Ulvsta Fritidsförening 40 år

Ulvsta Fritidsförening 40 år

Inger Norell Prepula, Lotta Persson, Emma Persson och Suzanne Landin

Det blir en fest i tre etapper under sista kvartalet 2023 då medlemmarna i Ulvsta Fritidsförening firar 40-års jubileum. Kuxabladet har träffat delar av styrelsen som delar med sig om vad som är på gång och minns tillbaka på det som varit.


1983 grundades Ulvsta Fritidsförening på initiativ av Hjördis Persson. På första mötet närvarade förutom Hjördis även Hans och Margareta Hansson, Inge och Lisbeth Persson, Peter Larsson, Birger Larsson samt Åsa Pettersson, som fortfarande är med i styrelsen.



– Det fanns liknande föreningar på platser som Mo och Östby bland annat. Hjördis ville att Ulvsta skulle ha något eget, berättar Lotta Persson som är ordförande i föreningen.


Föreningen anordnar fritidsaktiviteter för att öka och stärka gemenskapen i byn och bland medlemmarna. Några krav att medlemmarna ska bo i Ulvsta finns inte, idag har föreningen ungefär 150 medlemmar.

– Oh nej, det finns inga krav på någon koppling till Ulvsta. Alla som vill får vara med. Vissa av våra aktiviteter är endast för medlemmar, men merparten av våra aktiviteter är öppna för allmänheten.


Tillsammans med Emma Persson, Suzanne Landin och Inger Norell Prepula listar Lotta upp ett antal återkommande evenemang. Sommarfika med bäckrace är en populär aktivitet, där besökarna får köpa numrerade trätrissor som släpps i bäcken som går genom byn, för att se vilken som kommer först till ett bestämt mål. En form av lotteri som är populärt bland såväl vuxna som barn. Promenadbingo anordnas vid ett antal tillfällen. Adventsfika och bowling är också återkommande händelser under året.


– Det kommer mycket folk utifrån på både bäckracet och promenadbingon.


Nästa år finns funderingar på att arrangera en bakluckeloppis.

Historiskt hade föreningen ännu fler evenemang med aktiviteter som julgransplundring, vårfest, höstfest, pubaftnar och luciafirande. Även om föreningen under många år höll sin aktivitet i Berggården och innan det i Ulvsta skola har de idag inte behov av en fast lokal.


– Vi hyr in oss i Friluftsgården i Ulvsta vid behov, berättar Lotta.


Ulvsta fritidsförening ansvarar för badplatsen vid Liss Rännsjön och har en ”bryggkommité” som håller ordning på platsen och lägger i och tar upp bryggorna samt oljar dem. Nyligen blev det även klart att föreningen fått ett verksamhetsstöd från Ica Ugglebo för att ordna till ett nytt insynsskydd där badgästerna kan byta om.


– Det blir till våren vi uppför det, den här sommaren regnade det orimligt mycket då vi planerat att jobbet skulle göras, förklarar Lotta. 

Det är ett brett åldersspann på deltagarna. Både äldre och barnfamiljer deltar


Med 150 medlemmar och en hel del andra engagerade vid evenemangen kan man fråga sig vad det är som gör Ulvsta fritidsförening så pass populär?

– Det är viktigt med sammanhållning och aktiviteterna inbjuder till detta, säger Suzanne.

– Vi bor utspritt så det blir inte så ofta man ses. Det är trevligt att samlas, menar Inger.

– Det är ett brett åldersspann på deltagarna. Både äldre och barnfamiljer deltar, berättar Emma.


Under jubileumsåret kommer medlemmarna den 21 oktober inleda firandet med en 80-tals temafest. Senare kommer även ett allsångscafé anordnas och som sista del av jubileet hyr föreningen simhallen.


Medan medlemsantalet ser positivt ut och aktiviteterna som anordnas är omtyckta tycker styrelsen att det är svårt att hitta engagerade. Det är svårt att finna personer som vill göra en ideell insats, en trend som är vanlig för de flesta föreningar.


– Ett exempel är vårt valborgsfirande som vi först började skala ner. Kase blev till eldkorgar, för eldvakterna var samma personer år ut och år in. Sista åren har det firandet inte blivit av alls, berättar Suzanne.


Artiklar om Ulvsta genom åren

Håkan samlar på Åkerdal - Småfolk för hela slanten

Håkan samlar på Åkerdal - Småfolk för hela slanten

Boktips: Den ihålige mannen

Boktips: Den ihålige mannen

0