Recept - härliga rågfrallor
FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB
Smaskiga frallor som inbjuder till variation! Dock är en köksassistent som kan knåda degen nästan nödvändig för detta recept.
Det går att knåda för hand eller med degkrokar på en elvisp, men det tar en förbaskad tid… fast de är så goda att det kan vara värt det ändå.
Man behöver inte nödvändigtvis väga mjöl när man bakar men det gör det lättare att få exakt mängd. Mjöl packas gärna i måttet så att det blir mer än det egentligen borde. När degen väl är blandad behöver du inte göra så mycket mer än att vänta eftersom degvätskan är kall behöver den tid på sig att jäsa.
Russin-/fruktversion:
3 dl russin, eller tranbär, eller hackad torkad frukt av valfri sort
50 g smör
5 dl kall mjölk
11 dl vetemjöl (640 g)
3 1/2 dl rågmjöl, vanligt eller grovt (180 g)
1/2 dl baksirap (ljus eller mörk)
1 msk salt
1. Om du använder russin eller tranbär, låt dem ligga i blöt i vatten i 20 minuter. Annars blir de torra och tråkiga i brödet.
2. Smält smöret och låt det svalna något.
3. Smula jästen i en bunke och lös upp i mjölken.
4. Häll av vattnet från russinen/tranbären.
5. Tillsätt alla ingredienser till mjölkblandningen. Om du använder en köksassistent, kör på låg hastighet cirka 5 minuter. Knådar du för hand eller med degkrokar så räkna med dubbel arbetstid.
6. Degen kommer att vara lätt kladdig när den är klar (så tillsätt inte mer mjöl i onödan), den ska vara elastisk och smidig. Om du är osäker, testa att ta lite deg mellan tummen och pekfingret och dra lätt. Om degen dras ut en bit utan att helt gå av i första taget är den klar (detta kallas glutenprov).
7. Häll ut degen på mjölat bakbord, pudra över mjöl och täck med dubbla bakdukar. Låt vila en timme.
8. ”Slå” degen genom att trycka ihop den, vik den sedan dubbel två gånger (långsida - kortsida) så att du får en dubbelvikt kub av deg. Den nördiga förklaringen är att det här är en teknik som främjar smakutvecklingen under jäsningen – men det gör det också lättare att kavla ut degen till en fyrkant senare. Täck över degen igen och låt vila ytterligare 30 minuter.
9. Kavla ut degen till en platta, cirka 1 cm tjock. Skär ut frallorna i önskad storlek (de kommer att jäsa mer på höjden än åt sidorna).
10. Lägg frallorna på plåtar för att jäsa under bakduk. Vänta 15 minuter, sätt sedan ugnen på 250 grader och ställ in den första plåten. Frallorna kommer att jäsa i ugnen medan den värms upp, cirka 10-15 minuter bör fungera men alla ugnar är olika, så håll koll! Ta ut frallorna om de börjar få för mycket färg. Sätt in den andra plåten direkt efter att den första är klar, tänk på att ugnen då är mycket varmare så de kommer att gräddas snabbare.
11. Om du föredrar att vänta tills ugnen är helt varm, grädda frallorna ca 5-8 minuter tills de är gyllenbruna.
Fruktmosversion:
1 1/2 dl mosad/mixad konserverad frukt med sockerlag (t ex pumpa, päron eller persika)
5 dl kall mjölk
11 dl vetemjöl (640 g)
3 1/2 dl rågmjöl, vanligt eller grovt (180 g)
1 msk salt
1. Smula jästen i en bunke och lös upp i mjölken. Tillsätt fruktmoset med övriga ingredienser.
2. Följ i övrigt receptet ovan.
Mer variation:
Valet av vanligt eller grovt rågmjöl påverkar inte smaken utan bara texturen. Grovt mjöl ger förstås ett grövre bröd.
Du kan testa att använda mer fruktmos i receptet, mät upp hur mycket du använder och minska mängden mjölk med motsvarande mängd mos (om du använder 3 dl fruktmos tar du alltså 3 1/2 dl mjölk). Ju mer fruktmos desto sötare bröd – jag har lyckats få till en solgul version med pumpa, som var som en blandning mellan bröd och kaka.
Prova gärna att tillsätta hackade nötter av valfri sort i degen. Passar i båda variationerna!
Veganskt eller laktosfritt alternativ
Mjölkfritt margarin fungerar som alternativ till smör, och vatten eller vegansk/laktosfri mjölk kan ersätta mjölken. Jag vågar tyvärr inte lova att brödet blir bra med glutenfria mjölmixar.
Boktips!
Bröd & kaffebröd av Jan Hedh, tar upp allt du behöver veta om bakning och lite till...