Utställning - brandväsendet i Hamrångebygden

Föreningen Rudan står bakom utställningen som just nu finns uppställd på Träffpunkten i Bergby. En av de involverade, Anna-Stina Hammarberg, tar emot oss vid vårt besök den 11 januari.

– Utställningen kommer få stå januari ut till att börja med, sen beror det lite på om det finns efterfrågan på utställningsytorna, förklarar hon. 

Det var Kalle Boman och Anna Sohlman som drog igång föreningen Rudan, de har båda gedigna meriter inom svenskt film- och kulturscen och har sedan ett par år även ett boende i Norrsundet. Rudan har, bland mycket annat, arrangerat en studiecirkel i foto som är öppen för alla i ABF regi på Fyren i Norrsundet. Det var här idén till utställningen som fått namnet Brandväsendet i Hamrångebygden genom tiderna föddes. 

– Vi ville göra något med lokal förankring. Min pappa, Torkel Åberg, var brandchef och är idag 94 år, berättar Anna-Stina. Vi har gjort en film med klipp från en lokal brandövning från 1934 och varvar det med dokumentärt material från en intervju med min pappa. Det går att se filmen här i anslutning till utställningen, förklarar hon. 

Förutom filmen finns fotografiskt material, tidningsurklipp och diverse utrustning utställt. Materialet har man hittat hos bland annat hembygdsföreningen och på brandstationen.

– Vi var även med vid en rökdykningsövning och fick fantastikt bra kontakt med våra ideellt arbetande brandkår.

– Det tog fem dagar att få upp materialet. Göra upphängningar, skyltar och glasa in. Det ligger mig varmt om hjärtat och jag är stolt över resultatet.

Under vårt samtal har en annan deltagare, Janne Eriksson, anslutit och även ovan nämnda Kalle och Anna kommit för att delta i samtalet. 

– Rudan bildades förra året och är namnet på en fisk som är en del av Hamrångeskölden, berättar Janne.

– Det är en riktig överlevare, fyller Anna-Stina i.

Karin berättar om utställningen:

– Det är roligt att den går från dåtid till nutid. Man kan verkligen se hur välutbildad och rustad personalen är, det har hänt mycket genom åren.

– De har visat ett stort engagemang och är själva med och utvecklar rörelsen, det visar på en mycket omsorgsfull resurs som visar att man är angelägna om att finnas här.

– Invånarna ”plöjer sin egen jord” kan man säga.

Temat har varit fotografi, men det rör sig knappast om en vanlig fotokurs

– Boklig bildning anses högre än praktisk. Men du kommer aldrig lära dig bli en bra fotbollsspelare eller fotograf genom att läsa böcker, säger Kalle.

– Du lär dig heller inte fotografera på en dag. Vi lär oss läsa bilder också, säger Karin, då kan man se de frågeställningar som fotografen haft när bilden togs.

– Bilderna förstärker texterna. Hade vi endast haft tillgång till texterna hade inte helheten haft samma kraft, menar Kalle.

Ett femtiotal gäster kom till Träffpunkten på premiären och utställningen mottogs positivt.

– Det blev många aha-upplevelser noterade vi, förklarar Anna-Stina. 

– Det är viktigt att yngre människor tar del av utställningar, det lär dem att det fanns en värld innan dem. Kunskap kan gå förlorad, idag är vi inte ens säkra på att vi kan bygga en pyramid och under svälten åt vi läderbälten samtidigt som vi klev över maskrosor som skulle kunna utgjort en utmärkt sallad, berättar Kalle.

Har ni lyckats locka den målgruppen undrar vi, har till exempel skolan besökt utställningen?

– Jag hoppas de gör ett besök så snart som möjligt, hälsar Anna-Stina.

Anna-Stina avslöjar också att en bok om utställningen är på gång där alla texter, presentationer och bilder, samt fler utöver de som är utställda, är med.

Föreningen Rudan bidrar med mycket har många fler projekt på gång.  Kuxabladet ser fram emot att kunna delge mer av deras många arbeten framöver.