Nobelfest med PRO - arrangerades i Mobygården

Ockelbo Samorganisation arrangerade en fest på Nobeldagen 10/12 i Mobygården. Ett hundratal medlemmar hade anslutit sig. Ordförande Kjell Ljung hälsade välkommen och sedan presenterade Åsa Lindestam, vår nya PRO ordförande, sig. Kuxabladet pratar med Kjell Ljung efter festen, som blev både välbesökt och uppskattad av besökarna.
– I Ockelbo tror jag inte det tidigare gjorts något på Nobeldagen, men i Gävle vet jag att man firat och nu gjorde vi detsamma.

Att det blev en sammankomst på Nobeldagen fanns det egentligen ingen baktanke med. 

– Det var ingen särskild orsak, mer än att våra medlemmar vill ha fest, mat, dans och musik!

Vid medlemsmöten som sker månadsvis planeras aktiviteter och det kan röra sig allt från föredrag, underhållning eller frågesport till exempel. 

– 17 maj firade vi Norges nationaldag, det är fantasin som sätter gränserna. 

Maten på den lokala Nobelfesten var en trerätters måltid. Efter ett mingel med alkoholfri dryck serverades Toast Skagen, helstekt fläskfilé med ugnsrostade

rotsaker med olika såser och sallad, fruktsallad med glass och slutligen kaffe med after eight. Besökare kom från alla lokala PRO föreningar, Åmot, Lingbo, Jädraås och Ockelbo.

– Som det varit hittills har samorganisationen stått som arrangör för en aktivitet per år och har då flyttats runt mellan våra föreningar.

– I framtiden tror jag att föreningarna utan samorganisationen kommer att stå för gemensamma aktiviteter där alla är inbjudna. Transparensen mellan föreningarna kommer att bli större i framtiden och vi kommer att se förbi bygränserna.

PRO tillsammans med lokala researrangörer ordnar idag också resor som organiseras via samorganisationen.

– Alla aktiviteter vi anordnar och som medlemmarna tycker är bra borgar för att vi kan behålla de medlemmar vi har men också locka nya intresserade till våra föreningar.

Kjell Ljung höll tal. Han är även ordförande i PRO Åmot och PRO Ockelbo Samorganisation.

– Förutom nämnda aktiviteter finns också studier/kurser, kultur, hobbyverksamhet, friskvård/hälsa (boule), föredrag och naturupplevelser etc.
– För att vi ska kunna fortsätta påverka hur samhället runt oss äldre kommer att utvecklas är det viktigt att vi växer oss starkare i byn, i kommunen, i regionen och i riket.

Just nu planeras nästa års aktiviteter och allt arbete är inte klart ännu. Verksamhetsplanen ska godkännas vid årsmötet efter årsskiftet, exakt vad som planeras framöver är alltså inte spikat i dagsläget.

– PRO betyder för mig gemenskap och att jag har möjlighet att göra livet lite trevligare och meningsfullare för människorna som jag lever nära, berättar Kjell, som varit aktiv i PRO i ganska precis ett år.