Sin livs roll - eller den största rolltolkningen

Sin livs roll - eller den största rolltolkningen

Många skådespelare hittar aldrig riktigt rätt. Du vet den där känslan av att de är kompetenta och de gör sin del, men det lyfter inte riktigt. Sen har vi skådespelarna som gör fantastiska rolltolkningar om och om igen, som Meryl Streep och Leonardo DiCaprio. Sen har vi skådespelarna som som gör sin livs roll, de blir en del av zeitgeist, vår kultur och kommer för evigt förknippas med just den karaktären. Välkommen till en högst subjektiv genomgång av några av vår tids bästa rollprestationer inom film. 

Vi börjar inom den amerikanska filmen och först ut  är Robert DeNiro och rollen han verkligen hittade rätt var som maffiaboss som går i terapi i Analyze this (1999) Nej! Jag skämtar förstås. Alla vet redan vem jag pratar om, DeNiro i rollen som den insomnia-lidande taxichauffören Travis Bickle som går ner sig allt djupare i en destruktiv hämnar-persona i Martin Scorceses mästerverk Taxi Driver (1976). DeNiro har massor av fantastiska rolltolkningar men det han går till historien för är ”Are you talking to me?”. 

DeNiros lika stora motpart under 70- 80- och 90-talet är förstås Al Pacino. Han gjorde en fantastisk rolltolkning i filmen Dog Day Afternoon (1975) och en lika fantastisk roll som den blinde armé officern Frank Slade i filmen ”En kvinnas doft”(1992) men rollen han var skapad för att tolka var ändå Michael Corleone i Francis Ford Coppolas Gudfadern (1972). 

Vi stannar kvar på 70-talet och den kvinna som skulle definiera skräck i rymden. Sigourney Weaver gjorde sin livs roll som  Ellen Ripley i Ridley Scotts Alien (1977) Sigourney har på många sätt upprepat rollen som straight-shooter Ripley  i alla uppföljare till Alien-filmen men på något vis också i både Ghostbusters (1984) och Avatar (2009). 

Men tillbaka till planeten Jorden. Burt Reynolds gör sin mest erkända och bästa rolltolkning i Den sista färden (1972) men ändå måste tilldelas ”sin livs roll” när han sedan spelar rollen Bandit i filmen Smoky and the bandit (Nu blåser vi snuten, 1975). Rollen gjorde han som en  tjänst åt sin regissörskompis. Burt var skapad för den rollen och det tyckte publiken också. 

Nämner jag piratfilm i Karibien kommer du nog att tänka på Johnny Depp som Kapten Jack Sparrow i Pirates of the caribbean. Denna mumliga, något berusade (eller lider han av permanent sjögång?), framfusiga och ändå rättrådiga pirat kunde nog inte spelas av någon annan. Johnny själv menar att han tog inspirationen till kaptenen hos gitarristen Keith Richards ifrån bandet Rolling stones. 

2001 kom Amelié från Montmartre och slog ner som en färgstark badbomb på biograferna i hela världen. Det går nog inte att tänka sig någon annan spela den charmige rollen som Amelié än Audrey Tautou. Hon är den något naiva paristjejen med en egen känsla för vad rättvisa är och checkar alla franska klichéboxar och lägger till några nya — på ett fantastiskt vis! 

Apropå Frankrike så kan vi ta upp den här scenen. Den franska landsbygden under tyskarnas ockupation, andra världskriget. En man hugger ved och ser en korteg av bilar komma längs grusvägen. Det är en tysk officer vid namn Hans Landa som kommer på besök. Han vill veta var mannen gömmer judarna. Och samtidigt går kameran ner under golvbrädorna och en av judinnorna täcker för munnen. Christoph Waltz gör i Quentin Tarantinos film Inglorious Basterds (2009) sin livs roll. Rollen som den flerspråkige, charmige(!?) och samtidigt maktmissbrukande nazist-officern Hans Landa. En roll som gjorde honom till en av planetens mest eftertraktade skådespelare.  

Harrison Ford är något unik för han har två livsroller på checklistan. Ford gör rollen som Han Solo och vem annars skulle göra den lika bra? Men rollen han var född till är ändå Indiana Jones. Två karaktärer som är så starka och ikoniska att jag inte ens behöver skriva ut någon av filmerna. I samma klubb finner vi även Sylvester Stallone i både rollen som boxaren Rocky och krigsveteranen Rambo.

Heath Ledger dog samma år som hans livs roll gick upp på biograferna. Men vem vet vilka rolltolkningar han hade hunnit med om han inte gått bort där i januari 2008. Rollen är förstås som ärkeskurken Joker i Christopher Nolans tolkning av Batman i filmen The Dark Knight (2008).

Apropå succéer måste vi också nämna filmen Pretty Woman från 1990. Där Julia Roberts gör sin stora genombrottsroll och kanske livs roll? Idag skulle nog filmen aldrig kunnat göras på samma manus, men Julias porträtt av den prostituerade Vivian Ward har ändå alla mänskliga dimensioner. 

Ja, listan kan fortsätta hur långt som helst. Men jag vill ändå avsluta på svensk mark. Det är svårt att se Jönssonligan utan att tänka på Gösta Ekman som Sickan, det är nästintill omöjligt att tänka på Sällskapsresan utan att se Lasse Åberg som Stig Helmer. Men frågan är ändå om inte Carl Gustav Lindstedt som den lågmälde polisen Martin Beck i Bo Widebergs Mannen på taket från 1976 är en av de mest framstående. Där sätter han ribban för alla nordic noir-polisfilmer fram till idag. 


Meste Bond Roger Moore kommer bli ihågkommen mest för sin återkommande roll som hemlig agent.

Fler livsroller: 
Keanu Reeves som Neo i Matrix 
Anthony Hopkins som  Hannibal Lecter i När lammen tystnar
Renee Zellwegger som Bridget Jones
Hugh Grant i Fyra bröllop och en begravning
Linda Hamilton Sarah Connor i Terminator
Arnold Schwarzenegger som Terminator
Sean Connery som James Bond
Roger Moore som James Bond
Bruce Willis som John McClaine i Die hard
Carrie Fisher som Prinsessan Leia, Star wars
Lasse Åberg som Stig Helmer i nästan alla sina filmer, med Sällskapsresan i spetsen.

Kultur, nöje och mycket annat. Bara i Kuxabladet och på Kuxa.se

Kuxabladet besöker Socialtjänsten: Våld i nära relationer

Kuxabladet besöker Socialtjänsten: Våld i nära relationer

Nea satsar mot nästa OS

Nea satsar mot nästa OS

0