Matlagningstips - pimpa sylten
FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB
Eftersom det är bär- och frukttider kokar jag en himla massa sylt just nu, som jag fyller i rätt små burkar. Mycket av det blir presenter. Bara sylt rakt upp och ner som vanligt är förstås trevligt bara det, men vad många inte vet är att man kan förhöja den enklaste sylten genom att tillsätta udda ingredienser.
Här är några smaskiga kombinationer:
Aprikossylt med mandellikör – tillsätt likören tillsammans med sockret så att alkoholen kokar bort och smaken blir kvar. Du kan prova andra likörer eller till exempel rom i olika typer av sylt. Våga experimentera lite!
Svart vinbärssylt med konserverade persikor – persikorna mildrar den där sträva smaken vinbären har. Hacka frukten och häll sockerlagen i kastrullen tillsammans med frukt och bär. Det behövs mer socker än så, men det är onödigt att hälla bort sockerlagen när den kan komma till användning.
Lingonsylt med kanel – lägg i en kanelstång eller två tillsammans med bären och låt dem koka med.
Rent vaniljpulver är smaskens i det mesta, och enklare att hantera än hela vaniljstänger. OBS, använd inte vaniljsocker eller vanillinsocker, det innehåller potatismjöl och det vill du inte ha i sylten! Rent vaniljpulver finns i bakhyllan i pyttesmå burkar.
Citron, lime och apelsin bidrar med smak och hjälper även sylten att bli fastare eftersom de innehåller pektin.
Hackade nötter! Val-, hassel-, pecan-, pistachnötter, eller mandlar! Tillsätt när sylten har kokat färdigt. Och slutligen, man kan testa att använda annat än bara vanligt strösocker eller syltsocker.
Muscovadosocker smakar till exempel lite som kola, en smak som kommer fram i lag med mildare frukt och bär. Du kan även prova att söta sylten med honung.
På bilderna kokar jag päronsylt med citron, vanilj och valnötter. En superkombo alltså.