potatisuppropet går vidare - mer potatis ska sättas i länet

Pära, potät, jordpäron, plugg, joapel, proll, knuda, potatis. Den kära knölen har många namn. Och det var också den som var helt dominerande den 11 april på Wij Trädgårdar när det var kick-off för Potatisuppropet 2023 i Gävleborg.



Det är belagt att potatis har odlats i Delsbo sedan 1764, berättade Ingela Broström från Länsmuseet. Sorten Maestro visade sig vara hennes favorit. Foto: Eva Bingel.

Själva datumet var inte valt av en slump. För det var den 11 april för mer än 100 år sedan (1917) som 200 skärgårdskvinnor i Sandarne och Långrör tågade in i Söderhamns rådhus. Det blev starten på de landsomfattande Hungerkravallerna. Efter kraftig missväxt rådde brist på både spannmål och potatis. Människor råddes så småningom att odla potatis på alla tänkbara platser, inte minst i städernas parker.





En stor skara hade letat sig till Ateljén på Wij för att delta i Potatisuppropet 2023. Foto: Eva Bingel

Nya potatisodlingar på villatomterna etablerades under pandemin. Det vi upptäckte då var att det saknades vettiga lagringsutrymmen för skördarna, sa Pär Pluschke från Stockholmsförorten Skarpnäck. Foto: Eva Bingel.

Den 11 april 2020, när pandemin slog till och hyllorna började gapa tomma i butikerna, startades Potatisuppropet i Söderhamn som en utmaning att förbättra matberedskapen och få fler att odla den nyttiga knölen. Tre år senare lever vi med en än mer krisande ekonomi, en alltmer oroande klimatkris och ett krig i vår närhet, och då var det läge att återstarta Potatisuppropet.




Trädgårdsmästarna på Wij sålde flera olika sorters sättpotatis. Foto: Eva Bingel

– Det är dags att ta ett steg till. Vi behöver höja krismedvetenheten hos allmänheten, sa Hanna Norling från ABF som är en av organisationerna bakom Potatisuppropet 2023. Foto: Eva Bingel

– Det är dags att ta ett steg till. Vi behöver höja krismedvetenheten hos allmänheten, sa Hanna Norling från ABF som är en av organisationerna bakom Potatisuppropet 2023. De övriga är Länsstyrelsen i Gävleborg, MatVärden, LRF, Studieförbundet Vuxenskolan, Slowfood Gästrikland, Centrum för Flexibelt Lärande och Wij Trädgårdar. 

Frida Mörnerud, trädgårdsmästare på Wij, berättade om hur projektet Från jord till bord, där skolbarn odlar potatis och morötter, växte under pandemin och Wij började producera potatis och morötter till kommunens skolor och äldreboenden. Foto: Eva Bingel.

Marit Rempling (C) och vice ordförande i Kommunstyrelsen i Ockelbo förrättade den formella invigningen av Potatisuppropet genom att sätta potatis av sorten Annabelle i en hink, medan hon berättade om potatisprästerna i 1700-talets Norge, hennes gamla hemland:

– Hälsotillståndet var dåligt hos stora delar av befolkningen. Därför började många präster att predika potatisens lov och uppmana till ökat potatisodlande och ätande. Därmed påstås de ha räddat tusentals människor undan svältdöden.

Det blev en eftermiddag på Wij där det både bokstavligen och bildligt vändes och vreds på potatisarna. Inte minst smakmässigt eftersom dagen inleddes med en lunch på potatistemat och avslutades med en avsmakning av olika potatissorter.

Bara 11 procent av den potatis som äts i Gävleborg odlas i länet. 

- Bakpotatis, alltså en vanlig potatis som läggs på elden är min absoluta favoriträtt. Du behöver just inte mer än potatis och tändstickor, sa Pirjo Gustafsson, potatiskonsulent på LRF. Foto: Eva Bingel.

Annelie Engkvist, projektledare på Wij utbildningscentrum påpekade att potatisen är en demokratisk gröda. Det räcker med en spade och en jordplätt för att odla. Foto: Eva Bingel

En utgångspunkt för dagen var det faktum att bara 11 procent av den potatis som äts i Gävleborg odlas i länet. Sämst ser det ut i Gästrikland medan det finns något fler potatisodlare i Hälsingland.



– Gävleborg har en stark potatisodlarhistoria. Men det har varit svårt att locka nya unga odlare att satsa på potatis i Gästrikland. Det är en odling som kräver sina investeringar. – Därför har konsumenterna en nyckelroll. De måste helt enkelt aktivt och konsekvent välja den lokalodlade potatisen. Först då vågar odlarna satsa, sa Pirjo Gustafsson, potatisexpert på LRF.

Rebecka Wikström från Länsstyrelsen påminde om Potatisuppropets slogan: ”Odla mer! Handla mer! Äta mer! Servera mer potatis!” Foto: Eva Bingel

Marit Rempling (C) och vice ordförande i Kommunstyrelsen i Ockelbo förrättade den formella invigningen av Potatisuppropet genom att sätta potatis av sorten Annabelle i en hink. Foto: Eva Bingel


– Potatisen har helt klart kommit att få en tydlig roll i den civila krisberedskapen, den är bra mat och väldigt nyttig. Vi vill med uppropet uppmuntra fler att odla potatis och alla att köpa mer lokalodlad potatis, betonade Rebecka Wikström, projektledare för livsmedelsstrategin på Länsstyrelsen.


Mer om odling och beredskap på Kuxa.se