Nyinvigning hos Ockelbo Atletklubb
Lördagen den 26 november var det nyinvigning på Ockelbo atletklubb. Nya maskiner, hantlar, nyrustade fönster och ny matta. Klubbens ordförande Christer Enberg, vice ordförande Björn Östberg och Fredrik Dahlblom som också sitter med i styrelsen.
– Vi har gjort en nysatning i gymmet, en investering helt enkelt. Idag öppnar vi upp för allmänheten, för nyfikna att komma, säger Christer.
Björn berättar att många av dem varit med sedan starten i klubben och sammanfattar klubbens utveckling från tyngdlyftning till bodybuilding till vad det är idag, träning för gemene man.
– Idag är de yngsta 13 år och det är bra att träna långt upp i åldrarna. Motions, tränings och friskvårdsanlägning.
Medlemmarna består idag av både män och kvinnor och Björn menar att det är ungefär 50-50.
– Medlemsantalet är ungefär 500 idag och det ökar. Det är ungefär 10% av Ockelbos befolkning och det är ju kul i sig.
– Vi som har hållit i det här är att vi hållit ordning och reda på alla sätt. Hur det ser ut i lokalen, vad man måste tänka på när man här. Vi har satsat på rätt redskap och inriktning. Från kondition, fria vikter och träningsmaskiner. Någonting för alla.
– Träningen vi erbjuder behövs i alla åldrar. Forskningen nu menar att det är bra att träna både som barn eller om du är 90 plus.
– Det faktum att folk går hit det höjer livskvalitén generellt.
Kommunen har lagt in en ny matta, nya fönster med mer ljusinsläpp och bättre isolerade, och ny belysning.
– Övrigt så är det självfinansierat och även med ideella krafter, förklarar Björn.
Mycket av klubbens investering består av att uppgradera (byta ut maskinerna) som hade samma funktion, men som nu är 15 år nyare årsmodell.
– Man har ändrat en hel del i biomekaniken, ny design så att de blivit bättre. Förbättrat ergonomi.
– Vi har även köpt nya maskiner som vi inte haft tidigare.
– Och ett nytt hantelset, det kostar ungefär 100 000 kr.
Björn redovisar hela kostanden och totalt har den uppgått till uppåt en miljon kronor. Men han menar att klubben alltid varit försiktig och inte tar några onödiga risker.
– Vi ser hela tiden till att ha en buffert. Mycket av det vi investerat har vi betalat kontant, en viss del har vi på avbetalning. Men vi har aldrig spänt bågen så pass att den ska brista.
Fredrik har varit med i klubben i 10 år. Det började med att han enbart tränade, men snart blev han även involverad i styrelsen.
– Det är svårt att få folk att vara med ideellt i föreningar. Det är många som inte förstår nyttan med det och de ser det som en börda. Ett jobb.
– Det är både för egennytta och för det stora hela som jag är med och är engagerad. Om ingen engagerade sig fanns det ju inga aktiviteter på orten.
Fredrik har även varit med i styrelsen i Åmots IF.
– Det är ju ofta att några få för göra allt. Så är det nog i många föreningar.
Fredrik berättar om hur dagarna i klubblokalerna ser ut:
– På förmiddagarna är det mest äldre och pensionärer. Det har blivit en gemenskap för dem att träffas här några dagar i veckan.
– Olika tider är det olika gemenskaper. Klockan tre på eftermiddagarna är det Perslundaelever som är här, upp emot 20 personer från 13 till 16 år. Återväxten är väldigt bra, måste jag säga.
Förr i tiden hade klubben gymvärdar men det har de inte idag.
– Men när vi är här och tränar så är vi förstås öppna för att instruera andra, säger Christer.
– När någon kommer hit får den instruktioner, hjälp och tips i hur den ska använda utrustningen och träna rätt. Då blir ordningen också en del av rutinen, menar Björn.
– Man är inte bara lämnad när man kommer hit, utan man får hjälp, tips och råd. Då blir det en positiv atmosfär.
Christer förklarar att han alltid varit inställd på ordning och reda.
– Är det ett stort gäng, som är taggade och mitt i träningen, då är det lätt att glömma torka av bänken och hantlarna. Då brukar jag fråga om de glömt något, och då kommer någon på det. Jag tar det på ett lätt och positivt sätt.
– När någon kommer och jag tränar erbjuder jag mig alltid att hjälpa till och instruera, säger Christer.
Björn frågar ofta de som tränar vad deras syfte är, vad de har för mål.
– Jag har konstruerat massor av träningsmaskiner genom åren, och med den kunskapen kan jag guida den som tränar till rätt övning. ”Nu har jag tränat några veckor och värken är borta” är ju något som man får höra och det är ju fantastiskt.
– Det händer att folk ringer mig på helgerna om hjälp. Och hittills har jag inte sagt nej, berättar Christer. Det är otaliga som jag varit hit och hjälpt när de börjat.
Margareta Östberg är kassör i föreningen och var inte på plats under dagen. Hon tillsammans Christer och Fredrik är de som lägger ner mest tid i klubben.
– Margareta är spindeln i nätet i klubben, det är hon som fixar allt från skoskydd till att vara drivande i den nya investeringen. Fika till möten, allt.
– Hon driver en idé till att det blir verklighet, lägger Fredrik till.
– Vi har väldigt mycket kunskap i klubben som gör att vi kan gå från idé till handling, säger Björn.
Nu har Ockelbo atletklubb nya träningsmaskiner, hantelset och en uppfräschad, ljus och fin lokal. Men planerna stannar inte där.
– Vi har mycket större yta än förut, men med mängden personer som är här på kvällarna börjar det bli lite trångt, förklarar Fredrik.
– Därför har vi planer på att bygga en våning till, en entresol, ett våningsplan på ben, där lättare roddmaskiner och liknande kan ställas, berättar Björn.
En del av framgångsreceptet är dialogen med de som tränar menar de.
– Om vi inte hade varit öppna och hjälpt de nya medlemmar som kommit hit, då hade vi inte varit så framgångsrika som vi är.