Nea satsar mot nästa OS

Nea satsar mot nästa OS

Foto: Pernilla Lindberg


Nea Lindberg har varit intresserad av utförsåkning så länge hon kan minnas. Det kanske heller inte är konstigt, då föräldrarna Pernilla och Tomas tog med henne upp i backarna redan i två års åldern, i sele eller annan form.
– Jag började i klubb när jag var fyra, berättar Nea som fyller fjorton år i år, och hon har stora planer för framtiden. 

Nea representerar Kungsbergets Alpina som har ungefär 100 aktiva ungdomar. I distriktet finns även Gävle Alpina som har ungefär lika många medlemmar.

– Klubbarna samarbetar mycket, berättar mamma Pernilla, som är mycket engagerad i Neas idrott.

Det faller sig naturligt att det blir så då både träningar och tävlingar genomförs på annan ort. 

– Nea tränar under vintern i Kungsberget 3-4 pass i veckan och tävlingar på helgerna, under 2022 har Nea startat i närmare tio tävlingar på sex veckor.

– Tomas sköter materialet och jag agerar markservice, säger Pernilla. 

– Vid tävling blir det ofta övernattning, Idre och Sälen kanske känns nära nog att resa hem från, men det är tuffare resa till exempelvis Åre. Då åker vi om möjligt upp på torsdagen inför helgtävling.

Det är en hel del material som packas med, Nea gillar främst fartgrenarna men tävlar även i slalom. 

Fartgrenarna är Neas favorittävlingar

– Det är olika hjälmar och sex par skidor som ska med, berättar Nea.

En tävlingsdag pågår normalt i ungefär åtta timmar. Pernilla berättar att gemenskapen bland föräldrarna i distriktsklubbarna är bra och att hon uppskattar att vara ute mycket.

Från åtta års ålder började Nea tävla med tid och resultat mot andra åkare, när barnen är yngre förs inga tider och resultat. Det stod tidigt klart att Nea ville satsa på idrotten och mamma Pernilla intygar att de inte alls pushat Nea – men vill såklart vara ett stort stöd. På sikt hoppas Nea komma in på skidgymnasiet, det finns endast 10-12 platser per år – fördelat över tre skolor i Malung, Järpen och Gällivare.

– Malung är mitt förstahandsval. De tar in fyra killar och tre tjejer ett år och vartannat år är det fyra tjejer och tre killar, berättar Nea. 

Skidgymnasierna tittar mycket på resultat i tävlingar och fystester, men även sociala förmågor som att kunna bo själv och skolbetyg vägs in. Gymnasieutbildningen är en treårig utbildning över fyra år, för att ge plats till både träning och skolarbete simultant. Nea är en del av teamet Alpine ski pool, som hjälper dem som vill gå skidgymnasium på traven. Teamet bidrar med kunskap, tips och Nea pratar med dem varje vecka om hur det går. Något vi även är nyfikna på!

– Det går bra. Jag hade lite skador i början av säsongen och missade tävlingar, men har hunnit träna desto mer!

Planerna fram till nästa OS

Nea Lindberg framför mamma Pernilla Lindberg
Foto: Henrik Westberg

På horisonten ligger Svealandsfinalen som är en del av Lilla världscupen. Nästa säsong blir det för första gången ungdoms SM. Nea har framtiden klar för sig.

– Nästa år ska jag vinna störtlopp i Ungdoms SM. Året därpå, då jag är äldst i klassen, siktar jag på att vinna alla tävlingar.

Nea berättar att många i hennes ålder inte tränar fartgrenar lika intensivt som hon och att de därför lätt blir passiva i åkningen.

– Många jag tävlar med är inte lika beslutsamma... Man måste ha ett starkt tankesätt i en individuell idrott.

Drömmen är ett OS Guld 2026, något som klubbkollegan Sara Hector lyckades med vid OS i år.

– Det känns bra att veta att någon från mina hemmabackar kan bli bäst i världen.

En annan förebild Nea lyfter fram är Frida Hansdotter, hon har träffat båda förebilderna och visar stolt upp en bild där hon står tillsammans med Frida. 

Svenska damer har lyckats bra inom vintersport och det syns även på ungdomssidan där startfälten för tjejer ofta är större en killarnas. Alpint är också en jämställd sport där killar och tjejer tränar tillsammans i samma backar och tjänar lika. 

I världscupen tävlar man i störtlopp, super g, storslalom och slalom. Störtloppet är det som Nea tilltalas mest utav.

– Farten är roligast. Jag har åkt i 143 km/h på skidor, det är en härlig känsla. Adrenalinet flödar, jag känner mig säker på skidorna.

Pernilla tittar leende på sin dotter och tillägger: 

–  Jag tänker på det ibland då jag åker i bilen i 120 km/h på motorvägen, att Nea åker fortare än det på skidor. 

Som största seger minns Nea en triumf från störtloppet i Leksand, då hon i två tävlingar vann med drygt fyra sekunder.

– I Sundsvall åkte jag på min värsta förlust. Ledde i storslalom efter första åket, men gjorde en miss i branten på andra åket och förlorade till slut med en hundradel. Jag kan bli förbannad, erkänner Nea.

Pernilla intygar att dottern har en stark vilja och efter den nämnda tävlingen i Sundsvall fick Nea gå ut och vara själv i skogen ett tag för att kyla ner sig.

På sommaren blir det svårare med skidåkning, men det vägs upp av gym, fotboll och löpning.

– Jag kör 10-11 pass i veckan på sommaren, allt för att bli starkare, säger Nea.

I Åbyggeby FK är Nea målvakt, då hon enligt egen utsago är bra på att ta instruktioner men inte är jätteduktig på att samarbeta. De kvicka reflexerna som hon tränat upp i skidbacken passar även bra som målvakt i fotboll. 

Nea Lindberg är även fotbollsmålvakt i Åbyggeby FK under perioden då snö saknas.

– I år lyckades vi äntligen slå Sandvikens IF, det var något jag verkligen sett fram emot att lyckas med.

Från 17 års ålder börjar åkare jämföras globalt och kan även köra sina första tävlingar i FIS (International Ski Federation).

– Det blir tufft i början, du får sena startnummer i spåriga backar. Målet blir att sänka mina punkter och jobba mig upp, berättar Nea.

Punkter är en typ av rankingsystem som ska bli så lågt som möjligt. Hur mycket punkterna sänks beror på tävlingen och motståndarnas ranking. 

– När jag fått till punkterna kan jag starta Europacupen och hoppas bli bland de 30 bästa i världen. Sen får jag jobba vidare därifrån, säger Nea säkert.

– I Sverige har vi inte många störtloppsåkare, många nischas och tävlar inte i alla grenar.

Därefter är siktet inställt på OS 2026. Vi ser fram emot att följa hur det går för Nea Lindberg framöver och önskar ett stort lycka till i den fortsatta satsningen!

Sin livs roll - eller den största rolltolkningen

Sin livs roll - eller den största rolltolkningen

Goda pandemivanor

Goda pandemivanor

0