Dagens två avfallsbehållare blir åtta

Dagens två avfallsbehållare blir åtta

Miriam Andersson från Gästrike Återvinnare på Återbruksfesten vid Ekotorget.

När den fastighetsnära insamlingen av sorterade förpackningar är införd så får alla, som idag har två avfallskärl, hela åtta behållare att hålla reda på. Det berättade Miriam Andersson från Gästrike Återvinnare på Återbruksfesten vid Ekotorget den 26 augusti.


I ett försök att öka återvinningen av uttjänta förpackningar har regeringen beslutat att kommunerna ska ta över ansvaret för förpackningsinsamlingen från första januari 2024. Det är redan idag obligatoriskt för alla att sortera sina förpackningar och för att underlätta sorteringen ska ett system med fastighetsnära insamling införas senast första januari 2027. Efter det datumet ska ingen behöva ta bilen till en återvinningsstation för att lämna sina sorterade förpackningar.



– Syftet  med alltihopa är att vi behöver återvinna mer  förpackningsmaterial än vad vi gör idag för att minska samhällets användning av nya råvaror och resurser, säger Miriam Andersson som är med i projektgruppen Närsorterat på Gästrike Återvinnare.


Hon visar exempel på hur det kan komma att se ut hemma hos en vanlig husägare framöver. 


– Förutom kärl för matavfall och restavfall kommer det att finnas ett par större kärl för pappers- och plastförpackningar, och fyra mindre kärl för glas, metall och tidningar, förklarar Miriam.


Det kan alltså bli frågan om åtta olika kärl att hålla reda på. När det gäller större förpackningar av papper och plast blir det sannolikt som det är idag, nämligen en tur till Återvinningscentralen där man också ska lämna förpackningar av trä och keramik, liksom textilier.


Miriam berättar att Gästrike Återvinnare testade systemet i Bomhus i våras. Hämtningen skedde i intervall om fyra veckor med två veckors intervall för matavfallet.

Vårt mål är att det inte ska leda till avgiftshöjningar. Enligt regeringsbeslutet är det förpackningsproducenterna som ska finansiera systemet.


De flesta hushållen i testet uppskattade att få sina förpackningar hämtade hemma. Många sa att de blev bättre på att sortera när de fick kärl och behållare hemma. Några efterfrågade större kärl eftersom de hade så mycket förpackningar att lämna till återvinning.


– Vi kommer att genomföra fler pilotförsök i början av nästa år. Det blir troligen också i Gävle. Så småningom blir det dags att utreda hur insamlingen ska se ut hos de hushåll som idag lämnar sitt avfall vid gemensamma hämtställen, men dit har vi inte kommit än.


Hon påpekar att även de som äger flerfamiljshus blir skyldiga att ordna så att hyresgästerna kan sortera sina förpackningar på samma sätt som villa- och småhusägarna.

För dem som börjar oroa sig för att det nya insamlingssystemet kommer att leda till ökade sophämtningsavgifter kommer Miriam Andersson med lugnande ord:


– Vårt mål är att det inte ska leda till avgiftshöjningar. Enligt regeringsbeslutet är det förpackningsproducenterna som ska finansiera systemet.


Senaste på Kuxa.se

Krönika: All beröring berör - några tankar om massage

Krönika: All beröring berör - några tankar om massage

Fixarna i Hambrunge - firade 10 år med första skörden

Fixarna i Hambrunge - firade 10 år med första skörden

0