Salonger i Ockelbo

En av dem som vill verka för ett utökat kulturellt utbud i Ockelbo är Julia Woxberg, som nu inbjuder till salong på temat tradition. Folkteatern bjuder på en läsning ur Tjeckovs verk ”Frieriet” och vispoeten Torsten J. Arnbro står för lite musik. De som samlats kommer sedan samtala om temat och upplevelsen, en sammankomst som förhoppningsvis blir en av många fler i framtiden.

bygdens tänkare och konstnärssjälar, berättar Julia Woxberg som under pandemin, tillsammans med Catharina Wikström, spånade på idén om Salonger.




Salonger var från början något för överklassen och begreppet kanske kan uppfattas som lite ”fint i kanten” – men det är inte Julias ambition, eller egna erfarenhet av salonger.

– Jag upplevde salonger i Köpenhamn, då har alla människor samma värde. Präster, bohemer, konstnärer, hemlösa, kändisar… Ja, alla slags människor deltog i samtalen och det var högt i tak.

I centrum för detta stod prästen Erik Bock, som gjorde sina sista år innan pensionen. Erik är en person som inspirerat Julia, som även gjorde en dokumentärfilm om honom 2012.

–Förra året visades filmen på RioBio i Ockelbo, som bland annat kretsar kring salongerna han höll. Efter filmen erbjöds möjlighet för diskussion och samvaro kring filmen och det blev den första steget mot Salongs-idén här.

– Det är en dröm jag haft länge, att skapa kulturella salonger. Nu blir det officiellt av, vilket känns spännande och inspirerande, men även en utmaning med tiden som ska räcka till.



– Vi samlas runt ett långbord i den inbjudande miljön på Wij Herrgård där wij trädgårdskök bjuder på härlig soppa. Platsen kan variera men idealet vore i längden att ha en fast lokal att utgå ifrån, liksom sportintresserade har sina sporthallar och så vidare. En passande miljö, gärna med gamla möbler och konst. Konceptet kommer tillåtas växa långsamt med förhoppning att engagera kulturellt, konstnärligt, filosofiskt och litterärt intresserade personer.



– Det finns i stort sett inga gränser på vad temat kan vara. Vi kan läsa dikter, eller diskutera Beatles... Salonger blir som näring för själen och blir återkommande under vinterhalvåret, är tanken.

Oftast kommer en gäst att deltaga, som inspiratör för ett ämne.

– Jag är så otroligt glad att Folkteatern gästar denna gång som också stödjer idén om salongerna, liksom Torsten Arnbro som ska sjunga! 




Vad är salonger då egentligen?

– Det är en gammal tradition, Julia menar det aktiva samtalet är det som gör upplevelsen.





– Till skillnad från exempelvis en konsert, där du är passiv, erbjuder salonger ett aktivt deltagande. 




Redan på 1600 talet anordnades salonger av kvinnor i societeten, preciöserna. Det blev ett utlopp för kvinnor, som ofta var fast i sina roller.

– En tidig feministisk rörelse. De förväntades laga mat och sköta barn, salonger blev en scen för dåtidens kvinnor.




En kvinna stod på den tiden alltid i centrum, som den naturliga värdinnan, det behöver inte nödvändigtvis vara så idag – men vid det första tillfället kommer Julia vara den modererande rösten.

– Vi vill hamna där samtalet kör på av sig själv, men det kan behövas någon som hjälper fler att bli delaktiga i diskussionerna.
– Det här är inte något jag kan göra själv.

På sikt vill Julia få ihop en kärngrupp som kan bli en förening. Idag finns ett fåtal som vill engagera sig, men de vill få kontakt med fler.

Torsdagen den 8 december är datumet för salongen på Wij herrgård. 

– Välkommen till en kväll för samtal, inspiration, konst och god soppa, hälsar Julia


Fakta: Salong på temat tradition

Folkteatern bjuder på en läsning ur Tjeckovs verk ”Frieriet” och vispoeten Torsten J. Arnbro bjuder på musik. Därefter följer inspirerande samtal öppet för alla deltagare och gäster.

När: Torsdag 8/12 Kl 18.00 
Var: Wij herrgård, Ockelbo
Kostnad: 260 kr. 

Anmälan senast 3/12 till Julia Woxberg 
076 2118621 
info@woxhjulia.se

Vill du engagera dig är du också välkommen att höra av dig till Julia.