Speltest: Hanabi

I en liten kompakt plåtlåda kommer ett kortspel med stor sprängkraft. I Hanabi samarbetar du tillsammans med upp till fyra andra spelare, tillsammans ska ni skapa ett fantastiskt fyrverkeri. Men kommer ni lyckas göra ett episkt bombardemang eller kommer raketerna sprängas i era ansikten? En recension i samarbete med spelexperten.com i Gävle. 

Hanabi är ett kortspel med enkla och tydliga regler där du samarbetar med de andra spelarna för att lägga ut kort i färg och nummerföljd. När ni lagt ut alla kort i rätt färg och från nummer 1 - 5 i följd, då har ni klarat spelet.

Men twisten är att spelarna inte får se sina egna kort. Du får fem kort på hand och du kan bara se dess ryggar, men däremot kan du se vad alla andra spelare har på sin hand. 


Men twisten är att spelarna inte får se sina egna kort. Du får fem kort på hand och du kan bara se dess ryggar, men däremot kan du se vad alla andra spelare har på sin hand. 



På en spelrunda kan du göra en av tre saker. 

1. Ge information till annan spelare. 

2. Slänga ett kort. 

3. Spela ut ett kort. 



Ett spel med öppna kort

När du ger information kan du antingen säga vilken färg ett visst kort har eller säga vilket nummer ett visst kort har. Är det flera nummer av samma eller flera färger av samma måste du nämna dessa också. När du givit informationen tar du en av de blå markerna ut ur plåtlådan. 

Du kan slänga ett kort och ta ett nytt ur kortleken. Då får du lägga tillbaka en blå marker (som kan användas för att ge information) tillbaka i plåtlådan. 

När vi i rundans början fick reda på att vi hade en etta på hand var det enkelt att spela ut ett kort. Men redan efter några turer uppenbarade det sig att du måste vara strategisk i hur du ger information till de andra spelarna. 

När du väl bestämt dig att spela ut ett kort och det visar sig att du gjort fel, då läggs en av de tre röda markerna i plåtlådan. 



Spelets slut

Vid tre röda marker i plåtlådan är spelet över. Om korten i draghögen tar slut är spelet över, efter det att den som drog sista kortet spelar ut en sista gång. Efter det räknas poängen ihop (summan av korten med högst valör i respektive färg). Med i regelhäftet finns en rolig tabell där poängen visar vilket betyg ert fyrverkeri hamnade på hos publiken. Vi slutade på 13 poäng — med omdömet ”hedervärt, men kommer inte kommas ihåg speciellt länge”. 

Nu satsar vi på att få ut den maximala 25 poängaren – en skaplig utmaning. 


Vilket tar oss vidare till slutomdömet. Greppet att man måste kommunicera med andra kring bordet och ge information på rätt sätt är oerhört roligt. Det gäller också att minnas vad du har på hand, och ta rätt beslut. Spelet förändras mycket med antalet spelare kring bordet och eftersom det är poängjakt finns det ett stort omspelsvärde där olika strategier kan testas. Plåtlådan med allt innehåll är liten och lätt att ta med sig. Du behöver inget stort bord för att spela och reglerna är välskrivna — spelmakarna har varit tydliga med att du får arrangera om din hand, att du får titta i kasthögen och med vad du får lov att lämna för information. 


Hanabi ger mersmak och har nog en lysande framtid på kvällshimlen. Kanske är det i år ni väljer att sitta inne på tolvslaget och skapa fyrverkerier tillsammans?


Köp spelet på Spelexperten.com eller se fler speltest nedan.