Speltest: Just one
Det har dykt upp en hel del spel där samarbete står i fokus, på speltestarnas bord den senaste tiden. Ny i raden av enkla men roliga partyspel är Just One (bara en), som vann årets bästa spel i Tyskland 2019. Kuxabladet testar spelet i samarbete med spelexperten.com i Gävle.
I den lilla oansenliga lådan gömmer sig många roliga spelsessioner för familjen, vännerna eller festen. Tre till sju spelare kan tävla om att tillsammans nå högsta poäng med antalet rätta gissningar.
Vi var tre stycken när vi spelade och vi är övertygade om att desto fler som är med desto roligare kommer spelet att bli. Hur går det då till att spela och vad gör spelet så skoj?
Gruppen blandar högen med spelkort och placerar sedan ut 13 stycken med baksidan uppåt. Varje deltagare får ett litet staffli i plast, vars baksida är skrivytan och framsidan har en skåra som håller fast kortet.
Den spelare som börjar väljer ett kort, utan att titta på det sätter denne kortet på staffliet och säger en siffra mellan 1-5. Där står ett ord som de andra deltagarna ska skriva en ledtråd till.
De som skriver en ledtråd får bara skriva ETT ord (Just One). De får heller inte kommunicera med varandra och när den som ska gissa tittar bort visar de ledtrådarna de skrivit för varandra.
Om de skrivit samma ledtråd måste de ta bort sina ledtrådar. Det är denna regel som gör spelet lite extra roligt. När du ska skriva en ledtråd går tankegångarna — kommer de(n) andra att skriva de mest självklara ledtrådarna, kommer de skriva något mer långsökt, måste du ta den mest självklara ledtråden?
När vi spelade valde Johan en siffra på ett kort och fick ordet ”Tokyo”. Henrik och Johanna tittade på varandra med den ständiga frågan hängande i luften ”Hur tänker du?”. När de sedan visade upp sina ledtrådar var det väldigt enkelt för Johan att gissa rätt, på skyltarna stod det ”Huvudstad” och ”Godzilla”. Öppet mål.
Men andra gånger var det mycket svårare (men lika roligt). När Johanna fick ordet ”Marionett” tänkte både Johan och Henrik att den andre säkert skriver docka, så båda skrev ”Trådad” och Johanna satt där helt utan ledtrådar.
I regelhäftet gås det igenom vilka ord som är godkända att skriva som ledtrådar. Samma ord får inte skrivas (mus, mus) , varianter på samma ord får inte skrivas (prins, prinsessa) och även ord med samma uttal med olika stavning får inte skrivas (kål, kol). Inte heller får du skriva nonsensord (exempelvis sötrund om tårta) eller ord på annat språk (vilket tog bort möjligheten att beskriva apelsin med dess färg, insåg vi under omgången). Det finns också andra regler om ledtrådar men allt är tydligt förklarat i regelhäftet. Visst förekom det någon enstaka diskussion, får man skriva fladdermus som ledtråd till BATman — ja, kom vi överens om.
Slutligen läggs alla kort som det svarats rätt på i en hög och de gruppen svarat fel på tillbaka i spellådan. När spelet är över räknas korten och ert resultat bedöms utefter en tabell.
Just One levererar vad den lovar, ett otroligt enkelt och roligt partyspel som det går snabbt att förklara reglerna till och komma igång. Det är även roligt att både skriva och redovisa sin ledtråd som att försöka gissa rätt. Sammantaget leder det till en fullpoängare när det kommer till enkla men roliga partyspel.
Bonus är också att färgpennorna är av bra kvalité, är lätta att sudda bort och resterna blir smuliga istället för kladdiga. Stafli-skyltarna är enkla att hantera och det finns rikligt med ord-kort. Spelet kräver inget stort utrymme och är lätt att ta fram både på korvgrillningen som det lilla altanbordet.