Risk för nytt utbrott av Ockelbosjukan i höst
De närmast veckorna ökar risken för att råka ut för Ockelbosjukan. Det myckna regnandet har skapat översvämningar i skogarna som i sin tur gör att de virusspridande myggorna vaknar till liv och kastar sig ut i jakt på blod. Just i år är det sannolikt läge för det, säger virologen och myggbekämpningsexperten Jan O. Lundström till Kuxabladet.
Ockelbosjukan är ett virus som har fåglar, främst trastar, som värddjur. Viruset sprids till människan via den lilla rödbruna höstmyggan, (Aedes Cinreus). Den är precis som sin kollega stickmyggan (Aedes Sticticus) en översvämningsmygga som ligger och väntar som larv i markerna och som kläcks när det blir översvämningar.
– Det är en liten, liten krabat som bara flyger ett par hundra meter men den är fenomenalt effektiv.
– Det går inte att undvika att bli biten om man är i skogen när den är i farten, säger Jan O. Lundström som har disputerat med en avhandling om just Ockelbosjukan.
Under 1980-talet upptäcktes ett kluster av människor i Ockelbotrakten som insjuknade med likartade symptom, som feber, utslag och ledvärk. Jan O. Lundström var, tillsammans med läkare i Ockelbo, en av dem som identifierade det virus som orsakade sjukdomen som sedermera kom att kallas för just Ockelbosjukan.
– Just 2023 är ett potentiellt år för ett nytt sjukdomsutbrott. Vi såg ett visst mönster med utbrott vart sjunde år under 1980 till det första decenniet av 2000-talet, säger Jan O. Lundström och tillägger att Ockelbosjukan inte är anmälningspliktig, vilket betyder att läkare inte behöver rapportera in sjukdomsfall till Folkhälsomyndigheten, och att det därför inte går att se några mönster när det gäller spridning och antal fall. Till saken hör också att de flesta som drabbas bara får mycket lätta symptom, om än några alls. Medan andra, cirka 20 - 25 procent av de smittade kan bli riktigt sjuka och få väldigt ont i lederna. En del får bestående ledbesvär.
En teori, som ännu inte är vetenskapligt belagd, om varför sjukdomen återkommer i sjuårsintervaller är att fåglarna, det ursprungliga värddjuret för viruset, utvecklar en immunitet under säsonger med svåra mygg- och virusangrepp. Men i takt med att äldre och immuna fåglar dör och efterträds av unga och icke-immuna fåglar ökar risken för spridning av viruset. Och så krävs förstås en rejäl översvämning så många och potentiellt virusbärande myggor kläcks.
Ett sådant år, som kan vara i år, gäller det att skydda sig från att bli biten med hjälp av heltäckande kläder och myggmedel. Eller att helt enkelt undvika att gå ut i skogen när det är mycket mygg.
Myggplågan kan bli långvarig, läs mer fakta om översvämningsmygg i denna artikel
Publicerat: 2023-09-18