Jubilerande förening anordnade midsommarfirande

Jubilerande förening anordnade midsommarfirande

Gruppbild. Foto: Per Hallen

Kuxbokollektivet i Jädraås firade femtioårsjubileum på midsommarafton med fest i Bygdegården. Först restes den nyklädda midsommarstången som vanligt av midsommarfirare i Jädraås. Den traditionella midsommarmarschen gick från Kjellas mack till festplatsen med hjälp av traktor och lövad skrinda. Spelmän från kollektivet spelade och ledde danslekarna. Fritidskollektivet som startades av nio familjer kan nu räkna in drygt 100 medlemmar totalt. Självklart avslutades kalaset med en tur med tåget. Lars Palm som bor i Jädraås har hjälpt till att sköta om det röda huset i många år.



– Det huset heter kort och gott Kuxbo här i Jädraås, förklarar Lars.

Kuxbos tillsynsman sedan många år Lars Palm, Jädraås. Foto: Per Hallen

– Kul att kollektivet anordnar midsommarfirandet här. Det är för hela byn och ett bra hemvändarevent, fortsätter han.


Medan kollektivets medlemmar själva inte bor i Jädraås kan Lars se till Kuxbo då och då och se till att huset hålls i gott skick.

– Jag är lite hustome där. I somras bjöd de mig på mat och jag kände mig behandlad som en hedersgäst, jag blev alldeles paff kan jag säga.

– Förutom midsommar brukar det även komma ett gäng och fira nyår. De anordnar även lingonplockarhelger och lite annat kul, det händer något med jämna mellanrum. 

Här hoppar Små grodorna runt i solen under ledning av Mikael Sunden och till ackompanjemang av stråkarna Brita Jonsson och Jan Eggert. Foto: Per Hallen

Foto: Per Hallen




– Stockholm ligger ju lite ocentralt, men dem jag känner igen i “kärntruppen” är ett roligt gäng.




En jubileumsbok om Kuxbokollektivet på gång i och med att de firar 50 år. 

– Den kommer nog ut här i september något tag. Forna och nuvarande medlemmar har delat med sig av minnen, avslutar Lars. 


Mer på Kuxa.se

Mörtebo cup 2023

Mörtebo cup 2023

Alva Stark – baskettränare: Östersund, Danmark och Ockelbo

Alva Stark – baskettränare: Östersund, Danmark och Ockelbo

0