Speltest: Terraforming Mars

Kuxabladet testar brädspel i samarbete med Spelexperten.com i Gävle. Ett spel som hyllades när det kom 2016, vann Årets spel 2020 och har rankats till det fjärde bästa spelet i världen heter Terraforming Mars.  För att göra Terraforming Mars rättvisa vänder vi oss till den person i vår testgrupp som spelat det allra mest. 

Jonatan Hellberg har ett stort intresse för brädspel och spelar återkommande i olika grupper, familjen och med oss på Kuxabladet. 


Hur skulle du beskriva Terraforming Mars?  

– Terraforming Mars är ett snäpp upp i komplexitet från spel som exempelvis Carcassonne och Ticket to Ride, men  kan ändå ses som ett familjespel. 

- Jag har spelat med både erfarna spelare och de som är nya för spelformen och ändå kommer de in i spelet. – Det öppnar upp sig och leder till nyfikenhet. 

– Det är ganska avancerat, men jag kan rekommendera det till en familj eller spelgrupp som vill hitta nya utmaningar. 

–Spelet är för 2- 5 spelare och åldersgruppen 12 till 99 år. 

– Spelet går ut på ta sig an rollen som ett megaföretag, där målet är att "terraforma", dvs omvandla, Mars till en beboelig planet. 

– Målet är att tillsammans uppnå specifika nivåer av syre, vatten och temperatur på Mars. Samtidigt som enskild spelare skaffa högsta möjliga vinstpoäng.

– Spelskaparna har fått till ett tema som knyter an till spelmekaniken. Precis som Carcassonne, där grafiken kan sägas vara lite tråkig, lyfter formgivningen och spelmekaniken varandra och summan blir större än de enskilda delarna. 

Jonatan förklarar att trots att grundreglerna är enkla är spelet komplext och ger stor variation från gång till gång. Det tack vare företaget du väljer (ett av två slumpvalda vid start) och korten du köper (upp till fem stycken av tio slumpvalda, som du köper av din startbudget) alltid bjuder på nya utmaningar.

– Megaföretagen har specialiserat sig på olika saker, ett är bra på att hantera skog, ett är bra på gruvnäring, ett är bra på värme och så vidare. Det ger en hint av vilka kort man ska satsa för att få ut mest av dem. 

– Redan från starten uppmanar spelet dig att samla en viss typ av kort och du har snart en liten "motor" igång, det är väldigt tillfredsställande. 

Vad menar du med motor? 

– Det gäller att få en snöboll i rullning. Att få ett företag med en viss förutsättning och se till att få kort som passar det företaget, med fler resurser kan man köpa flera kort, fler utspelade kort ger fler resurser vilket öppnar mer möjligheter. 

–Det finns sex olika resurser och en viktig del i spelet är att få till kombinationer av kort som hjälper en framåt. Du söker kort som har synergieffekter och det är den stora grejen i spelet. 

– Du har en basinkomst utifrån vilken nivå du ligger på och med vinsterna gör du nya investeringar i kort. På korten finns projekt, vissa ger bonuseffekter direkt de spelas ut (det kostar valuta att spela ut kortet) och andra har långsiktiga effekter. 

–Spelplanen, det är planeten Mars och den ger en interaktion mellan spelarna. För på planeten lägger spelarna ut brickor, det kan vara städer, skogar, sjöar och de påverkar de intilliggande brickorna på olika sätt. 



– Det är en låg spelinteraktion i Terraforming Mars. Mycket tid ägnar spelarna åt  korten och den egna "motorn" , men projektkorten leder till att brickor sätts ut på planeten och då påverkar man varandra. 

Vad gör Terraforming Mars så bra då? 

– Alla de här grejerna (kortsamlande, resurshantering, brickplacering, med mera) finns i andra brädspel. Men Terrraforming Mars har gjort det bra på alla fronter. Det är smart uttänkt hur korten kan kombineras, motorn är lättstartad och interaktionen är bra utförd. 

– Terraforming Mars är välkomponerat och tydligt och det är lätt att förstå varför det är  ett av de mest populära, tunga brädspelen. 

– Spelet visar också tydligt när spelet närmar sig slutet.  Du ser syre-, vatten- och värmenivån går upp och det är tydligt för alla spelare och som kan planera in den bästa kombinationen, som ger mest poäng, mot slutet. Tydligheten öppnar upp för strategier. 

Jonatan har “motorn” på g.

Finns det något negativt att säga om spelet?  

– Nja, nu har jag spelat otroligt många timmar, så för den som är ny för spelet rekommenderar jag det starkt. Men efter otaliga spelomgångar kanske det finns en liten kritik att spelet är lite för mycket som patiens. Du  sitter ändå två timmar och funderar på att maximera dina poäng genom att kombinera olika saker, till slut blir det lite för distanserat, Man är lite för mycket i sin egen värld. 

– Men det är många spel som är av den typen och det är kul. Men för mig personligen tappar det i längden.  

– Slutbetyget är ändå en klar 4 (av 5) och då kan jag nästan känna mig snål.  


Köp spelet på Spelexperten.com

KLICKA HÄR


Fler speltest på Kuxa.se