Ockelbo matkasse - till behövande i bygden
Ockelbo församling och Missionsförsamlingen har med avstamp under hösten varje vecka delat ut matkassar till personer som har behov av hjälp i bygden. Med god hjälp av det lokala näringslivet och volontärer har de lyckats göra vardagen lättare för många som har det svårt. Den 1 december besökte vi Missionskyrkan i samband med packning och utdelning för att få en inblick i hur det går till och vilka som gör det hela möjligt.
ICA Ugglebo, Mattes bröd och Tempo i Åmot bidrar med mat medan Ockelbo kommun, Länsförsäkringar Gävleborg och Gästrike återvinnare bidrar med ekonomi och material som behövs för projektet. Länsförsäkringar har bidragit till material och en lådcykel är på gång.
– Pengarna kommer ur vår samhällsfond. Det var lätt att ta ställning till denna ansökan, ett projekt som är en samhällsinsats som ökar inkludering och gemenskap, berättar Ann-Sofie Wesslén Weiler som representerar Länsförsäkringar Gävleborg.
Gästrike återvinnare bidrar ekonomiskt till verksamheten, projektet går i linje med deras miljömål och följer även EU:s direktiv. Matkasseprojektet har även fått ett visionsmedel från Ockelbo kommun. Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, fanns också på plats och berättade att han är glad över samarbetet.
– Det känns bra att varorna kommer till användning. Våra medarbetare är också jättepositiva till projektet kring matkassen, säger Fredrik.
Vill du bidra ekonomiskt till projektet?
Swisha ditt stöd till:
123 096 81 07
Samarbetet mellan församlingarna fungerar väl och i samband med gemensamma gudstjänster och en läscirkel fokuserad kring boken God jord uppstod idén. Malin Claridge är samordnare och syftet med matkassarna är att stötta familjer och enskilda individer som har svårt att få matkontot att gå ihop.
– Förutom att ha mat på bordet och därmed god kosthållning för det mycket annat positivt med sig. Det minskar svinn och avfallsmängd, ger ökad integration och vi erbjuder kunskap för att kunna förändra sin livsstil, berättar Malin.
Ett tiotal volontärer träffas och fikar inför varje utdelning, de packar därefter matkassar och väger dessa. Allt arbete sker ideellt. Även dem som tar emot matkassar har möjlighet att sitta tillsammans med andra i samma situation samtala över en fika om de vill. Alla som tar emot en matkasse är anonyma och träffar endast en representant som lämnar ut matkassen. Christina Eidém är en av volontärerna som hjälper till med att packa matkassar dagen vid vårt besök.
– Jag är nyinflyttad pensionär. Fick höra om detta av Malin och tyckte det var en bra idé. Jag delar min tid för en god sak, säger Christina.
Allt packande sker åtskilt från utlämningen, för att erbjuda bästa möjliga integritet för mottagarna. Varorna är färska, oftast med kort datum.
– Vi packar inte ner något vi inte skulle tänka oss att äta själva, säger Christina.
Ibland kompletteras kassarna med inköpta varor.
Varje torsdag sker utdelningen av matkassarna. Missionskyrkan öppnar vid 12.00 och då får personer komma och hämta en kölapp som de senare presenterar vid utlämningen klockan 13.00. Kölappen betyder att personen har en garanterad matkasse. Alla får fika medan de väntar. Storleken på matkassen varierar med hur mycket varor som lämnats in den veckan.
– Vi provar detta i ett år till att börja med, sedan får vi utvärdera. Vi fortsätter till oktober, berättar Malin.
Sedan starten har intresset vuxit, första gången delade man ut 13 matkassar och nu är det oftast 20- 22 som går ut. Bland dem som tar emot matkassar finns människor i alla åldrar.
Vi erbjuds en pratstund med en 29-årig ensamstående mamma som är en av dem som tar emot en matkasse varje vecka.
– Min dotter är drygt ett år, jag var sjukskriven innan mammaledigheten och har dålig föräldrapenning och underhållsstöd.
– Jag får ut cirka 10000 i månaden och efter räkningarna är betalda har jag ungefär 1500 att röra mig med.
Hon berättar att stödet betyder jättemycket och att innehållet i matkassarna varierar, vilket stimulerar till att vara kreativ i köket.
– Det är stor blandning av folk som kommer hit. Vi har en alldeles särskild sammanhållning, det finns ingen skam. Många tycker det är pinsamt första gången, men så snart man träffar andra i samma situation släpper det. Här finns ingen som dömer någon annan.
– Jag kan säga att utan matkassen hade det inte gått ihop ekonomiskt. Det är en enorm lättnad att kunna komma hit, det är fortfarande tight - men det går ihop.
– Det finns behov i alla kommuner, Ockelbo är inget undantag – även om det inte syns. Det är hårda tider nu.
Malin berättar mer om bakgrunden till projektet.
– Det finns behov i alla kommuner, Ockelbo är inget undantag – även om det inte syns. Det är hårda tider nu.
Matvarorna blir allt dyrare, el- och bensin priser ökar, räntor stegras och många lever precis på gränsen.
– Många har det tufft, att inte få ihop pengar till mat måste vara fruktansvärt. Många är förvånade att fattigdom finns, men behovet kommer inte bli mindre...
– Med lite kan vi göra mycket. Vi vill tacka alla som är med i detta fina samarbete och hoppas kunna hjälpa fler, avslutar Malin.