Åbyggeby Landsbygdscenter firar 20 år – en stark vision ledde till framgångssagan

Mitt i Åbyggeby, strax utanför Ockelbo, tornar landskapscentret upp sig. Det är en knytpunkt, ett center för all sorts idrott dit föreningar från hela Sverige förlägger sin lägerverksamhet. Det är en idrottshall, förskola, matbespisning och kansli, helt byggt av ideella krafter av vanliga människor som hade en stark vision. Visionen och drivkraften att skapa Åbyggeby Landsbygdscenter. 

Anita Persson och Lars Erik Wikberg
Foto: Henrik Westberg

Inför det något försenade 20-årsjubileet träffar Kuxabladet Lars Erik Wikberg, ordförande  och Anita Persson, vice ordförande, i Åbyggeby Landsbygdscenter, som båda varit med sedan starten. 
– Jag minns att jag var med på det första mötet, berättar Anita. Det var 1997. Det saknades en gymnasiksal för eleverna på skolan, de fick åka bussar in till Ockelbo. 
– Det dök alltid upp något kommunalt projekt som fick företräde, berättar Lars Erik. Det var en gympasal i Åmot, en skola i Jädraås, vi hamnade liksom i skymundan. Då växte idén om att skapa något själva. 
– ÅFK hade etablerats 1964 och det fanns redan en fotbollsplan, en hockeyrink med mera, så en engagerad förening fanns i grunden. 
– Olle Tideman på kommun, såg möjligheterna med EU-pengar. Det formades en kooperativ förening, för en ”allaktivitetetshall”, som det hette, skolmatsal, kontor, berättar Lars Erik. 
– Ja, att det skulle kunna bli en samlingsplats, fyller Anita i. 

Visionen om att skapa en anläggning började så tidigt som 1985, förklarar Lars Erik, men 1997 var startskottet för den ekonomiska föreningen som blev Åbyggeby Landsbygdscenter. 
– Vi började söka EU-pengar och pengar från länsstyrelsen. Men när vi fick klart med pengarna hösten 1998 och tog in offerter, då var vi 2.3 milijoner kort. 
– Det var mycket pengar då man inte har några, och ännu mer pengar på den tiden, minns Anita. 

De båda berättar om uppgivenheten som infann sig. 
– Första tanken var ju att det här går inte, säger Anita. Men sedan fick vi nya idéer. Dels tog vi in årsavgifter av medlemmarna och mycket av arbetet, insåg vi,  kunde göras ideellt. 

Lars Erik berättar vidare. 

– Vi hade 6 miljoner i bidrag, men för att få ta lån behövde vi kommunen som borgenär, men det godtogs inte för på den här tiden var kommunen inte kreditvärdig. 

– Det hela höll på att rinna ut i sanden. Dessutom höll EU-pengarna på att frysa inne i april 99, vi hade redan fått ett uppskov från årskiftet. 

Åbyggeby Landsbygdscenter. För att få bygglov var man tvungna att göra fasaden i stil med en ladugård, så att byggnaderna smälter in i miljöerna. Foto: Henrik Westberg

– Mitt i allt detta fick Eva Marie Åkerlund idéen att vi skulle ansöka om lån hos banken JAK (jord, arbete, kapital). Alla andra banker hade sagt nej. Men vi tänkte att det var försent att få ett lån från dem, eftersom de inte arbetade med ränta, utan med att man som låntagare hade som krav att ha lika stor besparing som lånet. Och vi hade inga besparingar där. 

– Men vi tänkte, vi kan inte få mer än ett nej. Då visade det sig att de precis skapat en fond, där lånet kunde tas ut i förväg och besparingen göras i efterhand. Dessutom var det riktat till just landsbygdsprojekt.  Lånet blev godkänt och byggnationen kunde sätta igång, säger Lars Erik.  
– Bosse Carlsson var en nyckelfigur, han hade kontakter med byggfirman Skanska och han kunde dessutom förklara att vi inte hade mer pengar att röra oss med än det budgeterade. 

– Dessutom ställde folk upp med ideella timmar från alla håll. Det blev en anda och allt från rörmokare, till elektriker, ja hela Ockelbo ställde upp. 
– Vi räknade på att det var upp emot 4000 ideella timmar och de värderades till 250 kr per timme, för EU ville ha en uträkning, säger Anita.  Lars Erik fortsätter: 
– När bygget närmade sig slutet hade merkostnaden ändå skjutit iväg med 300 000 kr, men det är väldigt lite pengar på ett 10 miljoners-projekt. Den summan ställde JAK upp med att lägga till lånet. 

Nyårsafton 2000 hölls invigningsfesten för Åbyggeby Landsbygdscenter. 
– Det var en otrolig känsla, berättar Anita. Vi lyckades! 
– Det här var ju en frustration som varit sedan 1984 och som nu fått sin lösning, minns Lars Erik tillbaka. 
– Vi viller ha en fullstor hall, med 20x40 meter, men där fick vi kompromissa och hallen mäter 18x36 meter. Men ändå blev centret allt vad vi hoppades på. 

Men utvecklingen tog inte slut där. Även om det var ekonomiskt tufft i början. 
– Jag organiserade 110 personer till att städa tre dagar i veckan under det första åren, berättar Anita.  När så många engagerar sig blir det inte många timmar per person. Men idag lejer vi ut städningen på en firma. 

I början av 2000-talet köpte Åbyggeby Landsbygscenter upp kraftstationer. 
– Det var en lyckad affär och de pengarna har vi satsat åter in i landsbygdscentret. 
– Till exempel gav vi 600 000 kr till att rusta upp skolgården. 

2010 byggdes köket i matsalen om från att vara ett mottagningskök till att vara  ett fullgott kök som idag är KRAV-godkänt. Det innebär att de klarar kraven på att köpa lokalodlat till 25% och det med råge, då köket idag köper in lokalodlat till 45%. 

– Där har vi 1,5 heltidstjänst och de serverar både frukost, lunch och mellanmål till alla förskole- och skolelever. 

Gymnastiksalen i Åbyggeby Landsbygdscenter. Här är det uppdukat vid SMK Ockelbos jubileumsfest år 2019. Foto: Johan Beijer

– Det går även att komma och köpa en matlåda om man vill. 

Den 19 november blir det ett försenat 20-årsjubileum av Åbyggeby Landsbygdscenter. 
– Klockan 13 drar det igång, då för barnfamiljer, med minidisko, ansiktsmålning och Kråkan kommer och kör låtar i två set. 
– Sedan klockan 18.00 drar festen igång, med hedersgäst Staffan Nordquist, som var den i kommunen som trodde på idén. 
– Östen och Jens från Östen med resten kommer köra låtar och några sketcher. Sedan har i konferencier Fredrik Ingelsson och Johanna Alkberg som utlovat en hel del roliga hållpunkter och överraskningar under kvällen. Sedan kommer det lokala coverbandet Farbro Rundgång uppträda. 

Idag är landsbygdscentret omtyckt av lokala föreningar såväl som för föreningar över hela landet. 
– Vi har haft gymnastik här, och när fotbollslag från Stockholm kommer hit, som är vana att träna på grus, då är de som kalvar på grönbete, berättar Lars Erik. 

Framtiden för Åbyggeby Landsbygscenter handlar om att förbättra och förvalta. 
– Vi ska installera solceller på taket. Vi ska byta ut den 25 åriga pelletspannan till bergvärme. 
– Eftersom vi började där vi började, helt utan några pengar, ser vi på framtiden med tillförsikt. 
– Det var en bra läxa att inte ha några pengar där i början, då håller man i pengarna, säger Anita. 

De båda tänker tillbaka på allt som föreningen åstadkommit. 
– Tänk att landsbygdscentret blev precis som vi tänkte.

Henrik Westberg