Ljusskyggt mode - för vampyrer
Läs kulturskribent Daniel Gustavssons blodisande krönika om vampyrmode i populärkulturen…
Den klassiska bilden av en vampyr kommer från de gamla filmerna med greve Dracula. Där är vampyren klädd i ganska eleganta kläder med slängkappa. Dessa kläder utgör fortfarande den gängse bilden av hur en vampyr ser ut. Men kring tiden runt millennieskiftet såg vampyrerna plötsligt annorlunda ut.
Under slutet av 1990-talet kom den första filmatiseringen av serietidningen Blade. Den satte trenden för ett nytt vampyrutseende som blev vanligt under en tio-årsperiod, nämligen en tungt beväpnad vampyr klädd i tätt åtsittande läder- eller latextrikåer. Bilden förstärktes i den mycket populära filmsviten Underworld. Ett annat exempel på vampyrfilm som höll liv i trenden var den inte helt lyckade Van Helsing från 2004. Låt oss titta närmare på dessa läderklädda vampyrer.
Blade
Vampyrjägaren och superhjälten Blade skapades av Marv Wolfman och Gene Colan. Serieduon jobbade då med serieversionen av Dracula och skapade sin mörkhyade hjälte för att vampyren skulle ha någon att slåss mot. Blades första medverkan var i serietidningen The Tomb of Dracula nr 10 (1973). Blade blev så väl mottagen av läsarna att han snart fick sin egen serietidning samtidigt som han fortsättningsvis skulle förekomma i serietidningarna med Dracula. Det har gjorts tre långfilmer med Blade där Wesley Snipes gör vampyrjägaren. Den första av filmerna är lite vek och stapplande, med de övriga två, speciellt den andra, är lysande. Är man van med Snipes porträtt av Blade kan man bli lite förvånad över hur nertonad han är i de gamla serietidningarna. Men god underhållning är det och Blade hör till de mer läsvärda av de svarta hjältar som dök upp i amerikanska serier under 1970-talet. Han är för övrigt en av få afro-amerikanska hjältar som inte heter någonting med Black i titeln (som exempelvis Black Panther, Black Lightning och Black Vulcan).
Underworld
Len Wiseman är mannen bakom filmer som Live free or Die hard samt nyinspelningen av Total Recall. Men mest känd är han nog för den populära vampyrsviten Underworld som har hans dåvarande hustru Kate Beckinsale i huvudrollen. I filmsvitens början är det krig mellan vampyrer och varulvar. Vampyren Selene och nyblivne varulven Michael Corvin inser att det är mer bakom kriget än vad de först trott. Det finns hittills sex filmer i denna populära serie. De är egentligen ganska fåniga och ska snarare ses som fräsiga actionfilmer än som renodlad vampyrskräckfilm. Men gillar man män och kvinnor i tajta trikåer som skjuter på varandra blir det nog inte bättre än så här. God underhållning för stunden även om sex filmer är lite att ta i.
Van Helsing
Van Helsing är en karaktär från Bram Stokers klassiska roman Dracula. I diverse berättelser om vampyrer i allmänhet och Dracula i synnerhet dyker Van Helsing ofta upp som Draculas största fiende. 2004 utkom den amerikansk/tjeckiska filmen Van Helsing där karaktären är monsterjägare och spelas av Hugh Jackman. Även Kate Beckinsale, från de liknande ovan nämnda Underworld-filmerna, är med. Filmen är regisserad av Stephen Sommers, mannen som även gjort Mumienfilmerna (de med samt spelfilmerna med G.I. Joe.
Även i denna film är Van Helsing och Dracula ärkefiender och i filmen kommer Helsing med hjälpreda till Transsylvanien för att ha ihjäl Dracula en gång för alla. Filmen är bullrig och osmidig samt blev rejält sågad av kritiker. Men den drog publik och idag finns det även en animerad uppföljare samt en serietidning med denna läderklädde karaktär.
Twilight
Efter att vampyren varit läderklädd ett tag blev vampyren välklädd och skimrande i Stephenie Meyers romansvit Twilight.
Stephanie Meyer slog igenom med dunder och brak under 2000-talet med sin romansvit Twilight. Meyer var inte först ut att skriva om kärlekskranka tonårsvampyrer i skolmiljö men det var Meyer som populariserade den subgenren och är en av orsakerna till att mängder med vampyrromaner dök upp på marknaden under 2000-talet. De flesta av dessa var, precis som Meyers böcker, främst riktade gentemot ”unga vuxna” kvinnor. En del skräckälskare retade upp sig på de skimrande ädla vegetariska vampyrerna och som motpol blev även en annan typ av vampyrberättelser populära (såsom Charlaine Harris filmatiserade boksvit True Blood som innehåller kopiösa mängder våld och sex).
Boksviten filmatiserades i en handfull mycket populära (och sevärda) filmer med Kristen Stewart och Robert Pattison i huvudrollerna.
Nu har zombien tagit över som det stora populärkulturella monstret och vampyren har en just nu mer tillbakadragen tillvaro. När vampyrer väl dyker upp är de inte heller läderklädda. Eller glittrande. Troligen är den trenden över. Om det är synd eller skönt är en fråga om personlig smak.
Daniels tips på elva bra vampyrfilmer (oavsett preferens av klädstil)
Nosferatu, 1922 - regi F.W. Murnau
Mysteriet Dracula, 1931 - regi Tod Browning
Vampyrernas natt, 1967 - regi Roman Polanski
Lost Boys, 1987 - regi Joel Schumacher
Natten har sitt pris, 1987 - regi Kathryn Bigelow
Oskyldigt blod, 1992 - regi John Landis
Dracula, 1994 - regi Francis Ford Coppola
En vampyrs bekännelse, 1994 - regi Neil Jordan
From Dusk til Dawn, 1996 -regi Robert Rodriguez
Thirst, 2009 - regi Park Chan-wook
Daybreakers, 2009 - regi Michael & Peter Spierig