Bengt och Lisa tvingas gå, efter 32 år

Efter 32 år som allmänspecialister på Ockelbo Hälsocentral kommer Bengt Forssman och Lisa Lauri att få sluta den sista oktober. Deras nuvarande kontrakt kommer inte att förnyas av Region Gävleborg, trots att det erfarna paret ej till fullo har ersatts.
– Det är många som hör av sig och vill träffas en sista gång, berättar Lisa.

Mycket har hänt sedan Bengt och Lisa började jobba vid Hälsocentralen i Ockelbo 1990.
– På den tiden var vi tre allmänspecialister, det var vi och Ingvar Persson, gick i pension 2009, berättar Bengt.
– Men han fortsatte många år på deltid, fyller Lisa i.

Bengt och Lisa passerade själva pensionärsstrecket 2018 men har fortsatt på timmar och kontrakt som varat i ett par månader. På den tiden de var tre fasta läkare bedrevs även utbildning på plats för blivande allmänspecialister. 
– I takt med att vi fasta slutat vara ordinarie har utbildningen avtagit och vi har fått förlita oss mer på inhyrda läkare, säger Bengt.

I våras blev Bengt och Lisa informerade att i november skulle det bli fyra fasta läkare på Ockelbo Hälsocentral.

– Det var ju fantastiska nyheter, vi har alltid sagt att vi varit öppna för att fortsätta tills dess de hittat fasta läkare, men inte längre än så, berättar Lisa.

Bengt förklarar att det inte på något vis är en unik situation för Ockelbo, att få läkare att välja mindre orter är svårt då städerna attraherar mer. Även jobbet är tuffare här, menar han.
– Vi är ofta första instans, de flesta åker inte direkt till sjukhuset. Här får vi vara riktiga läkare och ställa en första diagnos och vänta med patienterna tills ambulansen kommer.

Det är mindre krävande att vara allmänläkare i skuggan av ett sjukhus. Både Bengt och Lisa har tidigare arbetat i städer med sjukhus och menar att det är en betydligt mindre krävande  att verka som allmänläkare i skuggan av ett sjukhus. 
– Vårt jobb är så roligt, fastslår Lisa.

De båda berättar om hur väl de lärt känna sina patienter genom åren och tryggheten det medför jämfört med att varje gång behöva möta ett nytt ansikte.
– För patienten att slippa avlägga en lång sjukdoms-berättelse vid varje vårdtillfälle betyder så mycket, säger Bengt.

Bengt och Lisa verkar även nöjda med arbetsplatsen som helhet.
– Regionen är väldigt bra på anordna kurser och utveckla personalen. Internutbildning ordnas åtta gånger per år och jag har genom alla år aldrig blivit nekad att gå någon kurs, vilket jag vet hänt i andra regioner, berättar Bengt.

En okänd personaltvist

Nu närmar sig november och tiden då Lisa och Bengts nuvarande avtal löper ut. Det har visat sig att Region Gävleborg ej fått tag på fyra fasta läkare, vilket var ambitionen.
– Det rör sig om en tjänst på 80% och en tjänst på 60% av heltid som är tillsatt, berättar Bengt.
– Vi sa okej, vi kan skriva på för en period till, berättar Lisa.

Men där tog det stopp, Region Gävleborg väljer, trots att de ej hittat nya läkare, att inte förlänga med Lisa och Bengt. Grunden till detta är enligt Region Gävleborg att paret visat dåligt bemötande gentemot annan personal.
– Vårt bemötande är ifrågasatt av en anonym källa, vi får inte veta någonting om vad som ligger till grund för detta beslut, berättar Lisa.

– De skiljer inte på oss, det är som att vi är en enhet. Det anonyma påståendet kom upp första gången i februari, men då fick vi förlänga. Vad skillnaden ligger i nu är oklart, säger Bengt.
Sättet Region Gävleborg tagit beslut på går emot deras egna riktlinjer inom personalpolicy. Vid misstanke om kränkande särbehandling ska åtgärder vidtas och konflikter ska enligt rutinerna redas ut i ett tidigt stadium, annars kan de eskalera. Vid Ockelbo Hälsocentral har en ny chef tillträtt sedan den anonyma rapporten lämnades, nuvarande chef hänvisar till att hon ej var verksam vid tidpunkten rapporten lämnades och vill ej bli inblandad.
– Då vi ej har möjlighet att vända oss till vår närmaste chef ska vi enligt arbetsmiljöverket kunna vända oss till en högre chef, berättar Bengt.

Bengt har kontaktat Jörgen Tranevik på Region Gävleborg men ej fått några svar.
– Om kränkande särbehandling rapporteras ska ett samtal föras och konkret reda ut vad som hänt och vad som uppfattats som kränkande.
– Vi har inte fått veta ett enda ord om vad det här handlar om, säger Lisa uppgivet.

En utredning ska enligt Region Gävleborgs rutiner ske.
– En förutsättning för sagda utredning är att det finns namngivna personer, förklarar Bengt.
– Utredningen hålls konfidentiell gentemot utomstående, men inte gentemot berörda och hänsyn ska ej kunna tas till anonyma uppgifter då den anklagade inte kan skydda sig mot sådant, läser Bengt högt ur en kopia på Region Gävleborgs rutiner.

– Ja, det finns mer att läsa. Men utan att bli för ingående är en annan punkt att alla parter ska känna att de blivit lyssnade på och tagna på allvar. Vi har varken fått veta vad det rör sig om eller ens blivit tillfrågade om samtal.
– Att det efter 32 år ska sluta såhär känns helt fel, säger Lisa. 

Kommentarer från Jörgen Tranevik, Region Gävleborg
Kuxabladet har vänt frågan om vad som ligger till grund för beslutet och hur de resonerar till Jörgen Tranevik. Vi har sammanfattat hans svar kring ärendet om Bengt och Lisa och om hur arbetet ser ut framöver.
– Frågan kring bemötande och vår värdegrund har uppmärksammats där har vi inte en samstämmig bild. Här finns en dialog mellan medarbetare och vår HR avdelning.
– Vi har haft en längre  dialog utifrån planerat avslut för våra två nämnda seniora läkare sedan början av 2022 och haft en samstämmig bild, detta utifrån en önskan hos de bägge att hinna göra annat i livet som pensionärer och en avsaknad av energi utifrån planerad omställning gällande våra arbetssätt.
– Vidare är avslutet enligt mitt förmenande en effekt av att vi ställer om arbetet på hälsocentralen utifrån flera faktorer och kommer mer fokusera på teamarbete än tidigare arbetssätt. Jag vill också understryka att vi har en väldigt hög kompetens och stabilitet i övriga yrkesgrupper som kommer främja ett utvecklat teamarbete.
– Slutligen vill jag förmedla att vi idag har flera nyrekryteringar till hälsocentralen och dessutom en hög kompetens hos sjuksköterskor samt flera nya läkare med olika kompetenser för att möta befolkningens behov.
– Vårt aktiva rekryteringsarbete är inte färdigt, men detta är en väldigt stor skillnad från hur det varit under lång tid. Nu finns två fasta läkare och ett och ett mer omfattande vakansläge. 

Slutligen

De båda parterna har olika bild av situationen. Ett direkt svar på varför riktlinjerna inte följs, eller om Region Gävleborg har en annan grundsyn på ärendet än vad Bengt och Lisa har vi inte fått någon klarhet i.