Berggrens blomster får stipendium - en uppfräschning av butiken

Berggrens blomster får stipendium - en uppfräschning av butiken

Anna Maria Berggren mottog nyligen ett stipendium från Interflora. Med syfte att inspirera och utveckla butiken Berggrens blomster, i Ockelbo, fick hon besök av Sara-Lisa Ludvigsson, som är frilansande florist och föreläsare.

– Jag är stipendiet, så att säga och får själv ringa vinnaren och kommer ut till butiken i två dagar, förklarar Sara-Lisa. 

Anna Maria och Sara-Lisa

Stipendiet beräknas vara värt motsvarande 25000 kronor. Sara-Lisa berättar att syftet är att lyfta verksamheter i mindre städer och få hela Sverige att blomstra.
– Vi jobbar mycket med exponering i butiken. Det är ofta svårt för butiksägarna att se värdet i det man har och få det att upplevas som något nytt.
– Min roll blir lite av en katalysator som får alla att känna att “Nu kör vi”. 

Anna Maria hade även valt att bjuda in tre andra florister som verkar i närheten, närmare bestämt Iris Blomsteraffär i Sandviken och Wendins Blommor i Bergby och Karina Langerak, som arbetar extra på Berggrens blomster och är florist i Sigtuna. 
– Vi lyfter varandra, det har blivit ett par dagar av kollegialt lärande, säger Anna Maria.
– Det tyckte jag var stort av Anna Maria, säger Sara-Lisa. 

Bland det som förändrats i butiken är att bygga mera på höjden, det gör dels att jobbet blir lättare för dem som arbetar i butiken - med färre lyft från golvnivå.
– Men det är också något som skapar nyfikenhet, kunden ser inte hela butiken på en gång utan bjuds in för att utforska, förklarar Sara-Lisa.

Det mesta av förändringarna har gjorts med befintliga möbler och hyllor som redan fanns i butiken, arbetet har mer handlar om att samla ihop och gruppera alla artiklar.
– Sen har vi gjort en installation med en gren från ett äppelträd som utsmyckning, att se något man inte ser varje dag är inbjudande.
– Vi trodde det skulle vara svårt att få till, men det blev jättebra och butiken blev rymligare, säger Veronica Wigren som jobbar i butiken.

Sara-Lisa berättar att hon blev positivt överraskad att det redan fanns så mycket att jobba med i butiken.
– Som florist är du marknadsansvarig, inköpare, producent, budbärare, estetiker samtidigt. Ett sätt att komma igång är att försöka se butiken med kundens ögon.

Symboliskt hade Sara-Lisa med sig en handfull glasögon deltagarna fick ta på sig för att fokusera på uppgiften att se allt med nya ögon.
– Det uppmanar jag alla att göra varje dag.

– Anna Maria pratar mycket varmt om att butiken ska finnas för kunderna i Ockelbo, det är viktigt med en fullsortimentsbutik här.

– Sen ska det inte bara vara en passion och service, det måste vara okej att få lönsamheten även i kvinnliga estetiska företag.

– Jag motiverar kvinnor att våga ta för sig och förhandla vid inköp.

Anna Maria och de andra deltagarna verkar alla ha fått ut något av Sara-Lisas besök som de kan ta med sig.

– Nu ska vi bara konvertera belysningen i butiken också, det är en del lysrör som givit upp, säger Anna Maria.

– Många går till blomsterbutiken på lunchen eller efter jobbet bara för att sänka pulsen. Blommor är bra för själen, vi florister är miljonärer på det kontot. avslutar Sara-Lisa.

C24 bygg hade Roadshow - en återkommande succé

C24 bygg hade Roadshow - en återkommande succé

Black Sabbaths bortglömda röst

Black Sabbaths bortglömda röst

0