Nya möjligheter på Vuxenutbildningen
Vuxenutbildningen fortsätter att utvecklas och nu tas ansökningar till vårens kurser och utbildningar emot. Förutom utbildning i svenska för invandrare (SFI) och kurser på grund- och gymnasienivå erbjuds nu ännu fler möjligheter för den som vill studera.
FLEX-kurser
För dem som vill kombinera jobb med studier erbjuder vuxenutbildningen FLEX-kurser i engelska, svenska och svenska som andraspråk. Elever som läser FLEX-kurser har ett flexibelt studieupplägg och studerar till största del på egen hand på distans. Therese Söderholm, lärare i svenska och svenska som andraspråk, berättar att flera elever uppskattar att kunna lägga upp studierna på ett sätt som passar dem och deras livssituation.
– Som FLEX-elev behöver man inte gå på schemalagda lektioner varje vecka. Istället tittar man på förinspelade föreläsningar, gör uppgifter och använder olika sorters studiematerial i vår digitala lärplattform, Canvas. Vissa prov genomförs på plats på skolan, och eleverna får själva boka in tider som passar dem.
Att läsa en distansbaserad kurs innebär att man som elev får ta ett större ansvar i hur man lägger upp sina studier, men Jim Stefansson, lärare i engelska och svenska, säger att det fortfarande finns möjlighet att få hjälp av lärarna på skolan.
– Eleverna kan skicka mejl, ringa eller komma till skolan om de behöver handledning. Trots att FLEX-kurserna är distansbaserade betyder det alltså inte att man måste klara sig helt själv – vi försöker erbjuda så mycket stöd som möjligt för att alla ska lyckas med sina studier.
Lärcentrum
I Vuxenutbildningens lärcentrum kan de som studerar på distans på en högskola/universitet eller vuxenutbildning använda lokalerna för att sitta och studera eller skriva en tenta.
Christina Lindström, studie- och yrkeskoordinator, har varit med och utvecklat lärcentrum och hon berättar om de fördelar som både hon och studenter har uppmärksammat.
– Vårt lärcentrum underlättar för många studenter eftersom de kan skriva sina tentor här i Ockelbo istället för att behöva åka till den högskola eller det universitet de studerar vid. Det kan ju också vara så att man behöver en plats utanför hemmet att studera i lugn och ro – då är vårt lärcentrum en bra plats att söka sig till. Lärcentrum är en viktig pusselbit i det livslånga lärandet.
I den studievänliga miljön på lärcentrum finns även tillgång till internet, lånedatorer, utskriftsmöjligheter och det finns också grupprum som kan användas för enskilt studerande eller grupparbete. Bildandet av studiegrupper rekommenderas av Christina Lindström eftersom det kan underlätta distansstudierna.
– Om man läser en distansutbildning och vill träffas i en studiegrupp går det jättebra att göra det på Lärcentrum. Man kan träffas en gång i veckan, en gång i månaden eller egentligen när man vill. Man kan få tips och råd om studieteknik av varandra, diskutera gemsamma frågor eller bara ingå i ett socialt sammanhang. Man behöver inte gå samma utbildning utan det fungerar ändå, säger Christina.
Ny vårdutbildning startar till hösten 2023
Sedan tre år tillbaka har Vuxenutbildningen utbildat undersköterskor, och till hösten 2023 startar vårdutbildningen ytterligare en gång. Förutom lektioner på skolan har vårdutbildningen tillgång till ett metodrum på äldreboendet Bysjöstrand där metodövningar genomförs.
– Det är viktigt att man får träna även på de praktiska momenten under utbildningen så att man känner sig trygg när man kommer ut på arbetsplatsen. Vår utbildning är också väldigt konkurrenskraftig eftersom vi har en språklärare som kan stötta och hjälpa eleverna när det blir svårt med olika ämnesspecifika ord och begrepp, säger Zara.
Möjligheter till validering kan finnas och mer information kan fås av studievägledare Anna- Lena Bång.