Det "Nya" Schackdraget

Det finns ett par förflyttningar i schack som inte är helt kända för dem som inte spelat enligt den fulla regelboken. De flesta har hört talas om en så kallad "rockad", där man i ett drag flyttar kungen och tornet oftast i syftet att ställa kungen i en mer skyddad position. Desto färre nybörjare har hört talas om draget "en passant" som är ett förhållandevis nytt påfund för all del, det nämndes för första gången i en regelbok år 1561.

En av de stora regelförändringarna inom europeisk schack var att introducera böndernas förmåga att i sitt första drag ta två steg på brädet istället för ett. Detta ger en snabbare start till partier och större flexibilitet. Ett problem fanns dock med tillägget vilket gjorde att ytterligare en regel behövde läggas till. Om en bonde vandrat till första rutan på motståndarens planhalva har motståndarens bonde nu möjlighet att med hjälp av sina två steg undvika den angripande bonden utan att denne ges chans att attackera pjäsen. En tydlig brist. 


"En passant" är franska och betyder i förbigående. Regeln innebär att om ovanstående scenario spelas har bonden som passerades med tvåstegsöppningen chansen att i draget därpå, varken förr eller senare, att slå den passerande bonden genom att kliva in i den tomma rutan bakom pjäsen (se illlustrationerna till höger).  Väljer man att inte slå pjäsen är förbipasserandet ett faktum och man kan inte senare utföra anfallet.

Även om reglerna om böndernas två stegsöppning och "en passant" användes på sina håll redan så tidigt som på 1200 talet och skrevs ned i en regelbok 1561, var det inte förrän i och med ändringar i den italienska regelboken 1880 som regeln blev universellt accepterad. Ett nytt påfund med andra ord, som det tog bortemot 600 år att driva igenom! 

Schackens historia är lång och strategispelens moder fortsätter vara såväl relevant som intressant. Spelar du mot någon som är någorlunda grön kan det vara idé att demonstrera "en passant" och "rockad" innan ni spelar. 

Under en period har nybörjare provat på schack vid kvällsöppet på Café Gläntan i Ockelbo. Där har jag varit ledare och haft med mig en schackbok för att med bildexempel kunna visa vad dessa drag handlar om. Är du intresserad av att schackkvällar i Ockelbo ska återuppstå – kontakta redaktionen, kanske finns det fler intresserade.